≡ Menu




Current Affairs Quiz : October 04 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 04 2016. All the recent incidents which were held on Fourth October 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October 04 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz Question And Answers October 04 2016

Current Affairs Quiz October 04 2016

Current Affairs Quiz : October 04 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : October 04 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently who won the 2016 Nobel Prize in medicine?

  • A. Yoshinori Ohsumi
  • B. Tomas Lindahl
  • C. Aziz Savcar
  • D. Tu Youyou

Show Answer

Ans: – A – Yoshinori Ohsumi – Explanation – Yoshinori Ohsumi (71) of Japan has won the 2016 Nobel Prize for physiology or Medicine for his pioneering work on autophagy. With this he becomes the 23rd Japanese national to win a Nobel Prize and overall the sixth Japanese medicine Nobel laureate.

Hide

2. Recently which elephant researcher conferred with Knighthood by France?

  • A. Anjana Chowta
  • B. Prajna Chowta
  • C. Deepa Chowta
  • D. Rani Chowta

Show Answer

Ans: – B – Prajna Chowta – Explanation – Film maker and elephant researcher Prajna Chowta (46) has been appointed Chevalier de l’Ordre National du Merite by the French government. She has been conferred with the France’s one of the highest civilian recognitions of a life devoted to caring for wild Asian elephants.

Hide

3. Recently which state’s IT Minister K T Rama Rao(KTR) was awarded with the Global Champion of Digital Literacy Award?

  • A. Andhra Pradesh
  • B. Jharkhand
  • C. Telangana
  • D. Madhya Pradesh

Show Answer

Ans: – C – Telangana – Explanation – Telangana IT Minister K T Rama Rao (KTR) was awarded with the Global Champion of Digital Literacy Award by Certiport. Certiport found the work done by Rao deserving of a Global Champion of Digital Literacy Award.

Hide

4. Recently who was crowned with Mrs India Earth 2016?

  • A. Paris Keswani
  • B. Roshini Hassan
  • C. Torsha Bannerjee
  • D. Prineet Grewal

Show Answer

Ans: – D – Prineet Grewal – Explanation – The 29 year old Prineet Grewal from Pune was crowned with Mrs India Earth 2016 at a gala ceremony amid members of the fashion industry in Dwarka.

Hide

5. Recently which state has become the first state to implement Direct Benefit Transfer (DBT) in kerosene?

  • A. Bihar
  • B. Jharkhand
  • C. Uttar Pradesh
  • D. Maharashtra

Show Answer

Ans: – B – Jharkhand – Explanation – Jharkhand has become the first state in the country to implement Direct Benefit Transfer (DBT) in kerosene scheme. The scheme is being implemented in four identified districts of the state from 1st of October 2017. These districts are Chatra, Hazaribagh, Khunti and Jamtara.

Hide

6. Recently who inaugurated ‘’Lamp of Humanity’’ in Ahmedabad?

  • A. Vijay Rupani
  • B. Nitinbhai Patel
  • C. Bhupendrasinh Manubha Chudasama
  • D. Babubhai B. Bokhiriya

Show Answer

Ans: – A – Vijay Rupani – Explanation – Gujarat CM Vijay Rupani inaugurated a 34-ft long ‘Lamp of Humanity’ in Ahmedabad, as part of the Vibrant Navratri celebrations. The lamp is made up of stainless steel 34-feet long  and has a diameter of 15.8 feet, with the authorities claiming that the initiative has already entered the Guinness Book of World Records, as the ‘world’s biggest lamp’.

Hide

7. Recently which state’s CM flagged off all women Mt Gorichen expedition?

  • A. Bihar
  • B. Rajasthan
  • C. Arunachal Pradesh
  • D. Maharashtra

Show Answer

Ans: – C – Arunachal Pradesh – Explanation – Arunachal Pradesh Chief Minister Pema Khandu flagged off an all-women Mt Gorichen expedition.This would be the first all women team attempting to summit the second highest peak of the state, which is considered as a technical peak and only seasoned climbers can make it to the top (6,488 m).

