≡ Menu




Current Affairs Quiz : October 10 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 10 2016. All the recent incidents which were held on Nineth October 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October 10 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz Question And Answers October 10 2016

Current Affairs Quiz October 10 2016

Current Affairs Quiz : October 10 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : October 10 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Which day is observed as The Indian Air Force (IAF) Day?

  • A. October 8
  • B. October 7
  • C. October 6
  • D. October 9

Show Answer

Answer:-    A – October 8 – Explanation – The Indian Air Force (IAF) Day is celebrated every year on October 8. Recently, the 84th anniversary of the IAF has been celebrated with traditional pomp and gaiety at the National Defence Academy (NDA), Khadakwasla near Pune on October 8, 2016 .The IAF is the world’s 4th largest air force with a primary responsibility to secure Indian airspace and to conduct aerial warfare during a conflict. It was officially established on October 8, 1932 as an auxiliary air force of the British Empire and the prefix Royal was added in 1945 in recognition of its services during World War II. After India became independent from the United Kingdom (UK) in 1947, the Royal Indian Air Force served the Dominion of India, with the prefix being dropped when India became a republic in 1950.

Hide

2. India’s first-ever international arbitration centre has set up in which city?

  • A. Bangaluru
  • B. Mumbai
  • C. Hydrabad
  • D. Bhubaneshwar

Show Answer

Answer:-   B -Mumbai – Explanation – India’s first-ever international arbitration centre has set up in Mumbai, Maharashtra on October 8, 2016. The Mumbai Centre for International Arbitration (MCIA) has been launched by Maharashtra Chief Minister Devendra Fadnavis, which will help in resolving disputes worldwide between different companies or individuals. The world-class facility will bring greater transparency, accountability and credibility to the process of resolving overseas arbitration. Till now, the closest arbitration centre for India was in Singapore.

Hide

3. Which Indian city will host the 2016 Asian Ministerial Conference on Disaster Risk Reduction (AMCDRR)?

  • A. Bhopal
  • B. Srinagar
  • C. New Delhi
  • D. Kochi

Show Answer

Answer:- C – New Delhi – Explanation – The 2016 Asian Ministerial Conference on Disaster Risk Reduction (AMCDRR) will be hosted by the Government of India (GoI) in New Delhi on November 2-3, 2016. Prime Minister Narendra Modi will inaugurate the conference that will be held in collaboration with the United Nations Office for Disaster Risk Reduction (UNISDR). The purpose of the conference is to transform the commitments of governments and stakeholders during the Sendai Conference into national and local action.

Hide

4. Which committee has been constituted to assess ground situation at Cauvery basin?

  • A. M M Yadav committee
  • B. K C Paul committee
  • C. G S Jha committee
  • D. Niranjan Bose committee

Show Answer

Answer:-  C – GS Jha committee – Explanation – The Union Ministry for Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation has constituted a high-level technical team to visit the river Cauvery basin area in Karnataka and Tamil Nadu to assess the ground situation. GS Jha, the Chairman of Central Water Commission (CWC), will head the Cauvery supervisory committee and will submit its report to the Supreme Court by October 17, 2016.

Hide

5. Recently who clinched the women’s singles of the Russian Open Grand Prix at Vladivostok?

  • A. Ruthvika Shivani Gadde
  • B. Yohan Blake
  • C. Nickel Ashmeade
  • D. Asafa Powell

Show Answer

Answer :-  A –  Ruthvika Shivani Gadde – Explanation – In a proud moment for India, Indian shuttler Ruthvika Shivani Gadde bagged the Russian Open title on Sunday defeating Russia’s Evgeniya Kosetskaya(180).Gadde defeated the Russian 21-10, 21-13 in finals of the women’s singles event at the Russian Open Grand Prix in Vladivostok.

Hide

6. Recently who clinched the mixed doubles titles of the Russian Open Grand Prix at Vladivostok?

  • A. N Sikki Reddy and Pranaav Chopra
  • B. Vladimir Ivanov and Valeria Sorokina
  • C. N Sikki Reddy and Vladimir Ivanov
  • D. Pranaav Chopra and Valeria Sorokina

Show Answer

Answer :- A –  N Sikki Reddy and Pranaav Chopra – Explanation – Indian shuttlers signed off an impressive campaign at the Russian Open Grand Prix, notching up the women’s singles as well as the mixed doubles titles in Vladivostok on Sunday.

