≡ Menu




Current Affairs Quiz : October 14 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 14 2016. All the recent incidents which were held on Fourteenth October 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October 14 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz Question And Answers October 14 2016

Current Affairs Quiz October 14 2016

Current Affairs Quiz : October 14 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : October 14 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently in which state Union Cabinet approves setting up of IIM?

  • A. Punjab
  • B. Rajasthan
  • C. Jammu & Kashmir
  • D. Himachal Pradesh

Show Answer

Answer :-   C – Jammu & Kashmir – Explanation – The Union Cabinet on 13 October 2016 approved the establishment of Indian Institute of Management (IIM) at Jammu. The institute will from a temporary campus at Old Government College of Engineering and Technology from academic year 2016-17.The project will involve a cost of nearly 62 crore rupees for initial four years from 2016 to 2020.

Hide

2. Name the city where the Entrepreneurship Development Institute (EDI) of Jammu & Kashmir is based. The institute saw attack by two terrorists in October 2016.

  • A. Lal Chowk
  • B. Anantnag
  • C. Pampore
  • D. Pahalgam

Show Answer

Answer :-   C  – Pampore – Explanation – An encounter is underway between terrorists and security forces at a government building on the outskirts of Srinagar. One jawan has been injured in the encounter so far and the terrorists are still holed up inside the building.

Hide

3. Recently which Researchers used human hair to produce cathodes for solar cells?

  • A. Indian Institute of Soil Science
  • B. Institute of Life Sciences
  • C. Centre for Cellular & Molecular Biology
  • D. Indian Institute of Science Education and Research

Show Answer

Answer:-   D – Indian Institute of Science Education and Research – Explanation – Researchers at the Indian Institute of Science Education and Research (IISER) in Kolkata have found a new way to produce cathodes for solar cell. The IISER researchers have used human hair to produce cost-effective, metal-free cathodes for use in solar cells. The results have been published in the journal Carbon. This is the first time where a bio-waste-derived electrode has been used as cathode in a quantum dot sensitised solar cell device.

Hide

4. Who approves revision of ethanol prices for supply to Public Sector Oil Marketing Companies?

  • A. Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
  • B. Financial Resources (FR)
  • C. Government Finance Statistics (GFS)
  • D. International Monitory Fund (IMF)

Show Answer

Answer:-   A – Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) – Explanation – Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) on 13 October 2016 approved the mechanism for revision of ethanol price for supply to Public Sector Oil Marketing Companies (OMCs) to carry out the Ethanol Blended Petrol (EBP) Programme.The administered price of ethanol for the Programme will be 39 rupees per litre for the next sugar season from 1 December 2016 to 30 November 2017.

Hide

5. Who inaugurate the ‘Women of India Festival 2016’ in New Delhi?

  • A. Maneka Sanjay Gandhi
  • B. Sonia Gandhi
  • C. Sushma Swaraj
  • D. Uma Bharati

Show Answer

Answer:-   A – Smt Maneka Sanjay Gandhi – Explanation – The Minister of Women & Child Development, Smt Maneka Sanjay Gandhi inaugurated ‘Women of India Festival 2016’ of organic products by women at Dilli Haat at INA, New Delhi..It promotes women entrepreneurs from across India. Participants from the remotest areas of the country will travel to Delhi for the entire duration of the festival and sell their unique products in the capital.

Hide

6. Recently Bhumibol Adulyadej King of Thailand passes away, what was his age at that time?

  • A. 99
  • B. 88
  • C. 77
  • D. 66

Show Answer

Answer :-  B – 88 –Explanation – Thailand’s King Bhumibol Adulyadej passed away on 13 October 2016 at Bangkok, Thailand. He was 88.King Adulyadej was the world’s longest reigning monarch.After the demise of the Thai King, 63-year old Crown Prince Maha Vajiralongkorn is expected to become the new king.

Hide

7. Which actor won the UK Theatre Awards 2016 for his individual contributions to British theatre?

  • A. Jim Kery
  • B. Robert Hook
  • C. Sir Ian McKellen
  • D. Tom Moddy

Show Answer

Answer :- C – Sir Ian McKellen – Explanation – Veteran actor Ian McKellen was honoured at the UK Theatre Awards on for his individual contributions to British theatre.The award ceremony took place on October 9 in London.McKellen was honoured with the Outstanding Contribution to British Theatre prize, reported Female First.The 77-year-old actor, best known for his roles in the “X-Men” and “Lord Of The Rings” film franchises, was recognised for “championing diversity and contribution to the British theatre” at the ceremony held at London’s Guildhall.

