Current Affairs Quiz : October 13 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 13 2017. All the recent incidents which were held on Thirteenth October 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October
 13 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : October 13 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :October 13 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. The name of the two Schemes which was introduced by cabinet to boost Skill India Mission?



  • A. SANKALP & STRIVE
  • B. Gramin Bhandaran Yojana & Integrated Rural Development Program
  • C. Atal Pension Yojana & Digital India Programme
  • D. MNREGA & SANKALP

Show Answer

Answer: A – SANKALP & STRIVE – Explanation: In a bid to provide a boost to ‘Skill India Mission’, on October 11, 2017, Union Cabinet approved two new skill development schemes named Skills Acquisition and Knowledge Awareness for Livelihood Promotion (SANKALP) and Skill Strengthening for Industrial Value Enhancement (STRIVE). Both these schemes are result oriented programmes focusing on vocational education and training.

Hide

2. Recently which state government launches ‘Sankalp Seva’ bus service?

  • A. Madhya Pradesh
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Himachal Pradesh
  • D. Arunachal Pradesh

Show Answer

Answer: B – Uttar Pradesh – Explanation: On 11th October 2017, Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Aditynath flagged off 50 buses under the ‘Sankalp Seva’ bus service in Lucknow, Uttar Pradesh. The buses launched under ‘Sankalp Seva’ bus service will connect 6,000 villages. Uttar Pradesh Transport Minister Swatantra Dev Singh was also present at the event.

Hide

3. Under Namami Gange programme, the Central Government approved setting up of Sewage Treatment Plants (STPs) in which two cities of Uttar Pradesh?

  • A. Lucknow and Allahabad
  • B. Kannauj and Ghaziabad
  • C. Haridwar and Varanasi
  • D. Varanasi and Allahabad

Show Answer

Answer: C – Haridwar and Varanasi – Explanation: On 11th October 2017, the Central Government approved setting up of Sewage Treatment Plants (STPs) at Haridwar and Varanasi under its Namami Gange programme.

Hide

4. Recently who announced ration cards for nomadic tribes living in different parts of Haryana?

  • A. Ram Bilas Sharma
  • B. Captain Abhimanyu
  • C. Om Prakash Dhankar
  • D. Manohar Lal Khattar

Show Answer

Answer: D – Manohar Lal Khattar – Explanation: On 11th September 2017, Chief Minister Manohar Lal Khattar announced ration cards for nomadic tribes living in different parts of Haryana. Khattar announced that, the Food, Civil Supplies and Consumer Affairs Department would organise camps to issue ration cards to nomadic tribes. This would provide identification to them as permanent residents.

Hide

5. Recently which state government announces Garments & Apparel Policy 2017?

  • A. Gujarat
  • B. Punjab
  • C. Haryana
  • D. Karnataka

Show Answer

Answer: A – Gujarat – Explanation: On October 12, 2017, Gujarat State Government under Chief Minister Vijay Rupani announced its Garments and Apparel Policy-2017. The policy has been prepared with an aim to make Gujarat number 1 state in textiles sector. It is to be noted that Gujarat is a major producer of cotton.

Hide

6. India has ranked at __________ position among 119 countries on the Global Hunger Index (GHI), 2017.

  • A. 80th
  • B. 100th
  • C. 120th
  • D. 70th

Show Answer

Answer: B – 100th – Explanation: India has ranked at 100th position among 119 countries on the Global Hunger Index (GHI), 2017. This year’s ranking marks a drop of three positions as compared to 97th rank in Global Hunger Index 2016.

Hide

7. International Day for Disaster Reduction observed on which date?

  • A. 13th October 2017
  • B. 12th October 2017
  • C. 11th October 2017
  • D. 10th October 2017

Show Answer

Answer: A – 13th October 2017 – Explanation: On 13th October 2017, International Day for Disaster Reduction was observed all over the world. The International Day for Disaster Reduction was started in 1989. The United Nations General Assembly decided to declare a day to promote a global culture of risk-awareness and disaster reduction.