Hide

7. Who won the 2016 China Open Women’s Singles title?

  • A. Kimi Raikkonen
  • B. Agnieszka Radwanska
  • C. Litoria chloris
  • D. Svetlana Kuznetsova

Show Answer

Answer :- B – Agnieszka Radwanska – Explanation – Poland’s Agnieszka Radwanska on 9 October 2016 won the 2016 China Open Women’s Singles at the National Tennis Center in Beijing, China.Radwanska defeated Johanna Konta 6-4, 6-2 to grab the title.

Hide

8. Who won the 2016 China Open Men’s Singles title?

  • A. Andy Murray
  • B. Kim Meen-whee
  • C. Novak Djokovic
  • D. None of the above

Show Answer

Answer :-    A –  Andy Murray – Explanation – Andy Murray on 9 October 2016 won the 2016 China Open Men’s Singles title at the National Tennis Center in Beijing, China.World Number two Murray defeated Grigor Dimitrov by 6–4, 7–6.

Hide

9. Recently who is appointed as China’s Ambassador to India?

  • A. Nico Rosberg
  • B. Xiong Bo
  • C. Max Verstappen
  • D. Luo Zhaohui

Show Answer

Answer :-  D –  Luo Zhaohui – Explanation – President Xi Jinping has appointed Luo Zhaohui as China’s new ambassador to India, in accordance with a decision from the Standing Committee of the National People’s Congress, the top legislature.

Hide

10. Recently who is appointed as the Brand Ambassador of Vizag Steel?

  • A. Dipa Karmakar
  • B. P V Sindhu
  • C. Saina Nehwal
  • D. Sakshi Malik

Show Answer

Answer :- B – P V Sindhu – Explanation – Badminton champion and Rio silver medallist P V Sindhu was on 8 October 2016 appointed as the Brand Ambassador of Rashtriya Ispat Nigam Limited which is also popularly known as Vizag Steel.The company will have its brand logo on Sindhu’s playing jersey in international and domestic tournaments under the aegis of Badminton World Federation and Badminton Association of India.The deal was facilitated by Baseline, a sports marketing and a brand licensing firm.Sindhu, currently amongst the top 10 ranked players in the world, became the first Indian female athlete to win an Olympic silver medal at Rio Olympics 2016. She is also the first athlete to win back-to-back medals at the World Badminton Championships.

Hide

11. Which country vetoed the UN Security Council draft resolution demanding an end to the bombing of Aleppo city in Syria?

  • A. Russia
  • B. China
  • C. Japan
  • D. India

Show Answer

Answer :- A – Russia – Explanation – Western governments and Russia have clashed at the UN Security Council even while the Syrian government presses ahead with its military offensive against rebel-held areas of Aleppo.The UN Security Council voted on Saturday on two rival resolutions on the fighting – one drafted by France calling for an end to air strikes and a second by Russia that urged a ceasefire but made no mention of halting the bombings.Russia vetoed the French-drafted resolution that would have demanded an immediate end to air strikes and military flights over Syria’s second largest city, and for a truce along with humanitarian aid access throughout the country.It is the fifth time Russia has vetoed a UN resolution on Syria during the more than five-year conflict.

Hide

12. Which day is observed as the World Mental Health Day?

  • A. 7 October
  • B. 8 October
  • C. 9 October
  • D. 10 October

Show Answer

Answer :- D – 10 October – Explanation – World Mental Health Day (10 October) is a day for global mental health education, awareness and advocacy. It was first celebrated in 1992 at the initiative of the World Federation for Mental Health, a global mental health organization with members and contacts in many countries. On this day, each October, thousands of supporters observe an annual awareness program to bring attention to Mental Illness and its major effects on people’s lives worldwide. In some countries this day is part of an awareness week, such as Mental Illness Awareness Week in the US and Mental Health Week in Australia. This years’s theme ‘Dignity in Mental Health-Psychological & Mental Health First Aid for All’ will enable us to contribute to the goal of taking mental health out of the shadows so that people in general feel more confident in tackling the stigma, isolation and discrimination that continues to plague people with mental health conditions, their families and carers.

Hide

Video Current Affairs Quiz: October 10 2016 

 

Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)