Hide

8. Recently who is appointed as a UN Secretary-General ?

  • A. Portugal’s Antonio Guterres
  • B. Luo Zhaohui
  • C. Bengt Holmstrom
  • D. Robert Shiller

Show Answer

Answer :-    A    Portugal’s Antonio Guterres – Explanation – Portugal’s former Prime Minister Antonio Guterres was on 13 October 2016 appointed as the next Secretary-General of the United Nations by the General Assembly.The 193 member states of the UN General Assembly adopted a resolution by acclamation, appointing Guterres as the ninth U.N. Secretary-General.Guterres, who will succeed Ban Ki-moon, will assume his new role on 1 January 2017 for a five-year term that can be renewed by member states for an additional five years.

Hide

9. Recently who is appointed as a Whole-Time Member of SEBI?

  • A. Gurumoorthy Mahalingam
  • B. Bimal Jalal
  • C. Raghu Ram Rajan
  • D. Rajeev Khullar

Show Answer

Answer :-    A – Gurumoorthy Mahalingam – Explanation – Reserve Bank’s Executive Director Gurumoorthy Mahalingam was on 7 October 2016 appointed as a Whole-Time Member of market regulator SEBI. His appointment was approved by the Union Finance Ministry for a period of five years or till he attains the age of 65 years, whichever is earlier.Mahalingam succeeds Prashant Saran as the Whole-Time Member as Saran retired from the post in June 2016.Apart from the Chairman, the Securities and Exchange Board of India (SEBI) can have three Whole-Time Members (WTMs).

Hide

10. Recently Union Cabinet approves MoU between EXIM bank and which bank on General Cooperation with the BRICS?

  • A. Oriental bank of commerce
  • B. Asian Bank
  • C. World Bank
  • D. New Development Bank

Show Answer

Answer :-   D  – New Development Bank (NDB) – Explanation – Union Cabinet on 13 October 2016 approved MoU between Export-Import Bank of India (Exim Bank) on General Cooperation with the BRICS promoted New Development Bank (NDB), along with other Development Financial Institutions of BRICS nations. This will be achieved through the BRICS Interbank Cooperation Mechanism.This approval will help in enhancing trade and economic relations among the BRICS countries and benefit the participating institutions from the BRICS nation. There is no financial implication involved in signing of the MoU.

Hide

11. Recently which bank ties-up with Uber to offer discounts?

  • A. Standard Chartered Bank
  • B. HDFC
  • C. ICICI
  • D. Yes Bank

Show Answer

Answer :-   A  –  Standard Chartered Bank – Explanation – Foreign lender Standard Chartered Bank (SCB) on 10 October 2016 tied-up with Uber under which its credit cardholders will get a cash-back of up to 25 percent for hailing cabs from the app across six countries.In India, the cardholders will get a 20 percent cash-back on all Uber rides, subject to a cash—back cap of 600 rupees per month. Additionally, first-time Uber users will get a discount of 50 rupees for the first three rides.The offer will be available to all SCB cardholders from October 2016 to 30 September 2017. Apart from India, the partnership was activated in Singapore, Indonesia, Malaysia and Vietnam.This is the first multi-market partnership for the two companies.

Hide

12. Recently Author Arundahti Roy announced second novel what is the titled of the novel?

  • A. Origin of Species, Descent of man
  • B. The God of small things
  • C. The Ministry of Utmost Happiness
  • D. The City of Joy

Show Answer

Answer :-  C  –  The Ministry of Utmost Happiness – Explanation – Author Arundhati Roy in the first week of October 2016 announced her latest novel titled The Ministry of Utmost Happiness.The novel will be published by Hamish Hamilton UK and Penguin India. The novel will hit the stands in June 2017.It is after 19 years that Roy has announced the release of her next novel after her Booker prize-winning novel The God of Small Things was published.

Hide

13. Recently in which stadium India clean-sweeps three match test series against New Zealand?

  • A. Holkar Stadium in Indore
  • B. Eden Gardens, Kolkata
  • C. Khanderi Cricket Stadium, Rajkot
  • D. New Vca Stadium, Nagpur

Show Answer

Answer:- A – Holkar Stadium in Indore -Explanation – India on 11 October 2016 won the three-match test series against New Zealand, 3-0. In the third and final test played at Holkar Stadium in Indore, India wrapped up the New Zealand innings at 153 in 44.5 overs claiming a huge victory by 321 runs.

Hide

14. Recently which Former F1 driver announced retirement?

  • A. Bernard Collomb
  • B. Mark Webber
  • C. Alberto Colombo
  • D. Érik Comas

Show Answer

Answer:-   B – Mark Webber – Explanation –  Former Formula One driver Mark Webber would retire from professional racing at the end of the world endurance season in Bahrain in November . Mark Webber The Winner of nine Formula One grand prix with Red Bull Webber has been racing in the World Endurance Championship with Porsche.

Hide

Video Current Affairs Quiz: October 14 2016 

 

Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)