≡ Menu




Current Affairs Quiz : October 15 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 15 2016. All the recent incidents which were held on Fifteenth October 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October 15 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz Question And Answers October 15 2016

Current Affairs Quiz October 15 2016

Current Affairs Quiz : October 15 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : October 15 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently which state govt. released Rs. 99.62 crore under AMRUT scheme?

  • A. Himachal Pradesh
  • B. Madhya Pradesh
  • C. Andhra Pradesh
  • D. Uttar Pradesh

Show Answer

Answer:-   C – Andhra Pradesh – Explanation – Under the Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT) scheme, Andhra Pradesh has released Rs.99.62 crore to AP-Urban Finance and Infrastructure Development Corporation Limited (AP-UFIDC) for the year 2016-17.The scheme was launched by Prime Minister Narendra Modi in June 2015 with the focus of the urban renewal projects is to establish infrastructure that could ensure adequate robust sewerage networks and water supply for urban transformation.

Hide

2. Recently in which state of India starts Safe Motherhood Week?

  • A. Bihar
  • B. Gujarat
  • C. Haryana
  • D. Uttar Pradesh

Show Answer

Answer:-   D –  Uttar Pradesh – Explanation – In Uttar Pradesh, the Safe Motherhood Week is being observed from 14 October to 21 October 2016. The main aim of the ‘Safe Motherhood Week’ is to decrease the ‘Mother Mortality Rate’ (MMR) and ‘Infant Mortality Rate’ (IMR).At present, the MMR in the state is 258 per lakh deliveries, which is above the national average of 167. For this purpose, the state has decided to bring down the MMR to 200 till the end of 2016.During the campaign, the expecting mothers will be provided with all necessary medical aid and assistance to the pregnant women and to ensure safe delivery in the entire state.

Hide

3. Who inaugurates Shaurya Smarak in Bhopal?

  • A. Rajnath Singh
  • B. Narendra Modi
  • C. Pranab Mukherjee
  • D. Shivraj Singh Chouhan

Show Answer

Answer:-   B – Narendra Modi – Explanation – Prime Minister Narendra Modi on 14 October 2016 inaugurated ‘Shaurya Smarak’, the war memorial in Bhopal, Madhya Pradesh. The ‘Shaurya Smarak’ was constructed by the state government in honour of those who laid down their lives for the country.

Hide

4. The first-ever BRICS-BIMSTEC Outreach Summit will be held in which state of India?

  • A. Goa
  • B. Assam
  • C. West Bengal
  • D. Karnataka

Show Answer

Answer:-   A – Goa – Explanation – The BRICS-BIMSTEC outreach summit, a half-hour deliberation between BRICS leaders and BIMSTEC countries of which Bangladesh, India, Myanmar, Thailand, Bhutan, Nepal and Sri Lanka are a part of, will happen on the sidelines of the BRICS 2016 summit and will be held at Hotel Leela, Cavelossim, 50 km from Panaji, Goa.

Hide

5. Recently Global Tuberculosis Report 2016 is released by which organization?

  • A. WHO
  • B. AIIMS
  • C. UNICEF
  • D. ICRC

Show Answer

Answer:-  A – WHO – Explanation – The new Global Tuberculosis Report 2016 released by the World Health Organization. New data published by WHO in its 2016 “Global Tuberculosis Report” show that countries need to move much faster to prevent, detect, and treat the disease if they are to meet global targets.

Hide

6. Recently which country female footballer Shahlyla Baloch passes away in car accident?

  • A. Pakistani
  • B. Iran
  • C. Bangladesh
  • D. Abu Dhabi

Show Answer

Answer:-   A – Pakistan – Explanation – Pakistan women’s football team striker Shahlyla Baloch passes away in Karachi car accident The 20 years old Baloch was the first female Pakistani ever to score a hat-trick at senior level. She had featured for her country at the South Asian Football Federation (SAFF) Women Football.