Hide

8. The Reserve Bank of India (RBI) said that, Gross Non-Performing Assets (GNPA) ratio for NBFCs has increased to _________ % at end of March 2017 from 2.9 % at end of March 2012.

  • A. 5%
  • B. 10%
  • C. 7%
  • D. 3%

Show Answer

Answer: A – 5% – Explanation: On 12th October 2017, the Reserve Bank of India (RBI) said that, Gross Non-Performing Assets (GNPA) ratio for NBFCs has increased to 5 % at end of March 2017 from 2.9 % at end of March 2012.

Hide

9. Recently who launches SME Assist to provide short-term loans to MSME clients?

  • A. RBI
  • B. SEBI
  • C. SBI
  • D IDBI

Show Answer

Answer: C – SBI – Explanation: On October 12, 2017, State Bank of India (SBI) launched a new product called ‘SME Assist’ to provide a short-term working capital demand loan to its Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) clients.

Hide

10. Recently American financial technology company Mastercard launched its first innovation lab in which part of India?

  • A. Kolkata, Westbengal
  • B. Pune, Maharashtra
  • C. Chennai, TamilNadu
  • D. Trichy, TamilNadu

Show Answer

Answer: B – Pune, Maharashtra – Explanation: On October 10, 2017, American financial technology company Mastercard launched its first innovation lab in India in Pune, Maharashtra. This centre is Mastercard’s ninth lab in the world and the second in Asia Pacific besides Singapore.

Hide

11. How many time period given by Reserve Bank of India (RBI) to the banks and non-bank entities to make their digital wallets/prepaid payment instruments (PPIs), interoperable through the Unified Payments Interface (UPI)?

  • A. 6 months
  • B. 12 months
  • C. 8 months
  • D. 10 months

Show Answer

Answer: A – 6 Months – Explanation: On October 12, 2017, Reserve Bank of India (RBI) instructed banks and non-bank entities to make their digital wallets/prepaid payment instruments (PPIs), interoperable through the Unified Payments Interface (UPI) within six months.

Hide

12. Recently who announced the formation of an internal ‘think-tank’, consisting of experts to advise on technology and build a successful gas network in India?

  • A. Dharmendra Pradhan
  • B. Piyush Goyal
  • C. Chaudhary Birender Singh
  • D. None of the above

Show Answer

Answer: A – Dharmendra Pradhan – Explanation: On 10th October 2017, Minister for Petroleum and Natural Gas, Dharmendra Pradhan announced the formation of an internal ‘think-tank’, consisting of experts to advise on technology and build a successful gas network in India.

Hide

13. Recently which actor and film-maker, received the Kota Shivaram Karanth Huttura Prashasti award?

  • A. RajiniKanth
  • B. Kamal Hassan
  • C. Prakash Raj
  • D. Karan Johar

Show Answer

Answer: C – Prakash Raj – Explanation: On 10th October 2017, Prakash Raj, actor and film-maker, received the Kota Shivaram Karanth Huttura Prashasti award, at the Kota Shivaram Karanth Theme Park, in Kota, Udupi district of Karnataka.

Hide

14. Recently who has appointed as the CEO of HSBC?

  • A. John Flint
  • B. Peter Oborne
  • C. Mark Tucker
  • D. Sinaloa Cartel

Show Answer

Answer: A – John Flint – Explanation: On 12th October 2017, HSBC announced that, it has appointed John Flint as its next CEO, in London. John Flint currently runs HSBC’s retail and wealth management business. He will take charge as CEO on 21stFebruary, 2018.

Hide

15. Recently which Indian cricketer announces his retirement from all forms of cricket?

  • A. Ashish Nehra
  • B. Yuvraj Singh
  • C. Suresh Raina
  • D. Rohit Sharma

Show Answer

Answer: A – Ashish Nehra – Explanation: On 12th October 2017, Ashish Nehra announced that, he will be retiring from all forms of cricket, after the first Twenty20 international between India and New Zealand at Delhi’s Feroz Shah Kotla, on 1st November 2017.

Hide

Video Current Affairs Quiz: October 13 2017


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query