Current Affairs Quiz : October 09 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 09 2017. All the recent incidents which were held on Ninth October 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October
 09 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : October 09 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :October 09 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently which state bans Polyvinyl Chloride (PVC) used in carry bags?

  • A. Chhattisgarh
  • B. Haryana
  • C. Punjab
  • D. Gujarat

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Chhattisgarh – Explanation: Chhattisgarh Government has completely banned the usage of Polyvinyl Chloride (PVC) carry bags in their state. The government also banned the manufacture, storage, import, sale, transport and use of such plastic-borne goods.

[/show_more]

2. On October 8, 2017 Indian Air Force is celebrating its 85th anniversary at Hindon Air Force base in which state?

  • A. Punjab
  • B. Haryana
  • C. Uttar Pradesh
  • D. Bihar

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Uttar Pradesh – Explanation: The Indian Air Force (IAF) on October 8, 2017 celebrated its 85th anniversary at the Hindon Air Force Station in Ghaziabad with a parade and an air show by various aircraft. The IAF was established in 1932 with a strength of six RAF-trained officers and 19 air soldiers. IAF’s mission is to secure Indian airspace and to conduct aerial warfare during armed conflict.

[/show_more]

3. Recently PM Narendra Modi inaugurate highway projects worth Rs.5,925 crore in which state?

  • A. Punjab
  • B. West Bengal
  • C. Gujarat
  • D. Haryana

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Gujarat – Explanation: Prime Minister Narendra Modi inaugurate development projects worth Rs 5,925 crore during his two-day visit to poll-bound Gujarat. He laid the foundation for construction of Rs 962 crore Cable Stayed Signature Bridge between Beyt Dwarka and Okha on NH-51, Gujarat.

[/show_more]

4. India’s first Marine Police Training Institute to be set up at which district of Gujarat?

  • A. Devbhoomi Dwarka
  • B. Gandhinagar
  • C. Jamnagar
  • D. Mahisagar

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Devbhoomi Dwarka – Explanation: Prime Minister Narendra Modi announced the setting up of India’s first marine police training institute at Gujarat’s Devbhumi Dwarka district. This announcement was given at the foundation stone-laying ceremony of a bridge between Okha and Beyt Dwarka, during PM Narendra Modi’s two day visit to Gujarat.

[/show_more]

5. Recently Haj Committee presents report on New Haj policy __________.

  • A. 2018-25
  • B. 2018-20
  • C. 2018-22
  • D. 2018-19

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – 2018-22 – Explanation: Committee to review the existing Haj Policy of Indian Government for 2013-17 and to suggest framework for new Haj policy 2018-22, has presented its report to Union Ministry of Minority Affairs.

[/show_more]

6. Recently who inaugurated Saudi Aramco India Office?

  • A. Dharmendra Pradhan
  • B. Prakash Javedakar
  • C. Ram Vila Paswan
  • D. Nitin Gadkari

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Dharmendra Pradhan – Explanation: On 8th October 2017, In Gurugram Saudi Aramcos ARAMCO ASIA INDIA office has been inaugurated by Minister of Petroleum and Natural Gas & Skill Development & Entrepreneurship Shri Dharmendra Pradhan along with Mr Amin H Al-Nasser, President and CEO of Saudi Aramco.

[/show_more]

7. Recently which state government hosts Northeast labour ministers’ meeting?

  • A. Mizoram
  • B. Nagaland
  • C. Tripura
  • D. Manipur

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – Manipur – Explanation: Manipur Chief Minister N. Biren Singh has addressed a regional conference of north east labour ministers and officials to take a sincere effort to end the alienation of people from the north east on 6th Oct. 2017.

[/show_more]

8. Which state celebrated its traditional Mera Houchongba festival?

  • A. Meghalaya
  • B. Manipur
  • C. Mizoram
  • D. Assam

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]



Answer: B – Manipur – Explanation: Manipur’s traditional Mera Houchongba festival symbolizes brotherhood and unity among indigenous communities settled in both hill and valley of State.It was celebrated at the Manipur Royal palace (Sana Konung) in Imphal in the presence of King of Manipur, Leishemba Sanajaoba as the main host.

