≡ Menu




Current Affairs Quiz : October 08 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 08 2016. All the recent incidents which were held on Eighth October 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October 08 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz Question And Answers October 08 2016

Current Affairs Quiz October 08 2016

Current Affairs Quiz : October 08 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : October 08 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Which Indian shooter has clinched silver in the 50 metre pistol event of the ISSF World Cup 2016 ?

  • A. Singh
  • B. Ronjan Sodhi
  • C. Jitu Rai
  • D. Abhinav Bindra

Show Answer

Answer:-  C – Jitu Rai – Explanation –  Jitu Rai, an ace Indian shooter, has clinched a silver medal in the 50 metre pistol category of the ISSF World Cup 2016 in the final at Bologna, Italy. In this event, Wei Pang of China has won gold and Giuseppe Giordano of Italy has won bronze medal.

Hide

2. The book “The Ministry of Utmost Happiness” has been authored by whom?

  • A. Arundhati Das
  • B. Arundhati Roy
  • C. Arundhati Naag
  • D. Arundhati Bose

Show Answer

Answer:-  B  –  Arundhati Roy – Explanation – The book “The Ministry of Utmost Happiness” has been authored by Arundhati Roy, which will release in June 2017. It is fiction-based novel and will be published by Hamish Hamilton UK and Penguin India.

Hide

3. Which of the following personalities has won the Nobel Peace Prize for 2016?

  • A. James Rothman
  • B. Juan Manuel Santos
  • C. Martin Karplus
  • D. Robert Shiller

Show Answer

Answer:-   B – Juan Manuel Santos – Explanation – Juan Manuel Santos, the Colombian President, has been awarded the Nobel Peace Prize for 2016 for his resolute efforts to bring the country’s more than 50-year-long civil war to an end, a war that has cost the lives of at least 220 000 Colombians and displaced close to 6 million people. The award should also be seen as a tribute to the Colombian people who, despite great hardships and abuses, have not given up hope of a just peace and to all the parties who have contributed to the peace process.

Hide

4. The Commonwealth Finance Ministers Meeting 2016 has been held in which of the following cities?

  • A. Washington
  • B. New Delhi
  • C. Bangkok
  • D. Rome

Show Answer

Answer:-   A  – Washington  – Explanation – Arun Jaitley, the Union Finance Minister, has chaired the Commonwealth Finance Ministers’ Meeting at the International Monetary Fund (IMF) headquarters in Washington DC, United States. During the meeting, two important issues- the “Economics of Climate Change and Financing Climate Adaptation and Mitigation” and “International Taxation-a Commonwealth Conversation around the Panama Papers” were discussed and deliberated. Apart from this, Jaitley also chaired the Governing Council meeting of the BRICS’Contingent Reserve Arrangement (CRA). The CRA is a framework for the provision of support through liquidity and precautionary instruments in response to actual orpotential short-term balance of payments pressures.

Hide

5. The United States of America recently lifted economic sanctions on which country?

  • A. Rome
  • B. Dhaka
  • C. Iran
  • D. Myanmar

Show Answer

Answer :-  D – Myanmar – Explanation –  President Barack Obama has lifted US economic sanctions on Myanmar, the culmination of years of rapprochement that the US president has worked to facilitate.The Southeast Asian nation, also known as Burma, has pursued political reforms over the last five years following decades of oppressive military rule.Obama had announced plans to lift the sanctions last month, when Myanmar’s new civilian leader, Nobel Peace Prize laureate Aung San Suu Kyi, visited the Oval Office.

Hide

6. Which state chief minister of India has been honoured with the 2016 Sustainable Development Leadership Award (SDLA)?

  • A. Virbhadra Singh
  • B. Vasundhra Raje
  • C. Pawan Chamling
  • D. Mukul Sangma

Show Answer

Answer:-  C – Pawan Chamling – Explanation – Pawan Chamling, the Chief Minister of Sikkim, has been honoured with the prestigious 2016 Sustainable Development Leadership Award (SDLA) of the The Energy and Resources Institute (TERI) in recognition of his vision and leadership in environment and sustainable development leading to the establishment of Sikkim as the first and only organic state in India. Chamling was presented with the award by President Pranab Mukherjee during World Sustainable Development Summit (WSDS) at Vigyan Bhawan in New Delhi.

