Current Affairs Quiz : October 02 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 02 2017. All the recent incidents which were held on Second October 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October
 02 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : October 02 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :October 02 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. India opens two border crossing points with which two countries?



  • A. Myanmar and Bangladesh
  • B. Nepal and Bhutan
  • C. Pakistan and Bangladesh
  • D. China and Pakistan

Show Answer

Answer: A – Myanmar and Bangladesh – Explanation: In a bid to strengthen bilateral relations with its eastern neighbours, India has opened two immigration check posts along the borders with Myanmar and Bangladesh. Indian Government has designated Zorinpuiland check post in Lawngtlai district of Mizoram as an authorised immigration check post for entry into or exit from India with valid travel documents for all classes of passengers to or from Myanmar.

Hide

2. Where did the Government approve development of Harohalli industrial park to build?

  • A. Maharashtra
  • B. Haryana
  • C. Karnataka
  • D. Kerala

Show Answer

Answer: C – Karnataka – Explanation: Central Government has given approval for the combined development of phase II and phase III of Harohalli industrial zone in Ramnagara district of Karnataka. This industrial park will be built by Karnataka Industrial Areas Development Board (KIADB) in about 904.86 hectares of land. Cost of the project is pegged at Rs 1,561 crore and is expected to generate 23,500 jobs.

Hide

3. Recently High-Level Meeting on Railways Safety was held in _________________.

  • A. Mumbai
  • B. Chennai
  • C. Kolkata
  • D. Guwahati

Show Answer

Answer: A – Mumbai – Explanation: On September 30, 2017, a high-level meeting on Railways Safety was held at Western Railways (WR) headquarters’ at Churchgate in Mumbai, under the chairmanship of Railway Minister Mr. Piyush Goyal. The objective of this meeting was to comprehensively review Safety measures in Mumbai Suburban Railways as well as entire Indian Railways. Mr. Ashwani Lohani – Chairman of Railway Board along with all railway board members was present in this meeting.

Hide

4. Recently which state launched ‘Single Click Pension Delivery’ scheme?

  • A. Uttar Pradesh
  • B. Madhya Pradesh
  • C. Bihar
  • D. Punjab

Show Answer

Answer:  B – Madhya Pradesh – Explanation: On October 1, 2017, Madhya Pradesh Chief Minister Shivraj Singh Chouhan launched ‘Single Click Pension Delivery’ scheme. Under this scheme, the money will go directly into the account of the beneficiaries. ‘Single Click Pension Delivery’ scheme will benefit 35 lakh people in Madhya Pradesh.

Hide

5. Who has inaugurated the 3rd annual ‘Women of India Organic Festival’ is held at Dilli Haat, in New Delhi?

  • A. Ms.Uma Bharati
  • B. Ms.Harsimrat Kaur Badal
  • C. Ms.Maneka Sanjay Gandhi
  • D. Ms.Smriti Zubin Irani

Show Answer

Answer: C – Ms.Maneka Sanjay Gandhi – Explanation: On 1st – 5th October 2017, the 3rd annual ‘Women of India Organic Festival’ is held at Dilli Haat, in New Delhi. The ‘Women of India Organic Festival’ is hosted by the Ministry of Women and Child Development. Ms.Maneka Sanjay Gandhi, Union Minister for Women and Child Development, inaugurated the festival.

Hide

6. ‘No helmet, no petrol’ rule comes into force in which state?

  • A. Andhra Pradesh
  • B. Punjab
  • C. Delhi
  • D. Gujarat

Show Answer

Answer: A – Andhra Pradesh – Explanation: On 28th September 2017, ‘No helmet, no petrol’ rule for two wheelers came to act in Andhra Pradesh. ‘No helmet, no petrol’ rule prohibits petrol supply to two wheeler riders without helmet. Mr.Chandrababu Naidu has sanctioned Rs.10 crore for implementation of this rule.

Hide

7. Recently which country has banned face veils such as burqa or niqab?

  • A. Belgium
  • B. Switzerland
  • C. Australia
  • D. America

Show Answer

Answer: C – Australia – Explanation: Austria’s law banning face veils such as burqa or niqab, came into force from October 1, 2017. This legislation was brought in by the outgoing centrist government of Chancellor Christian Kern.

Hide

8. Recently which country has opened its largest military base in Africa, in Mogadishu, the capital of Somalia to train Somali Soldiers?

