≡ Menu




Current Affairs Quiz : October 05 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 05 2017. All the recent incidents which were held on Fifth October 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October
 05 2017″ Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz October 05 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz October 05 2017

Current Affairs Quiz : October 05 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : October 05 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently CM Sarbananda Sonowal Lays foundation for Country’s First ITI for Differently Abled in which city of Assam?

  • A. Dibrugarh
  • B. Guwahati
  • C. Kokrajhar
  • D. Silchar

Show Answer

Answer: A – Dibrugarh – Explanation: On October 3, 2017, Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal laid the foundation stone for the first ever Industrial Training Institute (ITI) exclusively for the Dibyangans (Differently Abled) at ITI Complex in Dibrugarh.

Hide

2. As per statistics released by the Union Home Ministry, which state has the highest number of active gun licences among all states and union territories of India?

  • A. Punjab
  • B. Bihar
  • C. Uttar Pradesh
  • D. Gujarat

Show Answer

Answer: C – Uttar Pradesh – Explanation: As per statistics released by the Union Home Ministry, Uttar Pradesh has the highest number of active gun licences among all states and union territories of India. 12.77 lakh people in Uttar Pradesh are authorised to carry weapons.

Hide

3. Recently Veteran writer HM Marathe passed away at the age of __________

  • A. 85 Years
  • B. 77 Years
  • C. 63 Years
  • D. 92 Years

Show Answer

Answer: B – 77 Years – Explanation: On 2nd October 2017, famous Marathi writer and journalist Hanumant Moreshwar Marathe passed away due to prolonged illness, in Pune, Maharashtra. HM Marathe was popularly known as ‘Ha Mo’. He was 77 years old.

Hide

4. Government constitutes a High Level Committee for proper management of water resources in __________________.

  • A. North Eastern Region
  • B. South Eastern Region
  • C. South Western Region
  • D. West Southern Region

Show Answer

Answer: A – North Eastern Region – Explanation: On 4th October 2017, the Government constituted a high-level committee for proper management of the water resources in the North Eastern Region (NER). The Committee has been formed under the Chairmanship of Rajiv Kumar, Vice-Chairman of Niti Aayog.

Hide

5. Recently Government launches special course for whom?

  • A. Trained Teacher
  • B. Temporary Teacher
  • C. Untrained Teacher
  • D. Handicapped Teacher

Show Answer

Answer: C – Untrained Teacher – Explanation: On 4th October 2017, the Human Resource Development (HRD) Ministry started a special training course for untrained teachers, designed by National Institute of Open Schooling (NIOS), called Diploma in Elementary Education (D.El.Ed).

Hide

6. Recently which state government launches ‘Mukhyamantri Samoohik Vivaah Yojana’?

  • A. Bihar
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Kerala
  • D. Madhya Pradesh

Show Answer

Answer: B – Uttar Pradesh – Explanation: On October 3, 2017, Uttar Pradesh State Government launched a mass marriage scheme called ‘Mukhyamantri Samoohik Vivaah Yojana’. Under the scheme, Uttar Pradesh social welfare department will conduct mass marriages.

Hide

7. Recently which country’s Parliament approves new Anti-Terror Law?

  • A. France
  • B. Russia
  • C. Germany
  • D. North Korea

Show Answer

Answer: A – France – Explanation: On 3rd October 2017, France’s lower house of parliament approved a new Anti-Terror Law, in Paris, France. The New Anti-Terror law was approved by 415 votes to 127, with 19 abstentions. By approving the new counter-terrorism law, several controversial measures under the state of emergency that has been in act for nearly two years have been made permanent.

Hide

8. 8th conference of the Association of SAARC Speakers and Parliamentarians (ASSP) is held in _________________.

  • A. Japan
  • B. China
  • C. Sri Lanka
  • D. Nepal

Show Answer

Answer: C – Sri Lanka – Explanation: On 4th to 6th October 2017, the 8th conference of the Association of SAARC Speakers and Parliamentarians (ASSP) is held at Hotel Hilton, in Colombo, Sri Lanka.