Hide

8. Recently which Union Minister inaugurated the 5th International Buddhist Conclave in Varanasi-Sarnath?

  • A. Mahesh Sharma
  • B. Raj Nath Singh
  • C. Sushma Swaraj
  • D. Arun Jaitley

Show Answer

Ans: – A – Mahesh Sharma – Explanation – Union Tourism and Culture Minister Mahesh Sharma inaugurated the 5th International Buddhist Conclave in Varanasi-Sarnath. With a view to showcase and project the Buddhist heritage and pilgrim sites of India, the Ministry of Tourism is organising the ”5th International Buddhist Conclave” (from October 2 to 6) in collaboration with the State Governments of Uttar Pradesh and Bihar.

Hide

9. Recently which state government launched student credit card scheme?

  • A. Odisha
  • B. Jharkhand
  • C. Assam
  • D. Bihar

Show Answer

Ans: – D – Bihar – Explanation – Bihar Prohibition and Exercise Act, 2016 has into force October 2 in the state. This new Act has strict provisions. As per one of the provision, every adult of a family would be pretended to be aware of the offence if alcohol is consumed, manufactured, sold or distributed in premises one occupies.

Hide

10. Recently who has been elected as new President of the Indian Newspaper Society?

  • A. Umesh Sharma
  • B. Dinesh Sharma
  • C. Somesh Sharma
  • D. Mukesh Sharma

Show Answer

Ans:- C – Somesh Sharma – Explanation – Somesh Sharma of Rashtradoot Saptahik has been elected as new President of the Indian Newspaper Society for the year 2016-17 at the 77th AGM held in Bengaluru. He succeeds PV Chandran.

Hide

11. Recently who appointed as Chief Financial Officer of Myntra?

  • A. Dipanjan Basu
  • B. Dipanjan Dutt
  • C. Dipanjan Paul
  • D. Dipanjan Chaterjee

Show Answer

Ans: – A – Dipanjan Basu – Explanation – Online fashion portal Myntra has appointed Dipanjan Basu as the Chief Financial Officer with effective from October 17.He has 15 years of experience in the finance department. Priot to this, he was the Chief Finance & Operating Officer for Wipro’s Digital & Consulting Business. He also oversaw the finance function for the Manufacturing & Healthcare business at Wipro.

Hide

12. Recently which country formally joined the Paris climate change agreement?

  • A. Sri Lanka
  • B. India
  • C. Bangladesh
  • D. Bhutan

Show Answer

Ans: – B – India – Explanation – India formally joined the Paris Climate Change Agreement. It is been done by submitting its instrument of ratification at UN headquarters in New York on the birth anniversary of Mahatma Gandhi.

Hide

13. Recently India’s RTI Act ranked which place in the world?

  • A. 1st
  • B. 3rd
  • C. 4th
  • D. 2nd

Show Answer

Ans: – C – 4th – Explanation – India’s Right to Information (RTI) Act, that was passed in the year 2005, is widely is ranked as 4th best in the world. The rankings were based on the strength of the legal frameworks that ensure the efficient implementation of the act. Mexico has topped the rankings, followed by Serbia and Slovenia.

Hide

14. Recently which Indian won the gold medal in IFSC Para climbing cup 2016?

  • A. Manikandan Kumar
  • B. Ashish Kumar
  • C. Anant Kumar
  • D. Rajesh Kumar

Show Answer

Ans: – A – Manikandan Kumar – Explanation – Manikandan Kumar, country’s most successful para climber won the Gold medal in IFSC Para Climbing Cup in the United Kingdom. Kumar became the first and the only Indian climber to have won three Gold medals, seven Silver medals and a Bronze medal.

Hide

15. Recently which Indian Golfer won Korea Open 2016?

  • A. Shiv Chawrasia
  • B. S. Lehal
  • C. Mukesh Kumar
  • D. Gaganjeet Bhullar

Show Answer

Ans: – D – Gaganjeet Bhullar – Explanation – Indian golfer Gaganjeet Bhullar fired an impressive 67 for a four-day total of 269 at the Bears Best Cheongna Golf Club, winning the 2016 million-won ($196,000) cash prize.

Hide

Video Current Affairs Quiz: October 04 2016 

 

Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)