Current Affairs Quiz : October 14 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 14 2017. All the recent incidents which were held on Fourteenth October 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October
 14 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : October 14 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :October 14 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently which state Cabinet approves reservation for ‘Divyangs’ in Government Jobs?



  • A. Uttar Pradesh
  • B. Bihar
  • C. Jharkhand
  • D. Madhya Pradesh

Show Answer

Answer: B – Bihar – Explanation: On Oct 11th 2017 , The Bihar state cabinet has approved reservations for persons with disabilities in government jobs and educational institutions.The approval was given during a meeting presided by Chief Minister Nitish Kumar and the Cabinet Secretariat Department Special Secretary Upendra Nath Pandey.

Hide

2. Recently which city to host international puppet festival?

  • A. Kolkata
  • B. Delhi
  • C. Patna
  • D. Guwahati

Show Answer

Answer: A – Kolkata – Explanation: On 26th – 31st October 2017, Kolkata is to host an international Puppet festival named ‘PUN (Puppets Unite Neighbours) International Puppet Festival’ at Mohorkunj, Kolkata. West Bengal principal secretary Tourism and Home Affairs Atri Bhattacharya would inaugurate the International puppet festival. The festival will be conducted for 6 days.

Hide

3. The Ministry of Culture announced that, a government committee has been formed to coordinate year-long celebrations of Mahatma Gandhi’s ___________ th birth anniversary 2nd October, 2019.

  • A. 145th
  • B. 155th
  • C. 150th
  • D. 160th

Show Answer

Answer: C – 150th – Explanation: On 12th October 2017, the Ministry of Culture announced that, a government committee has been formed to coordinate year-long celebrations of Mahatma Gandhi’s 150th birth anniversary from 2nd October, 2019.

Hide

4. Recently who launched the Sampoorna Bima Gram (SBG) Yojana and an initiative for expansion of clientele base of Postal Life Insurance (PLI)?

  • A. Manoj Sinha
  • B. Prakash Javedakar
  • C. Harsh Vardhan
  • D. Narendra Singh Tomar

Show Answer

Answer: A – Manoj Sinha – Explanation: On 13th October 2017, the Minister for Communications Manoj Sinha launched the Sampoorna Bima Gram (SBG) Yojana and an initiative for expansion of clientele base of Postal Life Insurance (PLI). Under Sampoorna Bima Gram (SBG) Yojana, at least one village (having a minimum of 100 households) will be identified in each of the revenue districts India.

Hide

5. In which state Union Textiles Minister Smriti Irani inaugurated the 44th edition of Indian Handicrafts and Gift Fair (IHGF) 2017 at India Expo Centre and Mart?

  • A. Bihar
  • B. Punjab
  • C. Uttar Pradesh
  • D. Karnataka

Show Answer

Answer: C – Uttar Pradesh – Explanation: On October 12, 2017, Union Textiles Minister Smriti Irani inaugurated the 44th edition of Indian Handicrafts and Gift Fair (IHGF) 2017 at India Expo Centre and Mart in Greater Noida, Uttar Pradesh. The exhibition started on October 12, 2017 and will continue till October 16, 2017.

Hide

6. Dilli seminar on India & southeast Asia maritime trade begins in which state?

  • A. Karnataka
  • B. Kerala
  • C. Tamil Nadu
  • D. Punjab

Show Answer

Answer: B – Kerala – Explanation: The annual Dilli seminar on ‘India and Southeast Asia – Maritime Trade, Expedition and Civilisation Linkages’ began on October 13, 2017 at the Indian Naval Academy (INA) in Kerala.

Hide

7. Recently which country’s city has topped Economist Intelligence Unit’s Safe Cities Index 2017 of 60 cities?

  • A. Japan
  • B. China
  • C. America
  • D. Sri Lanka

Show Answer

Answer: A – Japan – Explanation: Japan’s capital Tokyo has topped Economist Intelligence Unit’s Safe Cities Index 2017 of 60 cities. Indian cities Delhi and Mumbai have ranked 43rd and 45th respectively.

