Current Affairs Quiz : October 10 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 10 2017. All the recent incidents which were held on Tenth October 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October
 10 2017″ Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz October 10 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz October 10 2017

Current Affairs Quiz : October 10 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : October 10 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Goods and Services Tax (GST) Council, chaired by Finance Minister Arun Jaitley constituted a Group of Ministers (GoM) to make the ‘composition scheme’ more attractive and also revisit GST rates on restaurants. The GoM has been set up under whom?

  • A. Himanta Biswa Sarma
  • B. Amit Mitra
  • C. Rajesh Agarwal
  • D. Parminder Singh Dhindsa

Show Answer

Answer: A – Himanta Biswa Sarma – Explanation: On October 6, 2017, Goods and Services Tax (GST) Council, chaired by Finance Minister Arun Jaitley constituted a group of ministers (GoM) to make the ‘composition scheme’ more attractive and also revisit GST rates on restaurants. i. The GoM has been set up under Assam Finance Minister Himanta Biswa Sarma and will submit its report within 2 weeks.

Hide

2. Where the International Conference on Dialogue of Civilizations – IV begins?

  • A. Mumbai
  • B. Kolkata
  • C. New Delhi
  • D. Guwahati

Show Answer

Answer: C – New Delhi – Explanation: Archaeological Survey of India (ASI) in collaboration with National Geographic Society is hosting an international conference on “Dialogue of Civilizations – IV” from 8th – 15th October, 2017 at Delhi, Gandhinagar (in Gujarat) and Dholavira (in Gujarat).

Hide

3. Which state Govt. launches ‘Solar Briefcase’ to provide electricity in remote areas?

  • A. Sikkim
  • B. Uttarakhand
  • C. Himachal Pradesh
  • D. Arunachal Pradesh

Show Answer

Answer: B – Uttarakhand – Explanation: On October 8, 2017, Uttarakhand State Government and a charitable funding agency named Swan Cultural Center and Foundation, launched ‘Solar Briefcase’ in Kedarnath Dham. This initiative aims to provide electricity to far flung areas in Uttarakhand.

Hide

4. Recently who launched Mata Amritanandamayi Math (MAM)’s, ‘Jivamritam’ filtration system, a clean water initiative, in Vallikkavu, Kollam district of Kerala?

  • A. Prime Minister Narendra Modi
  • B. Uma Bharti
  • C. President Ram Nath Kovind
  • D. Nitin Gadkari

Show Answer

Answer: C – President Ram Nath Kovind – Explanation: On 8th October 2017, President Ram Nath Kovind launched Mata Amritanandamayi Math (MAM)’s, ‘Jivamritam’ filtration system, a clean water initiative, in Vallikkavu, Kollam district of Kerala.

Hide

5. Recently which Tourism Department launched a 3 year long Continuous Tourist Survey (CTS), to increase the growth of tourism?

  • A. Kerala
  • B. Gujarat
  • C. Punjab
  • D. Assam

Show Answer

Answer: A – Kerala – Explanation: On 9th October 2017, the Department of Tourism (Kerala) launched a 3 year long Continuous Tourist Survey (CTS), to increase the growth of tourism in Kerala. The Continuous Tourist Survey (CTS) 2017-2020 sample survey is conducted in collaboration with M/s Datamation Consultants. The Central Government would provide funds for Rs.25 lakhs.

Hide

6. Recently where the Supreme Court bans firecrackers for Diwali?

  • A. Maharashtra
  • B. Delhi
  • C. West Bengal
  • D. Punjab

Show Answer

Answer: B – Delhi – Explanation: On 9th October 2017, the Supreme Court (SC) imposed a ban on the sale of firecrackers till 31st October 2017, in the National Capital Region (NCR)-Delhi. The SC had issued a similar ban in the NCR region in 2016.

Hide

7. Recently President Ramnath Kovind’s first overseas visit to which two countries?

  • A. Ethiopia and Djibouti
  • B. Nigeria and Algeria
  • C. Morocco and Tunisia
  • D. Mauritius and Tanzania

Show Answer

Answer: A – Ethiopia and Djibouti – Explanation: Indian President Ram Nath Kovind made his first foreign trip as the head of state from 4th – 5th October 2017. He visited two African countries, Ethiopia and Djibouti. On October 4, 2017, India and Djibouti signed an agreement to establish regular Foreign Office-level bilateral consultations.

