≡ Menu




Current Affairs Quiz : October 07 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 07 2017. All the recent incidents which were held on Seventh October 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October
 07 2017″ Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz October 07 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz October 07 2017

Current Affairs Quiz : October 07 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : October 07 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently with whom Rajnath Singh inaugurated sea route to Baratang & laid foundation stone for shipping projects in Andaman & Nicobar Islands?

  • A. Arun Jately
  • B. Nitin Gadkari
  • C. Smriti Zubin Irani
  • D. Ram Vilas Paswan

Show Answer

Answer: B – Nitin Gadkari – Explanation: On October 5, 2017, Union Home Minister Rajnath Singh and Union Minister for Shipping, Road Transport & Highways and Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation Nitin Gadkari inaugurated an alternate sea route to Baratang Island in Andaman & Nicobar Islands.

Hide

2. Recently in which place First Edition of the ASEAN India Music Festival begins?

  • A. Hyderabad
  • B. Mumbai
  • C. New Delhi
  • D. Patna

Show Answer

Answer: C – New Delhi – Explanation: The first ever ASEAN-India Music Festival has begun at Purana Quila in New Delhi on October 6, 2017. It will continue till October 8, 2017. First Edition of the ASEAN-India Music Festival has been organised by Union Ministry of External Affairs, in collaboration with Union Ministry of Culture and arts/cultural group Seher.

Hide

3. In which city Prime Minister Modi temple with 100 feet tall statue to be built?

  • A. Meerut
  • B. Lucknow
  • C. Baranasi
  • D. Kanpur

Show Answer

Answer: A – Meerut – Explanation: On 5th October 2017, follower and supporter of Prime Minister Narendra Modi, J.P.Singh, announced that, a temple worth Rs.30 crore is to be built in honour of Prime Minister Narendra Modi in Meerut, Uttar Pradesh.

Hide

4. Recently with which state UP and Arunachal Sign MoU to Boost Culture and Tourism?

  • A. Manipur
  • B. Mizoram
  • C. Meghalaya
  • D. Assam

Show Answer

Answer: C – Meghalaya – Explanation: On 5th October 2017, a MoU was signed by Uttar Pradesh, Arunachal Pradesh and Meghalaya under the ‘Ek Bharat, Shrestha Bharat’ programme, to boost cultural ties. Uttar Pradesh Additional Chief Secretary, Secondary and Higher Education, Sanjay Agarwal, Arunachal Pradesh Tourism Secretary, Joram Beda, Meghalaya Education Secretary, W R Lyngdoh signed the MoU.

Hide

5. Recently 14th India – European Union Summit was held in ____________.

  • A. Kanpur
  • B. Mumbai
  • C. Surat
  • D. New Delhi

Show Answer

Answer: D – New Delhi – Explanation: On 6th October 2017, the 14th India – European Union Summit was held, in New Delhi.14th India-EU summit held in New Delhi. President of the European Council, Donald Franciszek Tusk, President of the European Commission, Jean-Claude Juncker and EU’s High Representative for Foreign Affairs and Security Policy and Vice-President of the European Commission, Federica Mogherini attended the 14thIndia-EU Summit 2017.

Hide

6. First Meeting of India-Australia Joint Steering Committee held in which place?

  • A. New Delhi
  • B. Chandigarh
  • C. Patna
  • D. Bangalore

Show Answer

Answer: A – New Delhi – Explanation: On 6th October 2017, the First Meeting of India-Australia Joint Steering Committee was held in New Delhi. Mr.TVSN Prasad, Additional Secretary, Ministry of Home Affairs, India and Mr.Stephen Bouwhuis, First Assistant Secretary, International and Auscheck Division, Criminal Justice Group, Attorney-General’s Department, Australia led the respective delegations.

Hide

7. Recently ISRO to set up Research Centre in ______________.

  • A. Lucknow
  • B. Guwahati
  • C. Bangalore
  • D. Chennai

Show Answer

Answer: B – Guwahati – Explanation: On 5th October 2017, the Indian Space Research Organization (ISRO) announced the setting up of a research centre for startups, academicians, environmentalists and entrepreneurs, in Guwahati, Assam.

