≡ Menu




Current Affairs Quiz : October 06 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 06 2016. All the recent incidents which were held on Sixth October 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October 06 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz Question And Answers October 06 2016

Current Affairs Quiz October 06 2016

Current Affairs Quiz : October 06 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : October 06 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Oil India Limited recently signed MoU with which University to augment its reserves base and maximise recovery from its aging oilfields?

  • A. University of Houston
  • B. University of Oxford
  • C. University of United Kingdom
  • D. University of Manchester

Show Answer

Answer:-  A  – University of Houston – Explanation – With an intent to augment its reserves base and maximise recovery from aging oilfields, Oil India Limited today signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the University of Houston, one of the leading universities on oil and gas of the world. The deal was signed in the present of Petroleum and Natural Gas Minister Dharmendra Pradhan here.

Hide

2. The Union Cabinet recently approved setting up of a Medical Devices Manufacturing Park (Medipark) in which state?

  • A. Jharkhand
  • B. Tamil Nadu
  • C. Andhra Pradesh
  • D. Assam

Show Answer

Answer:- B  – Tamil Nadu – Explanation – New Delhi, Oct 5 (IANS) Giving a “Make in India” a push in the field of medical technology, the Union Cabinet here on Wednesday approved “mini Ratna” public sector undertaking HLL Lifecare to sub-lease its land for setting up the country’s first medical devices manufacturing park, an official statement said.”The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi has given its approval to HLL Lifecare to sub-lease 330.10 acres of land at Chengalpattu, located in the outskirts of Chennai, to set up a medical devices manufacturing park (Medipark) through a special purpose vehicle,” the statement said.

Hide

3. World Tea & Coffee Expo to be Held in which city?

  • A. Jaipur
  • B. Mumbai
  • C. Guwahati
  • D. Hydrabad

Show Answer

Answer :- B –  Mumbai – Explanation – The 4th World Tea & Coffee Expo (WTCE) 2016, India’s international trade fair dedicated to tea and coffee sectors will be held in Mumbai between October 20-22 this year.As a part of its aggressive strategy to promote domestic and global tea trade, the Tea Board of India – apex tea body under the Ministry of Commerce – has partnered with World Tea and Coffee Expo (WTCE).

Hide

4. Who of the following announces free civil services coaching for weaker sections?

  • A. Prakash Singh Badal
  • B. Shiv Raj Singh Chauhan
  • C. Mamta Banerjee
  • D. Naveen Patnaik

Show Answer

Answer :- A – Prakash Singh Badal – Explanation – Punjab Chief Minister Parkash Singh Badal announced to set up a world class centre for imparting civil services coaching to the aspirants from weaker sections here in the name of Bhim Rao Ambedkar.The State government would bear the entire expenditure of this centre to be set up in Maharaja Ranjit Singh State Technical University, he said at the fifth national seminar to commemorate 125th birth anniversary of Dr. Ambedkar.

Hide

5. Who is the Chairman of the Central Board of Direct Taxes?

  • A. Rani Singh Nair
  • B. Rakesh Sood
  • C. Sushil Dubey
  • D. Sanjay Singh

Show Answer

Answer :- A – Rani Singh Nair – Explanation – Senior Indian Revenue Service (IRS) officer Rani Singh Nair has been appointed as Chairperson (Chairman) of Central Board of Direct Taxes (CBDT). Her appointment was confirmed by Appointments Committee of Cabinet (ACC) headed by the Prime Minister Narendra Modi. She will be in office till October 31, 2016 and shall succeed then acting chairman Atulesh Jindal who retired on 30 July 2016.

Hide

6. As per the recent report of UNESCO, how many new teachers are needed to provide quality universal primary and secondary education by 2030?

  • A. 39 million
  • B. 49 million
  • C. 59 million
  • D. 69 million

Show Answer

Answer:- D – 69 million – Explanation – 5 October 2016 – On World Teacher’s Day, the United Nations Education, Science and Cultural Organization (UNESCO) has issued statistics revealing that close to 69 million new teachers are needed to provide quality universal primary and secondary education by 2030, the deadline of the new UN Sustainable Development Goals (SDGs).

Hide

7. A new frog species named Cape York graceful tree frog was discovered recently in Australia’s largest virgin forest in Queensland. What is the scientific name of this Cape York graceful tree frog?

  • A. Litoria Bella
  • B. Litoria gracilenta
  • C. Litoria auae
  • D. Litoria chloris

Show Answer

Answer:- A –  Litoria Bella – Explanation – Sydney: Scientists have discovered a new species of green treefrog in Australia’s largest virgin forest in Queensland.Named Litoria bella, or the Cape York Graceful Treefrog has a distinctive orange hands, feet and iridescent purple inner thighs which closely resembles the Graceful tree frog (Litoria Gracilenta).The frog had previously escaped scientific scrutiny because it had been mistaken for a southern relative called the Graceful Treefrog (Litoria gracilenta), which is commonly heard calling after rain in spring and summer.

Hide

8. The book “Night of Fire” has been authored by whom?

  • A. Taslima Nasreen
  • B. Gunnar Myrdal
  • C. Arundhati Roy
  • D. Colin Thubron

Show Answer

Answer:- D Colin Thubron – Explanation – The book “Night of Fire” has been authored by Colin Thubron. The novel is a fictive masterpiece of exquisite beauty and lingering mystery.

Hide

9. Who won the Shinhan Donghae Open 2016?

  • A. Gaganjeet Bhullar
  • B. Tomas Lindahl
  • C. Bernard Feringa
  • D. Betzig

Show Answer

Answer :- A – Gaganjeet Bhullar – Explanation-  India’s Gaganjeet Bhullar returned to the winner’s circle for the first time since 2013 when he powered his way to victory with a final round four-under-par 67 at the Shinhan Donghae Open on Sunday.

Hide

10. Which of the following personalities have won the 2016 Nobel Prize in Chemistry?

  • A. William Moerner, Eric Betzig and Stefan Hell
  • B. Fraser Stoddart, Jean-Pierre Sauvage and Bernard Feringa
  • C. Arieh Warshel, Michael Levitt and Martin Karplus
  • D. Paul Modrich, Tomas Lindahl and Aziz Sancar

Show Answer

Answer:- B  Fraser Stoddart, Jean-Pierre Sauvage and Bernard Feringa – Explanation – Jean-Pierre Sauvage (from France), Sir J. Fraser Stoddart (from Scotland) and Bernard L. Feringa (from the Netherlands) have been awarded the 2016 Nobel Prize in Chemistry for the design and synthesis of molecular machines- the world’s smallest machines. The prize recognizes their success in linking molecules together to design everything from motors to a car and muscles on a tiny scale. They will share the 8m kronor (£727,000) prize; it was announced by the Royal Academy of Sciences in Stockholm, Sweden.

Hide

Video Current Affairs Quiz: October 06 2016 

 

Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)