Hide

8. Recently where the G-20 Finance Ministers and Central Bank Governors (FMCBG) Meeting was held?

  • A. Tokyo, Japan
  • B. Washington D.C., US
  • C. Beijing, China
  • D. Thimpu, Bhutan

Show Answer

Answer: B – Washington D.C., US – Explanation: On 13th October 2017, the G-20 Finance Ministers and Central Bank Governors (FMCBG) Meeting was held in Washington D.C., US, in which Finance Minister Arun Jaitley participated.

Hide

9. Recently which two countries withdraw from UNESCO?

  • A. US and Israel
  • B. China and Japan
  • C. Bangladesh and Sri Lanka
  • D. Pakistan and Afghanistan

Show Answer

Answer: A – US and Israel – Explanation: On 12th October 2017, the US and Israel announced that, they quit from the UN’s cultural agency UNESCO, after US accused UNESCO of “anti-Israeli bias”.

Hide

10. Which Bank has announced the launch of SmartUp zones in its branches across India?

  • A. Axis Bank
  • B. HDFC Bank
  • C. UCO Bank
  • D. PNB Bank

Show Answer

Answer: B – HDFC Bank – Explanation: In a bid to become preferred banker for the start-up community in India, HDFC Bank has announced the launch of SmartUp zones in its branches across India. An exclusive area inside the branch premises of HDFC Bank (to be referred as SmartUp Zones) will be dedicated to start-ups.

Hide

11. Which company becomes first Indian oil company to trade lubricants in Myanmar?

  • A. Hindustan Petroleum Corporation Ltd (HPCL)
  • B. Bharat Petroleum
  • C. Indian Oil Corporation Ltd (IOCL)
  • D. Reliance Petroleum

Show Answer

Answer: A – Hindustan Petroleum Corporation Ltd (HPCL) – Explanation: Hindustan Petroleum Corporation Ltd (HPCL), a public sector oil company has started selling lubricants in Myanmar. HPCL has started operations in Myanmar’s commercial hubs of Yangon and Mandalay.

Hide

12. Recently who has been chosen for the Mathrubhumi Literary Award for 2016?

  • A. M P Veerendra Kumar
  • B. Vishnu Narayanan Namboothiri
  • C. M K Sanu
  • D. Om prakash Maheta

Show Answer

Answer: C – M K Sanu – Explanation: On 12th October 2017, Mathrubhumi Managing Director M P Veerendra Kumar announced that, famous critic, biographer and orator M K Sanu has been chosen for the Mathrubhumi Literary Award for 2016.

Hide

13. Recently who has been appointed as the Business Head of ‘MobiKwik Payment Gateway’?

  • A. Rukaiya Rangwala
  • B. Bipin Preet Singh
  • C. Upasana Taku
  • D. Binita Tiwary

Show Answer

Answer: A – Rukaiya Rangwala – Explanation: On 13th October 2017, MobiKwik, mobile wallet service and payment gateway provider, announced the appointment of Rukaiya Rangwala as the Business Head of ‘MobiKwik Payment Gateway’.

Hide

14. Recently Gautam H. Bambawale appointed as next Indian ambassador to __________.

  • A. Japan
  • B. China
  • C. Pakistan
  • D. Bangladesh

Show Answer

Answer: B – China – Explanation: On 12th October 2017, India’s High Commissioner to Pakistan, Gautam H. Bambawale was appointed as next ambassador to People’s Republic of China. Gautam H. Bambawale is an Indian Foreign Service Officer (IFS) of batch 1984. He is presently the High Commissioner of India to the Islamic Republic of Pakistan.

Hide

15. India beat whom to qualify for 2019 AFC Asian Cup?

  • A. Macau
  • B. Hong Kong
  • C. Shanghai
  • D. Ningbo

Show Answer

Answer: A – Macau – Explanation: On 11th Oct. 2017, India won against Macau at the Sree Kanteerava stadium and secured the path into the 2019 AFC Asian Cup in the United Arab Emirates. India played in this tournament in 2011 in previous when they qualified after winning the AFC Challenge Cup. This is India’s fourth qualification after 1964, 1984 and 2011.

Hide

Video Current Affairs Quiz: October 14 2017


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query