  • A. Turkey
  • B. Afghanistan
  • C. South Sudan
  • D. Kuwait

Show Answer

Answer: A – Turkey – Explanation: Turkey has opened its largest military base in Africa, in Mogadishu, the capital of Somalia to train Somali Soldiers. Turkey’s relations with Somalia date back to the Ottoman Empire. Capitalising on this, President Tayyip Erdogan’s government in Turkey has become a close ally of the Somali government in recent years.

Hide

9. Recently which country has begun collecting new “sin” taxes on tobacco products, energy drinks and soft drinks?

  • A. Afghanistan
  • B. Jordan
  • C. United Arab Emirates (UAE)
  • D.Kuwait

Show Answer

Answer: C – United Arab Emirates (UAE) – Explanation: From October 1, 2017, United Arab Emirates (UAE) has begun collecting new “sin” taxes on tobacco products, energy drinks and soft drinks. Tobacco and energy drinks will be taxed at 100% and soft drinks at 50%.

Hide

10. Every year World Vegetarian Day observed on _______________.

  • A. 30th September
  • B. 1st October
  • C. 29th September
  • D. 2nd October

Show Answer

Answer: B – 1st October – Explanation: World Vegetarian Day was observed on October 1. World Vegetarian Day is a day of celebration established by the North American Vegetarian Society in 1977 and approved by the International Vegetarian Union in 1978.World Vegetarian Day initiates the month of October as Vegetarian Awareness Month which ends with November 1, World Vegan Day, as the end of that month of celebration.

Hide

11. Recently who appointed as Non-Official Director of ONGC?

  • A. Mr.Sambit Patra
  • B. Ms.Shazia Ilmi
  • C. Syed Zafar Islam
  • D. Mr.Shashi Shanker

Show Answer

Answer: A – Mr.Sambit Patra – Explanation: On 29th September 2017, BJP’s national spokesperson Mr.Sambit Patra was appointed as the Non-Official Director on the board of Oil and Natural Gas Corporation Ltd. (ONGC). The Appointments Committee of the Cabinet approved the appointment of Mr.Sambit Patra to the post of Non-Official Director of ONGC for a period of 3years.

Hide

12. Which country has appointed first woman to senior government post as the assistant mayor of Al Khubar governorate?

  • A. Bahrain
  • B. Saudi Arabia
  • C. Qatar
  • D. Oman

Show Answer

Answer: B – Saudi Arabia – Explanation: On 27th September 2017, Saudi Arabia appointed a woman to a senior government post for the first time, in Riyadh.  Ms.Eman Al-Ghamidi was appointed as the assistant mayor of Al Khubar governorate.

Hide

13. Recently who has won a prestigious International Business Person of the Year at the Asian Achievers Awards in London for innovative IT solutions?

  • A. Birendra Sasmal
  • B. Anil Agarwal
  • C. Sri Prakash Lohia
  • D. Ajay Kalsi

Show Answer

Answer: A – Birendra Sasmal – Explanation: A Ghana-based Indian entrepreneur named Birendra Sasmal has won a prestigious International Business Person of the Year at the Asian Achievers Awards in London for turning his company into a thriving Information Technology (IT), telecoms and manufacturing success story with operations across West Africa.

Hide

14. Recently who was awarded by a National Tourism Award in the `Best Tourist Guide’ category, in Delhi?

  • A. Ms.Sakthi Purwar
  • B. Dr. Ashok Vagul
  • C. Ms.Rama Khandwala
  • D. Ms.Aadhitya Thapar

Show Answer

Answer: C – Ms.Rama Khandwala -Explanation: On 27th September 2017, tour guide Ms.Rama Khandwala was awarded a National Tourism Award in the `Best Tourist Guide’ category, in Delhi.  Ms.Rama Khandwala was awarded the `Best Tourist Guide’ award by President Mr.Ram Nath Kovind.

Hide

15. Recently who won the Malaysian Grand Prix 2017 title, in Selangor, Malaysia?

  • A. Lewis Hamilton
  • B. Sebastian Vettel
  • C. Valtteri Bottas
  • D. Mark Verstappen

Show Answer

Answer: D – Mark Verstappen – Explanation: On 1st October 2017, Mark Verstappen won the Malaysian Grand Prix 2017 title, in Selangor, Malaysia. Mark Verstappen of the Red Bull team won the Malaysian Grand Prix 2017 title.

Hide

Video Current Affairs Quiz: October 02 2017


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query