Hide

7. Which country got first Iranian oil parcel?

  • A. Sri Lanka
  • B. India
  • C. Bangladesh
  • D. Pakistan

Show Answer

Answer:-   B – India – Explanation –  India has received the first parcel of Iranian oil to partly fill its strategic storage in southern India, Mangalore Refinery and Petrochemicals Ltd, which imported the very large crude carrier (VLCC).MRPL shipped in 2 million barrels of Iranian oil in the very large crude carrier Dino.

Hide

8. Recently which India’s hockey captain awarded with Jimmy George award?

  • A. P R Sreejesh
  • B. Yuvraj Singh
  • C. Sardar Singh
  • D. Rupinder Pal

Show Answer

Answer:-   A – P R Sreejesh – Explanation – Indian hockey team captain, PR. Sreejesh has bagged the 28th Jimmy George foundation award instituted for the best sports person in the state.PR Sreejeshii. The award carries a purse of Rs.25,000 and a citation that would be presented to Sreejesh in December 3,at Peravoor. Peravoor in this district of Kerala is the birthplace of Jimmy George,who was the first professional volleyball player to represent the nation.

Hide

9. who is nominated for Sri Maharshi Valimiki Jayanti Award for 2016-17?

  • A. Veeranna
  • B. Kamaraj
  • C. Bakthavatsalam
  • D. Annadurai

Show Answer

Answer:-   A  – Veeranna – Explanation – Former Minister Veeranna (76) has been selected for the Sri Maharshi Valimiki Jayanti Award, instituted by the State government for the year 2016-17.The award carries a cash prize of Rs. 5 lakh and a citation, which will be presented to Mr. Veeranna by Chief Minister Siddaramaiah at a function, scheduled to be held at Banquet Hall of the Vidhana Soudha on Saturday.

Hide

10. Which engine oils and lubricants company appoint Virat Kohli as a Brand Ambassador?           

  • A. Valvoline
  • B. Castrol
  • C. Reliance
  • D. Servo

Show Answer

Answer:-  A – Valvoline – Explanation –  Valvoline Cummins India has roped cricketer Virat Kohli as its brand ambassador of it’s engine oils and lubricants range.Valvoline Ropes In Virat Kohli.  He is an Indian international cricketer and  who current captain of the Indian team in Test cricket and vice-captain of Team.

Hide

11. Who has been appointed as head of Softbank Corporation?

  • A. Sanjay Misra
  • B. Ranjan Misra
  • C. Ramesh Muisra
  • D. Rajeev Misra

Show Answer

Answer:-   D – Rajeev Misra – Explanation – Rajeev Misra has been appointed as head of $100 billion fund by Japanese telecom Softbank Corp. Prior to this, Misra was the senior managing director and partner at New York-based investment firm Fortress. Misra joined Softbank Group in 2014 as head of strategic finance and also works with SoftBank Internet and Media Inc,

Hide

12. Who brought India its first gold in Wushu after 30 years?

  • A. Devendro Singh
  • B. Yengkhom Jason
  • C. Dingko Singh
  • D. Dingko Singh

Show Answer

Answer:-   B –  Yengkhom Jason – Explanation – gold medal at the 6th World Junior Championship held at Bulgaria. Manipuri player Yengkhom Jason defeated his Chinese contender in straight bouts and grab the yellow medal in the 52 Kg category, overcoming the 30 years drought. 17 year old Jason announced India’s arrival in Wushu at the world stage.

Hide

13. Which country won the BRICS U-17 football tournament?

  • A. South Africa
  • B. Russia
  • C. Brazil
  • D. India

Show Answer

Answer:-   C – Brazil – Explanation – The 2016 BRICS U-17 Football Cup was the first edition of the BRICS U-17 Football Cup. It took place in the Indian state of Goa during the 8th BRICS summit which was also held in India. It began on 5 October and concluded with the final on 15 October.[1] Brazil won the cup defeating South Africa in the final. The tournament featured the under-17 teams of all five members of BRICS with the final taking place at the Fatorda Stadium

Hide

Video Current Affairs Quiz: October 15 2016 

 

Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)