≡ Menu




Current Affairs Quiz : October 07 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 07 2016. All the recent incidents which were held on Seventh October 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October 07 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz Question And Answers October 07 2016

Current Affairs Quiz October 07 2016

Current Affairs Quiz : October 07 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : October 07 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. According to Home Minister, Indo-Pak border to be completely sealed in next ____________?

  • A. 2 years
  • B. 4 years
  • C. 5 years
  • D. 6 years

Show Answer

Answer :-A – 2 years – Explanation – India has decided to completely seal its winding border with Pakistan by December 2018, Home Minister Rajnath Singh said. The minister said the situation on the border would be continuously monitored. Rajnath Singh said a new concept, “Border Security Grid”, would be put in place after taking inputs from all border states. “Tension between India and Pakistan has increased, countrymen should trust security forces and stand by them,” said Singh.

Hide

2. Which city becomes the first city in the country to have an all-woman police patrol wing?

  • A. Udaipur
  • B. Raipur
  • C. Jaipur
  • D. Ajmer

Show Answer

Answer :- A – Udaipur – Explanation – The City of Lakes has reportedly become the first in the country to have an all-woman police patrol wing. The patrol team was flagged off by chief minister Vasundhara Raje from Fateh Sagar Lake side. Smart lady cops, dressed in crisp blue uniforms, helmets and carrying pistols, went on patrol duty around the city on modified bikes, equipped with beacons, search lights and first aid boxes.

Hide

3. The 2016 World Sustainable Development Summit (WSDS) has started in which city of India?

  • A. Mumbai
  • B. Chandigarh
  • C. Gandhinagar
  • D. New Delhi

Show Answer

Answer:-  D – New Delhi – Explanation – The first edition of the World Sustainable Development Summit (WSDS) 2016 has been inaugurated by President Pranab Mukherjee on October 5 in New Delhi. The 4-day summit is organized by The Energy and Research Institute (TERI) with theme “Beyond 2015: People, Planet and Progress”. It will be one of the first international platforms to discuss the new agenda post the adoption of the Sustainable Development Goals (SDG) and the signing of the Paris Agreement. The attempt will be to initiate discussions on methodologies to be adopted to chalk a path to realize the goals beyond 2015. The summit would emphasis on the need to limit the rise of climate change.

Hide

4. Election Commission Partners with __________ to Register Young Voters.

  • A.L Messanger
  • B. What apps
  • C. Face book
  • D. Twitter

Show Answer

Answer :- D – Face book – Explanation – In a first-of-its-kind initiative in the country, social networking site Face book is partnering with the Election Commission of India in five states going to polls next year to run a voter registration drive aimed at encouraging youth to participate in the democratic exercise. Face book is collaborating with the Election Commission and the office of Chief electoral officers in poll-bound Uttar Pradesh, Punjab, Goa, Manipur and Uttarakhand for the first time in the country to run a voter registration drive, Chief Electoral Officer Radha Raturi said.

Hide

5. Recently who is appointed as Brand Ambassador of Kerala’s Haritha Keralam project?

  • A. K J Yesudas
  • B. Kamal Hasan
  • C. R. Rahman
  • D. Rajnikant

Show Answer

Answer :- A – K J Yesudas  – Explanation – CPI(M)-led LDF government has roped in eminent Carnatic vocalist and playback singer K J Yesudas as the brand ambassador of its ambitious ‘Haritha Keralam’ (Green Kerala) project, a massive initiative envisaged for a garbage-free and clean state. Chief Minister Pinarayi Vijayan on Monday informed the state Assembly that the veteran singer had given his consent to be associated with the project.

Hide

6. Recently ISRO’s launched which communication satellite from the spaceport of Kourou in French Guiana?

  • A. INSAT-4CR
  • B. GSAT-18
  • C. GSAT-15
  • D. HAMSAT

Show Answer

Answer :- B – GSAT-18 – Explanation – India’s latest communication satellite GSAT-18 was on Thursday successfully launched by a heavy duty rocket of Arianespace from the spaceport of Kourou in French Guiana.The launch was originally scheduled for Wednesday, but deferred by 24 hours owing to unfavourable weather conditions at Kourou, a French territory located in northeastern coast of South America.

Hide

7. Who is recently selected by the UN Security Council as the next UN Secretary-General?

  • A. Ban Ki-moon
  • B. Antonio Guterres
  • C. Angela Merkel
  • D. None of the above

Show Answer

Answer :- B – Antonio Guterres – Explanation – The Security Council today formally chose the former Prime Minister of Portugal, António Guterres, as its nominee to be the next Secretary-General of the United Nations for a five-year term when incumbent Ban Ki-moon steps down on 31 December.

Hide

8. Name the Crown Prince of Abu Dhabi, who will be the chief guest at the 2017 Republic Day parade of India?

  • A. King Fahd bin Abdul Aziz
  • B. Fahd bin Abdulaziz
  • C. Salman bin Abdulaziz
  • D. Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan

Show Answer

Answer :- D – Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan – Explanation – In the latest bit of information from new Delhi, the government has invited the Crown Prince of Abu Dhabi to be the next Chief Guest at India’s Republic Day parade of 2017. This is the first time that a leader of the United Arab Emirates will be honoured with the invitation of being the Chief Guest at India’s Republic Day parade. The United Arab Emirates has accepted the invitation and the country will be represented by Crown Prince of Abu Dhabi, His Highness  Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan.

Hide

9. What is the India’s growth forecast for FY17, as per recently released IMF’s World Economic Outlook (WEO) report?

  • A., 6%
  • B. 5%
  • C. 4%
  • D. 3%

Show Answer

Answer:-  A – 7.6%  – Explanation – As per latest revised edition of World Economic Outlook (WEO) report of International Monetary Fund (IMF), India’s GDP growth forecast has been raised by 0.2 % to 7.6 % for FY17 (2016-17 ) and FY18 (2017-18). According to report, India’s economy continued to recover strongly, benefiting from a large improvement in the terms of trade, effective policy actions and stronger external buffers, which have helped boost sentiment. Beside this, the report has also higlighted that the Indian government must have to continue to reform its tax system and eliminate subsidies to provide more resources for investments in infrastructure, education and healthcare.

Hide

10. Who of the following was conferred with the Sangeet Natak Akademi Fellow (Akademi Ratna) by President Pranab Mukherjee?

  • A. Ratan Kumar Sinha
  • B. Manoj Kumar
  • C. C V Chandrasekhar
  • D. Wajahat Habibulla

Show Answer

Answer :-  C – C V Chandrasekhar – Explanation – Artists from various disciplines of performing arts including TV and movie actor Himani Shivpuri, Sattriya danseuse Sharodi Saikia, Qawwal Mohammed Sayeed Sabri Jaipuri, were also given Sangeet Natak Akademi’s Fellowships and Sangeet Natak Akademi Awards for the year 2015 by Mukherjee at Rashtrapati Bhavan here.Chandrasekhar was the only artist to receive the Fellowship.

Hide

Video Current Affairs Quiz: October 07 2016 

 

Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)