Hide

9. Recently which country signs $ 4.5 billion loan deal with India?

  • A. Nepal
  • B. Bhutan
  • C. Sri Lanka
  • D. Bangladesh

Show Answer

Answer: D – Bangladesh – Explanation: On 4th October 2017, Bangladesh signed a $ 4.5 billion Line Of Credit (LoC) agreement with India, for its infrastructure and social sector development, in Dhaka, Bangladesh.

Hide

10. Which country to be guest country at the World Government Summit?

  • A. India
  • B. Nepal
  • C. China
  • D. Bangladesh

Show Answer

Answer: A – India – Explanation: On 1st October 2017, The World Government Summit announced India as the guest country for its annual gathering on 11thto 13th February, 2018, in Dubai.

Hide

11. Recently which Bank announced Fourth Bi-Monthly Monetary Policy Statement for financial year 2017-18?

  • A. State Bank of India
  • B. Reserve Bank of India
  • C. United Bank of India
  • D. Industrial Development Bank of India

Show Answer

Answer: B – Reserve Bank of India – Explanation: On October 4, 2017, Reserve Bank of India (RBI) announced Fourth Bi-Monthly Monetary Policy Statement for financial year 2017-18. This time the Policy Repo Rate has been kept unchanged.

Hide

12. Recently Reserve Bank of India opens a branch in which state?

  • A. Uttarakhand
  • B. Himachal Pradesh
  • C. Tripura
  • D. Assam

Show Answer

Answer: A – Uttarakhand – Explanation: In a bid to make transactions of the Uttarakhand State Government more convenient, Reserve Bank of India (RBI) opened a branch in Dehradun on October 3, 2017. The branch was inaugurated by Uttarakhand Chief Minister Trivendra Singh Rawat.

Hide

13. Recently which Institute bags Most Clean Campus award?

  • A. Harward Group of Institution
  • B. Manipal Institute of Technology
  • C.Indian Institute of Technology
  • D. None of the above

Show Answer

Answer: B – Manipal Institute of Technology – Explanation: On 3rd October 2017, Manipal University’s Manipal Institute of Technology (MIT) bagged the 1st place in ‘Most Clean Campus in South Western Region’ award and 3rd place in ‘Most Clean Campus 2017’ award, in Pune, Maharashtra.

Hide

14. Recently who appointed as WHO’s deputy director general?

  • A. Dr Soumya Swaminathan
  • B. Tedros Adhanom
  • C. Rajnish Kumar
  • D. Mahendra Kumar Sharma

Show Answer

Answer: A – Dr Soumya Swaminathan – Explanation: Director General of the Indian Council of Medical Research (ICMR), Dr Soumya Swaminathan has been appointed the Deputy Director General for Programmes (DDP) of World Health Organisation (WHO). This position is the highest post held by an Indian in the WHO.

Hide

15. Recently the government appointed whom as the new Chairman of SBI (State Bank of India)?

  • A. Deepak S Parekh
  • B. Mahendra Kumar Sharma
  • C. Rajinish Kumar
  • D. Ravi Venkatesan

Show Answer

Answer: C – Rajinish Kumar – Explanation: On 4th September 2017, the government appointed Rajnish Kumar as the new Chairman of SBI (State Bank of India). The Appointments Committee of the Cabinet has approved the appointment of Rajinish Kumar as SBI Chairman, for a period of 3 years from 7th October 2017.

Hide

16. International Weightlifting Federation suspends how many countries for doping violations?

  • A. Five
  • B. Six
  • C. Nine
  • D. Eleven

Show Answer

Answer: C – Nine – Explanation: On 1st October 2017, nine countries were suspended from weightlifting for 1 year by the International Weightlifting Federation (IWF), in Budapest, Hungary.

Hide

Video Current Affairs Quiz: October 05 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)