≡ Menu




Current Affairs Quiz : October 11 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 11 2016. All the recent incidents which were held on Eleventh October 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October 11 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz Question And Answers October 11 2016

Current Affairs Quiz October 11 2016

Current Affairs Quiz : October 11 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : October 11 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Which of the following personalities have won the 2016 Nobel Prize in Economics?

  • A. Eugene Fama and Robert Shiller
  • B. Angus Deaton and Jean Tirole
  • C. lvin Roth and Lloyd Shapley
  • D. Oliver Hart and Bengt Holmstrom

Show Answer

Answer :- D  –  Oliver Hart and Bengt Holmstrom – Explanation – UK-born Oliver Hart and Bengt Holmstrom of Finland have won the 2016 Nobel Prize in Economics for their contributions to contract theory. Their theories are valuable to the understanding of real-life contracts and institutions, as well as potential pitfalls in contract design. They will share the 8m kronor ($924,000) prize; it was announced by the Royal Swedish Academy of Sciences in Stockholm, Sweden.

Hide

2. Harika Dronavalli is associated with which sports?

  • A. Chess
  • B. Lawn Tennis
  • C. Chess
  • D. Cricket

Show Answer

Answer:- A –  Chess – Explanation – Harika Dronavalli, an Indian chess grandmaster, has recently defeated World No. 1 Hou Yifan of China to be at joint 4th position in the 2016 Isle of Man (IoM) International Chess Tournament.

Hide

3. Recently  a new termite species named Glyptotermes Chiraharitae is discovered in which state?

  • A. Rajasthan
  • B. Telangana
  • C. Kerala
  • D. Andhra Pradesh

Show Answer

Answer :- C  –  Kerala – Explanation – A new termite species Glyptotermes Chiraharitae was discovered at Kakkayam in the Malabar Wildlife Sanctuary, Kerala. It has been named ‘Chiraharitae’ after the tropical evergreen forests of the Western Ghats, where it was spotted.

Hide

4. The 2016 International Gita festival will be held in which state of India?

  • A. Gujarat
  • B. Haryana
  • C. Punjab
  • D. Bihar

Show Answer

Answer:- B  – Haryana – Explanation – The 2016 International Gita festival will be held at Kurukshetra in Haryana on December 6 to take the eternal message of the holy book to the international stage. The 5-day festival will be inaugurated by President Pranab Mukherjee. A number of cultural performances, art shows, literary events and festivities will mark the celebrations up to December 10. Approx 18,000 students from all over Haryana will recite the shlokas of the Gita at the sacred Brahma Sarovar in Kurukshetra.

Hide

5. Which state has launched ‘Duck Boats’ to boost tourist footfall?

  • A. Assam
  • B. West Bengal
  • C. Goa
  • D. Karnataka

Show Answer

Answer:- C –  Goa – Explanation – The Goa Tourism department has launched the vessels popularly known as ‘Duck Boats’ to boost tourist footfall. It is a first of its kind facility used for civilian purpose (joy rides) in India. The full-fledged operations of the joy rides will begin in November 2016. The vessels have been assembled in collaboration with Advanced Amphibious Design Inc Honolulu USA using a methodology and design which is cost effective, safe, durable and enjoyable.The maximum capacity for each vehicle is 32 seats. The circuit tours will operate from Panjim to Old Goa and Dr. Salim Ali bird sanctuary to showcase the natural and cultural treasures of Goa.

Hide

6. The International Dussehra festival has started in which state of India?

  • A. Madhya Pradesh
  • B. Uttrakhand
  • C. Chattishgarh
  • D. Himachal Pradesh

Show Answer

Answer:- D – Himachal Pradesh – Explanation – The International Dussehra festival has started at in the popular Dhalpur maidan in Kullu, Himachal Pradesh. The 7-day festival will begin with Rath Yatra, followed by Nati dance, food, music, rituals, folk flavour of the festivity, etc. According to legend, in the 17th century, Raja Jagat Singh installed an idol of Raghunath on his throne as a mark of penance. After this, god Raghunath was declared as the ruling deity of the Valley. This deity is taken in a Ratha to the Dussehra.

Hide

7. Which day is observed as the International Day of the Girl Child (IDGC)?

  • A. 11 August
  • B. 11 September
  • C. 11 October
  • D. 11 November

Show Answer

Answer:-  C  –  10 October – Explanation – The International Day of the Girl Child (IDGC) is celebrated annually on October 11 to recognize girls’ rights and the unique challenges girls face around the world. The 2016 theme is “Girls’ Progress = Goals’ Progress: What Counts for Girls”.

Hide

8. Where are the headquarters of the International Energy Agency (IEA)?

  • A. Paris
  • B. Rome
  • C. Auckland
  • D. Washington

Show Answer

Answer:-  A –  Paris – Explanation – The International Energy Agency (IAE) is a Paris-based autonomous intergovernmental organization, which works to accelerate the global energy transition, providing research, statistics, in–depth analysis & policy recommendations. It was established in the framework of the Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) in 1974 in the wake of the 1973 oil crisis. Recently, tt is in news because IAE will tie-up with India to implement its Unnat Jyoti by Affordable LEDs for All (UJALA) initiative globally for energy savings. The UJALA scheme is executed by the Energy Efficiency Services Limited (EESL), a joint venture of PSUs under the Union Ministry of Power.

Hide

9. Who is the newly elected Prime Minister of Morocco?

  • A. Hamid Ali
  • B. Ahmed El Fassi
  • C. Abdelilah Bekirane
  • D. Mustapha Rahaman

Show Answer

Answer:-  D – Abdelilah Bekirane – Explanation – Abdelilah Bekirane has been re-appointed as the Morocco’s Prime minister for another term. It is officially announced by Mohammed VI, the king of Morocco, after Benkirane’s PJD party emerged with the most number of seats in the 395-seat lower house of parliament. Benkirane, who is the leader of Islamic Justice and Development Party, has been serving as Prime Minister in a coalition government since 2011.

Hide

10. How much amount has been donated by India to the Nelson Mandela Foundation to help it in its welfare work for the people of South Africa?

  • A. Rs. 7.9 million
  • B. Rs. 9.3 million
  • C. Rs. 10.5 million
  • D. Rs. 10.9 million

Show Answer

Answer:-  B  –  Rs. 9.3 million – Explanation – The Government of India (GoI) has donated Rs. 9.3 million (ZAR 2 million) to the Nelson Mandela Foundation to help it in its welfare work for the people of South Africa. The Nelson Mandela Foundation was established in 1999 after the then President Nelson Mandela stepped down as the President of South Africa.

Hide

11. The book “The Greatest Bengali Stories Ever Told” has been authored by________________?

  • A. Madhavi Sinha
  • B. Arunava Sinha
  • C. Narendra Sinha
  • D. Srikant Sinha

Show Answer

Answer:-  B  –  Arunava Sinha – Explanation – The book “The Greatest Bengali Stories Ever Told” has been authored by Arunava Sinha. The author has taken the works of prominent Bengali authors and done a very meaningful translation of the book.

Hide

Video Current Affairs Quiz: October 11 2016 

 

Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)