Current Affairs Quiz : October 11 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 11 2017. All the recent incidents which were held on Eleventh October 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October
 11 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : October 11 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :October 11 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently Central Government has received how many applications from foreign scientists for Visiting Advanced Joint Research (VAJRA) Faculty scheme?



  • A. 260
  • B. 150
  • C. 320
  • D. 300

Show Answer

Answer: A – 260 – Explanation: Central Government has received 260 applications from foreign scientists for Visiting Advanced Joint Research (VAJRA) Faculty scheme. Out of these 260 applications, 70 will be shortlisted for this year. The department intends to select 1,000 scientists every year under this scheme.

Hide

2. Which state becomes first state to slash VAT on petrol, diesel; cuts taxes by 4 per cent?

  • A. Kerala
  • B. Gujarat
  • C. Punjab
  • D. Haryana

Show Answer

Answer: B – Gujarat – Explanation: On October 2017, Gujarat state government announced a 4 per cent reduction in VAT (Value Added Tax) on petrol and diesel. It has thereby become the first state to cut VAT on fuel. On account of this decision, petrol will get cheaper by Rs 2.93 and diesel by Rs 2.72 across Gujarat from the midnight of Tuesday and Wednesday.

Hide

3. Government approved Rs 2,000 crore to set up Aadhaar units in ____________.

  • A. Educational Institutions
  • B. Bank
  • C. Post Office
  • D. Hospitals

Show Answer

Answer: C – Post Office – Explanation: With an aim to gradually phase out private contractors from the data collection process in Aadhaar enrolment, Central Government has approved Rs 2,000 crore for setting up Aadhaar centres in post offices. This decision has been taken as Government received several complaints against private vendors such as petty corruption and attempted frauds.  Moreover Supreme Court too had highlighted reports of alleged leakage of Aadhaar data.

Hide

4. What is the Theme of India Water Week 2017?

  • A. Water and Energy for Inclusive Growth
  • B. Water conservation and production
  • C. Water for well-being of people
  • D. Water and resources to nurture Humans

Show Answer

Answer: A – Water and Energy for Inclusive Growth – Explanation: On 10th October 2017, the President of India, Mr.Ram Nath Kovind, inaugurated India Water Week 2017, at Vigyan Bhavan, in New Delhi. Theme of India Water Week 2017 is ‘Water and Energy for Inclusive Growth’. It is held from 10thto 14thOctober, 2017.

Hide

5. Recently which state implements Senior Citizen Health Insurance Scheme (SCHIS)?

  • A. Arunachal Pradesh
  • B. Himachal Pradesh
  • C. Haryana
  • D. Maharashtra

Show Answer

Answer: B – Himachal Pradesh – Explanation: On 9th October 2017, Himachal Pradesh government implemented the Senior Citizen Health Insurance Scheme (SCHIS), in Shimla. SCHIS has been introduced to provide easy access to curative old age related health care services through additional cover.

Hide

6. Which airport to be the first Aadhaar-enabled airport in the country by December 2018?

  • A. Kolkata airport
  • B. Delhi airport
  • C. Bengaluru airport
  • D. Guwahati airport

Show Answer

Answer: C – Bengaluru airport – Explanation: The Bangalore International Airport Limited (BIAL) has planned to make Kempegowda International Airport (KIA) as India’s first airport to have complete Aadhaar-enabled entry and biometric boarding system.

Hide

7. Maharashtra has become the leading Indian tourist source market for which country?

  • A. China
  • B. England
  • C. Australia
  • D. Canada

Show Answer

Answer: C – Australia – Explanation: Maharashtra has become the leading Indian tourist source market for Australia with over 59,000 tourists having visited Australia in the year ended in June 2017. Maharashtra ranks as the leading Indian tourism source market for Australia. According to the data compiled by Tourism Australia, Maharashtra contributed to a growth of 18 % in tourist entries and 41 % in spend for the year ended in June 2017.