[/show_more]

9. Which Country approves HP’s $1.1 billion buy of Samsung’s printer business?

  • A. Japan
  • B. America
  • C. China
  • D. Bhutan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – China – Explanation: China has approved HP Inc’s $1.1 billion purchase of Samsung Electronics’ printer business with certain restrictions and concerns about the U.S. firm’s dominance in the laser printer market.

[/show_more]

10. Which country has approved the possible sale of a THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) anti-missile defence system to Saudi Arabia at an estimated cost of $15 billion (Rs. 98,000 crore)?

  • A. US
  • B. China
  • C. Beijing
  • D. Japan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – US – Explanation: U.S. State Department has approved the possible sale of a THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) anti-missile defence system to Saudi Arabia at an estimated cost of $15 billion (Rs. 98,000 crore). The deal includes 44 THAAD launchers and 360 missiles along with fire control stations and radars.

[/show_more]

11. Recently which Bank inks MoU with HPCL for digital payments with BHIM/ UPI?

  • A. Axis Bank
  • B. Vijaya Bank
  • C. UCO Bank
  • D. Inusind Bank

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Vijaya Bank – Eplanation: Vijaya Bank (a public sector bank) has entered into a Memorandum of Understanding (MoU) with Hindustan Petroleum Corporation Ltd (HPCL) for enabling all HPCL retail outlets in Karnataka with BHIM/UPI merchant solutions.

[/show_more]

12. Recently the government has made which card is mandatory for all post office deposits, PPF, the National Savings Certificate scheme and Kisan Vikas Patra?

  • A. PAN Card
  • B. Aadhaar Card
  • C. Ration Card
  • D. Voter Card

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Aadhaar card – Explanation: The government has made Aadhaar is mandatory for all post office deposits, PPF, the National Savings Certificate scheme and Kisan Vikas Patra. Existing depositors who have not provided Aadhaar number at the time of application can submit their Aadhaar number to the post office savings bank or deposit office concerned, on or before December 31, 2017.

[/show_more]

13. Recently who name figures in the list of possible winners of Nobel Prize in Economics?

  • A. D. Subbarao
  • B. Raghuram Rajan
  • C. Bimal Jalan
  • D. Rangarajan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Raghuram Rajan – Explanation: Former Reserve Bank of India (RBI) Governor Raghuram Rajan’s name figures in this year’s list of possible winners of Nobel Prize in economics brought out by Clarivate Analytics. In its list of probable Nobel Prize in Economics winners 2017, Clarivate Analytics has named six contenders – Colin F Camerer, George F. Loewenstein, Robert E. Hall, Michael C. Jensen, Stewart C. Myers, and, of course, Raghuram G. Rajan Rajan is currently the Katherine Dusak Miller Distinguished Service Professor of Finance at the Booth School of Business, University of Chicago.

[/show_more]

14. Recently who has been appointed as the CEO of Freecharge Payment Technologies Private Ltd?

  • A. Sangram Singh
  • B. Vijay Shekhar Sharma
  • C. Sameer Nigam
  • D. Shikha Sharma

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Sangram Singh – Explanation: India’s  third largest private sector bank – Axis Bank acquired payments wallet Freecharge for Rs 373 crore in an all-cash deal. Sangram Singh has been appointed as the CEO of Freecharge Payment Technologies Private Ltd.

[/show_more]

15. Recently who won all-around title at world gymnast?

  • A. Alyssa Baumann
  • B. Morgan Hurd
  • C. Nia Dennis
  • D. Natasha Kelley

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Morgan Hurd – Explanation: On Oct.6th 2017,Morgan Hurd from America won the women’s all-around title in world gymnastics championships  at Montreal’s Olympic Stadium. Canada’s Ellie Black took silver and Elena Eremina of Russia won the bronze.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: October 09 2017


Do not forget to check the following topics