≡ Menu




Current Affairs Quiz : October 09 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 09 2016. All the recent incidents which were held on Nineth October 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October 09 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz Question And Answers October 09 2016

Current Affairs Quiz October 09 2016

Current Affairs Quiz : October 09 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : October 09 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently who has won 2016 Formula One Japanese Grand Prix?

  • A. Edward Jenner
  • B. Nico Rosberg
  • C. Macmillan
  • D. Stephenson Vettel

Show Answer

Answer:-  B – Nico Rosberg – Explanation –  Nico Rosberg, a German Formula One driver for Mercedes Formula One team, has won the 2016 Formula 1 Emirates Japanese Grand Prix at Mie Prefecture, Japan.

Hide

2. P R Sreejesh is associated with which sports?

  • A. Hockey
  • B. Football
  • C. Polo
  • D. LawnTennis

Show Answer

Answer:-  A – Hockey – Explanation – Parattu Raveendran Sreejesh is an Indian field hockey player and plays as a goalkeeper in the Indian national team. He will lead an 18-member Indian men’s hockey team in the 4th Asian Champions Trophy (ACT) to be held in Kuantan, Malaysia from October 20 to 30, 2016.

Hide

3. The book “Old Path White Clouds: Walking in the Footsteps of the Buddha” has been authored by ________________________?

  • A. Thich Nhat Hanh
  • B. Arundhati Roy
  • C. Minoo Masani
  • D. Dalai Lama

Show Answer

Answer:-    A – Thich Nhat Hanh
Explanation – The book “Old Path White Clouds: Walking in the Footsteps of the Buddha” has been authored by Thich Nhat Hanh. It is the beautiful classic recounting of the life and teachings of Gautama Buddha. The book traces the Buddha’s life slowly and gently over the course of 80 years, partly through the eyes of Svasti, the buffalo boy, and partly through the eyes of the Buddha himself.

Hide

4. The Indian Air Force Day was recently observed across India. It was first observed in which of the following years?

  • A. 1939
  • B. 1937
  • C. 1935
  • D. 1932

Show Answer

Answer :-  D – 1932 – Explanation – The Air Force Day 2016 was on 8 October 2016 observed across India. This is the 84th celebration of the Day that began in 1932.On this day, the most renowned aerobatics display teams, Red Arrows of the Royal Air Force (RAF), enthralled audience at Indian Air Force Day celebrations in New Delhi. They flew Hawk jets, which are single-engine advanced trainer aircraft.Besides, the Indian Air Force air displayed various aircrafts at Air Force Station Hindan in Uttar Pradesh.

Hide

5. Sreelatha Menon recently passed away. At that time what was her age?

  • A. 51
  • B. 54
  • C. 55
  • D. 57

Show Answer

Answer:-  A – 51 – Explanation – Malayalam actor Sreelatha Menon passed away at the Government Medical College Hospital. She was 51.She had acted in around 20 movies, including Perunthachan , Keli and Dinarathrangal . She has been undergoing treatment for a rare bone disease for the past 23 years. Her husband, K.S.Madhu, had passed away a few years back. She is survived by three children.

Hide

6. Name the department that was set up by Union Finance Ministry to streamline government borrowings and better cash management with the overall objective of deepening bond markets.

  • A. Public Debt Management Cell
  •  B. Department of Debt Management
  • C. Cell for management of debt
  • D. All the above

Show Answer

Answer :-  A – Public Debt Management Cell – Explanation – Union Finance Ministry constituted a Public Debt Management Cell (PDMC). The cell was created to streamline government borrowings and better cash management with the overall objective of deepening bond markets.The Joint Secretary (Budget), Department of Economic Affairs, Ministry of Finance would be the overall in-charge of the ODMC.As an interim arrangement, the PDMC will be housed at the RBI’s Delhi office. In about two years, the PDMC will be upgraded to a statutory Public Debt Management Agency (PDMA)

Hide

7. Name the Professional Indian mountaineer who scaled the world’s sixth highest mountain Cho Oyu.

  • A. Krishna Patil
  • B. Arunima Da
  • C. Santoshi Kumar
  • D. Arjun Vajpai

Show Answer

Answer :- D – Arjun Vajpai – Explanation – Indian professional mountaineer Arjun Vajpai broke another record in mountaineering on Wednesday as he scaled Cho Oyu, the sixth highest mountain in the world. The young mountaineer climbed to the summit of Cho Oyu before dawn with an expedition member and Sherpas after leaving their highest campsite at 3 am.Vajpai has now climbed five of the 14 highest mountains in the world with altitudes over 8,000 metres. He also created a record as the youngest climber to have summited on Mount Lhotse, Mount Manaslu and Mount Makalu previously. Vajpai also is the third youngest Indian mountaineer to climb Mount Everest at the age of 16 years, 11 months and 18 days.

Hide

8. What is the theme of 2016 World Post Day (WPD)?

  • A. Maintain peace and harmony in the nation
  • B. Write a letter describing about green universe
  • C. The Post: Delivering for People and Businesses Daily
  • D. Innovation, Integration and Inclusion

Show Answer

Answer:-  D – Innovation, Integration and Inclusion – Explanation – The World Post Day (WPD) is observed each year on October 9 to commemorate the establishment of the Universal Postal Union (UPU) in 1874 in BernIntegration and Inclusion”.

Hide

9. Recently what is the India’s rank in the Biopharmaceutical Competitiveness & Investment (BCI) Survey?

  • A. 18th
  • B. 19th
  • C. 13th
  • D. 22nd

Show Answer

Answer:-  A – 19th – Explanation – India has been ranked 19th out of 28 nations in the Biopharmaceutical Competitiveness & Investment (BCI) Survey, with an overall score of 59 out of 100. India scores low on almost all metrics except for partial step-ups on two counts: scientific capabilities and infrastructure, and clinical research conditions and framework. The list has topped by United States, followed by UK and Switzerland. The ranking is part of the 3rd edition of the BCI commissioned by the Pharmaceutical Research and Manufacturers of America and executed by the Pugatch Consilium. It looks at biomedical innovation and its influencers, like intellectual property protection for investments in the sector.

Hide

10. The 2016 BRICS Science & Technology Senior Official Meeting (SOM) has been held at which city of India?

  • A. Jaipur
  • B. Raipur
  • C. Guwahati
  • D. Kolkata

Show Answer

Answer:-    A  – Jaipur – Explanation – The 6th BRICS Science & Technology Senior Official Meeting (SOM) has held at Jaipur, Rajasthan on October 7, 2016 to provide an overarching vision and to set priorities for cooperation & joint action amongst BRICS countries in the fields of Science, Technology and Innovation.

Hide

Video Current Affairs Quiz: October 09 2016 

 

Do not forget to check the following topics

5 Users (1 vote)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)