Hide

8. Recently which country launches remote sensing satellite for Venezuela?

  • A. China
  • B. Japan
  • C. America
  • D. Russia

Show Answer

Answer: A – China – Explanation: On October 9, 2017, China launched a remote sensing VRSS-2 satellite for Venezuela from the Jiuquan Satellite Launch Center in Gobi desert. VRSS -2 Satellite was launched by China’s Long March-2D carrier rocket.

Hide

9. When the World Day against the Death Penalty is observed all over the world?

  • A. 9th October
  • B. 10th October
  • C. 11th October
  • D. 8th October

Show Answer

Answer: B – 10th October – Explanation: On 10th October 2017, the World Day against the Death Penalty is observed all over the world. The theme for World Day against the Death Penalty 2017 is ‘the death penalty and poverty’.

Hide

10. When the World Mental Health Day is observed all over the world?

  • A. 10th October
  • B. 11th October
  • C. 7th October
  • D. 8th October

Show Answer

Answer: A – 10th October – Explanation: On 10th October 2017, World Mental Health Day is observed all over the world. ‘Mental health in the workplace’ is the theme of World Mental Health Day 2017. Its objective is to raise awareness of mental health issues and mobilize efforts in support of better mental health. World Mental Health Day was first celebrated in 1992. It is observed on 10 October every year.

Hide

11. Which private sector bank has committed a financial assistance of Rs 10 crore to the Indian Armed Forces?

  • A. HDFC Bank
  • B. Axis Bank
  • C. ICICI Bank
  • D. Corporation Bank

Show Answer

Answer: C – ICICI Bank – Explanation: As a part of its Corporate Social Responsibility initiative, ICICI Bank has committed a financial assistance of Rs 10 crore to the Indian Armed Forces, which will be utilised for welfare activities and betterment of the families of ex-servicemen who have lost their lives on duty.

Hide

12. Standard Chartered Bank opened its Global Business Services (GBS) centre in which city?

  • A. Chennai
  • B. Kolkata
  • C. Guwahati
  • D. Bengaluru

Show Answer

Answer: D – Bengaluru – Explanation: On October 10, 2017, Standard Chartered Bank opened its Global Business Services (GBS) centre in Bengaluru which will complement its existing GBS centres in China, India and Malaysia.

Hide

13. Who was appointed as the next Ambassador of India to the Principality of Monaco?

  • A. Ali Yavar Jung
  • B. Akshay Kumar
  • C. Kuldeep Yadav
  • D. Vinay Mohan Kwatra

Show Answer

Answer: D – Vinay Mohan Kwatra – Explanation: On 9th October 2017, Vinay Mohan Kwatra was appointed as the next Ambassador of India to the Principality of Monaco. Vinay Mohan Kwatra is an Indian Foreign Service (IFS) Officer of the batch 1988.He is presently Ambassador of India to France.

Hide

14. Recently who resigned from chairman and Chief Executive Officer (CEO) post of PepsiCo?

  • A. D Shivakumar
  • B. Kumar Birla
  • C. Ahmed El Sheikh
  • D. Antony Jenkins

Show Answer

Answer: A – D Shivakumar – Explanation: On 10th October 2017, PepsiCo, Chairman and Chief Executive Officer (CEO) D Shivakumar resigned from the company after serving for nearly four years. Sivakumar will join the Aditya Birla Group as the group executive president in January 2018 and will report directly to Chairman Kumar Mangalam Birla. Shivakumar has been replaced by Ahmed El Sheikh, Senior Vice President and General Manager for PepsiCo Egypt and Jordan.

Hide

15. By defeating whom, the Indian pair win gold at World Archery Youth Championship 2017?

  • A. China
  • B. Russia
  • C. Spain
  • D. Japan

Show Answer

Answer: B – Russia – Explanation: On 9th October 2017, mixed pair of Jemson Ningthoujam and Ankita Bhakat from India, won the recurve team gold medal, in the World Archery Youth Championship 2017, in Rosario, Argentina. India bagged one gold, one silver and one bronze at the World Archery Youth Championship 2017. Ningthoujam and Bhakat, defeated their Russian opponents by 6-2 in the finals.

Hide

Video Current Affairs Quiz: October 11 2017


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query