Current Affairs Quiz : October 05 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 05 2016. All the recent incidents which were held on Fifth October 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October 05 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz Question And Answers October 05 2016

Current Affairs Quiz October 05 2016

Current Affairs Quiz : October 05 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : October 05 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently David Thouless, F Duncan M Haldane and Michael Kosterlitz won 2016 Nobel Prize in __________________.

  • A. Literature
  • B. Chemistry
  • C. Physics
  • D. Medicine

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – C – Physics – Explanation – British trio of physicists David Thouless, F Duncan M Haldane and Michael Kosterlitz have won the 2016 Nobel Prize in Physics. They will share the 8 million Swedish Kronor prize. The Royal Swedish Academy of Science has selected them for their individual researches on theoretical discoveries of topological phase transitions and topological phases of matter.

[/show_more]

2. Recently who won the John F Richards Prize 2016?

  • A. Nayanjot Lahiri
  • B. Amitav Ghosh
  • C. Birbal Jha
  • D. Gita Sahgal

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – A – Nayanjot Lahiri – Explanation – History writer Nayanjot Lahiri has won the prestigious 2016 John F. Richards Prize for her book Ashoka in Ancient India. The prestigious prize will be bestowed upon her at the American Historical Association (AHA’s) 131st Annual Meeting to be held in Denver, Colorado in January 2017.

[/show_more]

3. Recently who won the 2016 Nobel Prize in medicine?

  • A. David Thouless
  • B. F Duncan M Haldane
  • C. Yoshinori Ohsumi
  • D. Michael Kosterlitz

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – C – Yoshinori Ohsumi  – Explanation – Yoshinori Ohsumi (71) of Japan has won the 2016 Nobel Prize for physiology or Medicine for his pioneering work on autophagy. With this he becomes the 23rd Japanese national to win a Nobel prize and overall the Japanese medicine Nobel laureate.

[/show_more]

4. Recently India and which country signed three agreements for skill development and IPR to boost bilateral relations between them?

  • A. Russia
  • B. Sri Lanka
  • C. Singapore
  • D. China

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – C – Singapore – Explanation – India and Singapore have signed three agreements (MoUs) in the fields of skill development and IPR to boost bilateral relations between them. These agreements were signed in New Delhi during Singapore Prime Minister Lee Hsien Loong’s official state visit to India.

[/show_more]

5. Recently which Union Minister launched Indian Bridge Management System?

  • A. Suresh Prabhu
  • B. Nitin Gadkari
  • C. Ravi Shankar Prasad
  • D. Uma Bharati

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – B – Nitin Gadkari – Explanation – The Union Ministry of Road Transport and Highways has launched the Indian Bridge Management System (IBMS). It was launched by Union Minister of Road Transport and Highways Nitin Gadkari in New Delhi as a major step towards ensuring safety bridges in the country.

[/show_more]

6. Recently contemporary artist Yusuf Arakkal passed away, in that time he was the age of _________ years old.

  • A. 71
  • B. 61
  • C. 81
  • D. 91

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – A – 71 – Explanation – Noted contemporary artist Yusuf Arakkal passed away on 4 October 2016 in Bengaluru, Karnataka. He was 71. Arakkal had recently released a book called Faces of Creativity, which is a comprehensive collection of portraits of fellow artists. It was the first time that an Indian artist had done portraits of other artists.

[/show_more]

7. Recently Central Government approved how many rupees for the development of Sagar Port Project in West Bengal?

  • A. 2 15 crores
  • B. 415 crores
  • C. 600 crores
  • D. 515 crores

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – D – Rs. 515 crores – Explanation – The Central Government has given in principle approval to a grant of Rs. 515 crores to make the development of the proposed Sagar Port project in West Bengal on September 4, 2016.

[/show_more]



8. Recently who appointed as the brand ambassador of ‘Haritha Keralam’ project?

  • A. K J Yesudas
  • B. M R Yesudas
  • C. T K Yesudas
  • D. N D Yesudas

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – K J Yesudas – Explanation – Kerala CM Pinarayi Vijayan appointed eminent Carnatic vocalist and playback singer K J Yesudas as the brand ambassador of ‘Haritha Keralam’ project. It is also known as Green Kerala project – a massive initiative envisaged for a garbage-free and clean state.

[/show_more]

9. Recently Union Cabinet approved the amendments to the HIV and AIDS (Prevention and Control) Bill ________________.

  • A. 2015
  • B. 2013
  • C. 2014
  • D. 2016

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – 2014 – Explanation- Union Cabinet on 5 October 2016 approved the amendments to the HIV and AIDS (Prevention and Control) Bill, 2014.The HIV and AIDS Bill, 2014 was drafted to safeguard the rights of people living with HIV and affected by HIV.

[/show_more]

10. Recently who appointed as chairman of Insolvency and Bankruptcy Board of India?

  • A. MS Sahoo
  • B. RS Sahoo
  • C. PM Sahoo
  • D. TK Sahoo

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – A – MS Sahoo – Explanation – The Union Finance Ministry also constituted four-member Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) with markets expert MS Sahoo as its Chairman.

[/show_more]

11. Recently which country became the first country to ban plastic cups and plates?

  • A. Korea
  • B. China
  • C. France
  • D. Japan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – C – France – Explanation – France has become the first country in the world to ban disposable plastic cups and plates. The country has passed a law in September 2016 that will go into effect in January 2020. The law will require all disposable tableware to be made from 50% biologically-sourced materials that can be composted at home. That number will rise to 60% by January of 2025.

[/show_more]

12. Which day celebrated as World’s Teachers Day?

  • A. 4th October
  • B. 2nd October
  • C. 5th October
  • D. 3rd October

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – C – 5th October – Explanation – The World Teachers’ Day (WTD) 2016 was observed across the world on 5 October 2016. The theme for the World Teachers’ Day 2016 was Valuing Teachers, Improving their Status. The theme for the 2016 WTD embodies the fundamental principles of the fifty-year-old Recommendation.

[/show_more]

13. Recently SBI bank became the first domestic bank to open branch in which country?

  • A. Bangladesh
  • B. Sri Lanka
  • C. Myanmar
  • D. Nepal

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – C – Myanmar – Explanation – The State Bank of India (SBI) on 3 October 2016 became the first domestic bank of India to open a branch in the capital city of Yangon, Myanmar. Ghanshyam Srivastava will be the Chief Executive Officer of the SBI Yangon branch.

[/show_more]

14. Who wrote the book ‘’Modi’s Midas Touch in Foreign Policy’’?

  • A. Surendra Kumar
  • B. Mukesh Kumar
  • C. Binay Kumar
  • D. Nitish Kumar

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – A – Surendra Kumar – Explanation – Minister for Information and Broadcasting M. Venkaiah Naidu along with Minister for Railways Shri Suresh Prabhu and Shri Tarun Vijay, Former Member of Parliament released the book titled “Modi’s Midas Touch in Foreign Policy” in New Delhi on October 4, 2016. The book has been authored by Ambassador Surendra Kumar.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: October 05 2016 

 

Do not forget to check the following topics