Hide

7. Yusuf Arakkal, who passed away recently, was a well-known personality of which field?

  • A. Painting
  • B. Politice
  • C. Social Worker
  • D. Journalism

Show Answer

Answer:-   A – Painting – Explanation – Yusuf Arakkal (71), who recently passed away in Bengaluru, was a Malayali painter and was known for his contribution to the world of abstract and contemporary art. He was also known for his works depicting social issues. He recently released a book title “Faces of Creativity”, which is a comprehensive collection of portraits of fellow artists. It is first of its kind that an Indian artist had done portraits of other artists.

Hide

8. Who will be new chairperson of the Central Board of Direct Taxes (CBDT)?

  • A. Mukesh Jindal
  • B. Sushil Chandra
  • C. Jignesh Chandra
  • D. Bikash Gora

Show Answer

Answer:-   B – Sushil Chandra –Explanation –  Sushil Chandra, a 1980 batch officer of Indian Revenue Service (Income Tax cadre), has been appointed as the new chairperson of the Central Board of Direct Taxes (CBDT), the apex policy making body for the Income Tax department. He will replace Rani Singh Nair, who retires on October 31, 2016. Currently, Chandra is the member (Investigation) of the CBDT.

Hide

9. Recently Doordarshan has signed MoU with which institute for transmission of Gyan Darshan channels?

  • A. Lovely professional University
  • B. Amity University
  • C. Delhi Univerity
  • D. IGNOU

Show Answer

Answer:-    D – IGNOU – Eplanation – Doordarshan has recently signed an agreement with Indira Gandhi National Open University (IGNOU) regarding the transmission of 4 Gyan Darshan Educational channels. The Gyan Darshan Bouquet of Educational TV Channels is an educational media initiative of MHRD in collaboration with the Ministry of Information and Broadcasting (MIB), Prasar Bharati & ISRO with IGNOU as the nodal agency. Now, IGNOU needs to apply for a fresh license to start the up-linking of its channels for GSAT-10 satellite, as under the Uplinking and Downlinking Guidelines of the I&B Ministry, it is not eligible for the grant of a license.

Hide

10. Who has recently dissolved the Delhi Waqf Board for alleged corruption and procedural irregularities in functioning?

  • A. Supreme Court
  • B. Delhi CM Arvind Kejriwal
  • C. Delhi Governor
  • D. Delhi L-G Najeeb Jung

Show Answer

Answer :- D – Delhi L-G Najeeb Jung – Explanation – Lieutenant-Governor Najeeb Jung on Friday dissolved the Delhi Waqf Board even as he referred its very constitution to a Central Bureau of Investigation (CBI) probe for alleged corruption and procedural irregularities in functioning.The Board had, ironically, been “superseded” by the Arvind Kejriwal-led Aam Aadmi Party Delhi government almost to this day last year, with it being stripped of its powers which were transferred to the Capital’s Revenue Secretary.

Hide

11. Name the person of Indian origin who was recently appointed to the UK shadow cabinet.

  • A. Shami Mukherjee
  • B. Shami Chakrabarti
  • C. Shami Sharma
  • D. Shami Burma

Show Answer

Answer :- B – Shami  Chakrabarti – Explanation – A 47-year-old Indian-origin human rights lawyer has been appointed the Shadow Attorney General by UK’s Opposition Labour party, which will see her holding the government’s chief legal advisor to account for their actions.Shami Chakrabarti, who recently became a Labour member of the House of Lords and also chaired the party’s anti-Semitism inquiry, was confirmed in the new role on Thursday in a reshuffle of Labour leader Jeremy Corbyn’s top team.

Hide

Video Current Affairs Quiz: October 08 2016 

 

Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)