Hide

8. Which country has ranked as 8th most valuable nation brand as per Brand Finance’s Nation Brands 2017 report?

  • A. Bangladesh
  • B. Nepal
  • C. India
  • D. China

Show Answer

Answer: C – India – Explanation: India has ranked as 8th most valuable nation brand as per Brand Finance’s Nation Brands 2017 report. In 2017, India has slipped down by one spot as compared to 2016 ranking.India’s National Brand Value in 2017 at USD 2.04 trillion too has eroded by nearly one percent from last year’s USD 2.06 trillion.

Hide

9. Recently with which country Bangladesh begin disaster response exercise?

  • A. China
  • B. US
  • C. Japan
  • D. Sri Lanka

Show Answer

Answer: B – US – Explanation: On October 8, 2017, Bangladesh Armed Forces Division and U.S. Army began their participation in the Pacific Resilience Disaster Response Exercise and Exchange (DREE). It is a civil-military disaster preparedness and response initiative between the governments of Bangladesh and US.

Hide

10. Recently which country relaxes its visa rules to attract more Indian tourists?

  • A. Oman
  • B. Tasmania
  • C. Uganda
  • D. Sudan

Show Answer

Answer: A – Oman – Explanation: On 5th October 2017, Oman announced that, it has revised the tourist visa for people from India, China and Russia in order to attract more tourists from these countries.

Hide

11. Recently which Finance company has signed an agreement with Indian Renewable Energy Development Agency Ltd (IREDA) for Rs.300 crore loan, in Mumbai?

  • A. SBI Capital Markets Limited
  • B. Bajaj Capital Limited
  • C. Birla Global Finance Limited
  • D. Reliance Commercial Finance Ltd

Show Answer

Answer: D – Reliance Commercial Finance Ltd – Explanation: On 9th October 2017, Reliance Commercial Finance Ltd said that, it has signed an agreement with Indian Renewable Energy Development Agency Ltd (IREDA) for Rs.300 crore loan, in Mumbai.

Hide

12. Name of the Noted Novelist who has been selected for this year’s prestigious Vayalar award?

  • A. Manohar Malgonkar
  • B. Aravind Adiga
  • C. T D Radhakrishnan
  • D. Vikram Seth

Show Answer

Answer: C – T D Radhakrishnan – Explanation: Noted Novelist T D Radhakrishnan’s has been selected for this year’s prestigious Vayalar award. The award will be presented to him on October 27, 2017, the death anniversary of poet and lyricist Vayalar Ramavarma. Vayalar Award was instituted in 1977 by the Vayalar Ramavarma Memorial Trust in memory of Malayalam poet and lyricist Vayalar.

Hide

13. Recently who was unanimously re-elected as the President of the Federations of Automobile Dealers Associations (FADA) for 2017-18, in New Delhi?

  • A. Rajan Wadhera
  • B. John K Paul
  • C. Ranjit Yadav
  • D. N Chandrasekaran

Show Answer

Answer: B – John K Paul – Explanation: On 5th October 2017, John K Paul was unanimously re-elected as the President of the Federations of Automobile Dealers Associations (FADA) for 2017-18, in New Delhi. i. John K Paul was re-elected as FADA President at a council meeting after the 53rdAnnual General Meeting of FADA in New Delhi. John K Paul is MD of Popular Vehicles and Services Ltd, Prabal Motors Pvt Ltd, and director of other group companies.

Hide

14. Online eyewear firm, Lenskart announced Bollywood star ___________ as its first ever brand ambassador.

  • A. Katrina Kaif
  • B. Priyanka Chopra
  • C. Anushka Sharma
  • D. Sonakshi Sinha

Show Answer

Answer: A – Katrina Kailf – Explanation: On 9th October 2017, Online eyewear firm, Lenskart announced Bollywood star Katrina Kaif as its first ever brand ambassador.

Hide

15. Recently who won the World Open Under-16 Snooker Championship title in the girls category, in Saint Petersburg, Russia?

  • A. Vidya Pillai
  • B. Chitra Magimairaj
  • C. Anupama Ramachandran
  • D. Anuja Thakur

Show Answer

Answer: C – Anupama Ramachandran – Explanation: On 8th October 2017, Anupama Ramachandran of India won the World Open Under-16 Snooker Championship title in the girls category, in Saint Petersburg, Russia. Federation of Billiards Sports of Russia (FBSR) hosted the first ever World Open championships for Under-16 boys and girls.A total of 73 cueists from all over the world participated.

Hide

Video Current Affairs Quiz: October 10 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)