Hide

8. Who lead government delegation to ‘Pravasi Bharatiya Diwas’ (PBD) 2018 in Singapore?

  • A. Smriti Zubin Irani
  • B. Sushma Swaraj
  • C. Nirmala Sitharaman
  • D. Harsimrat Kaur badal

Show Answer

Answer: B – Sushma Swaraj – Explanation: On 5th October 2017, India’s High Commissioner to Singapore announced that, External Affairs Minister Sushma Swaraj will lead a ministerial delegation to the ASEAN-India ‘Pravasi Bharatiya Diwas’ (PBD) to be held in 2018, in Singapore.

Hide

9. Recently UN ends 13-year military peacekeeping mission in which country?

  • A. Haiti
  • B. Uganda
  • C. Zimbabwe
  • D. Cuba

Show Answer

Answer: A – Haiti – Explanation: On 5th October 2017, the UN soldiers left Haiti finishing their 13 year military peacekeeping mission in Haiti. A UN peacekeeping mission helped to maintain order in Haiti through 13 years of political turmoil and disaster. It has come to an end now.

Hide

10. Recently India and European Investment Bank (EIB) signed the finance contract for which Rail Project?

  • A. Uttar Pradesh Metro Rail Project
  • B. Bangalore Metro Rail Project
  • C. Gujarat Metro Rail Project
  • D. Kolkata Metro Rail Projecct

Show Answer

Answer: B – Bangalore Metro Rail Project – Explanation: On 5th October 2017, India and European Investment Bank (EIB) signed the finance contract for lending of 300 million euros (about Rs.2,293 crore) for Bangalore Metro Rail Project Phase-II.

Hide

11. Which company Unveils MarQ, its New Private Label Brand for Large Appliances?

  • A. Amazon
  • B. Snapdeal
  • C. Flipkart
  • D. Jabong

Show Answer

Answer: C – Flipkart – Explanation: On 5th October 2017, Flipkart announced the launch of MarQ, an in-house brand in the large appliances category. MarQ is an in-house brand of Flipkart that sells large appliances. This has been done in a move expands Flipkart’s self-branded offerings on its marketplace.

Hide

12. Recently with which state government Tata Trusts entered into a tie-up for social development initiatives in Chandrapur district?

  • A. Gujarat
  • B. Maharashtra
  • C. Madhya Pradesh
  • D. Haryana

Show Answer

Answer: B – Maharashtra – Explanation: On October 6, 2017, Maharashtra State Government and Tata Trusts entered into a tie-up for social development initiatives in Chandrapur district. The tie-up will focus on livelihood, digital literacy, data driven governance and child protection.

Hide

13. Recently who posthumously honoured with Anna Politkovskaya Award 2017?

  • A. Gauri Lankesh
  • B. Arnab Goswami
  • C. Javed Anand
  • D. Harsha Bhogle

Show Answer

Answer: A – Gauri Lankesh – Explanation: On 5th October 2017, Reach All Women (RAW) in War announced Gauri Lankesh as the winner of Anna Politkovskaya Award 2017. Journalist-activist Gauri Lankesh was shot dead on 5thSeptember 2017. She was a critic of right-wing Hindu extremism, campaigner for women’s rights, rights of Dalits etc.

14. Recently Mongolia appointed whom as its new prime minister?

  • A. Ukhnaagiin Khurelsukh
  • B. Tsakhiagiin Elbegdorj
  • C. Natsagiin Udval
  • D. Battulga Khaltmaa

Show Answer

Hide

Answer: A – Ukhnaagiin Khurelsukh – Explanation: On 5th October 2017, Mongolia appointed Ukhnaagiin Khurelsukh as its new prime minister, in Ulaanbaatar, Mongolia. Ukhnaagiin Khurelsukh was a former deputy Prime Minister. He has been selected as the new Prime Minister by the ruling Mongolia People’s Party (MPP).

Hide

15. The name of the Australian fast bowler who recently retires from Tests, ODIs.

  • A. John Wayne Hastings
  • B. Nathan Lyon
  • C. Nathan Coulter-Nile
  • D. Adam Zampa

Show Answer

Answer: A – John Wayne Hastings – Explanation: Australian Cricketer John Wayne Hastings confirmed his retirement from Tests and One-Day Internationals (ODIs). He plans to focus on T20 cricket. The 31 years old John Hastings was the world’s leading ODI pacer after picking up 29 wickets in 15 matches in 2016.

Hide

Video Current Affairs Quiz: October 07 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)