Current Affairs Quiz : October 15 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 15 2017. All the recent incidents which were held on Fifteenth October 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October
 15 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : October 15 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :October 15 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. On 13th – 25th October 2017, Mitra Shakti 2017, a joint exercise between India and ____________ for military co-operation and interoperability, is conducted at the Aundh Military Camp, in Pune.

  • A. Bangladesh
  • B. Sri Lanka
  • C. Nepal
  • D. Bhutan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Sri Lanka – Explanation: On 13th – 25th October 2017, Mitra Shakti 2017, a joint exercise between India and Sri Lanka for military co-operation and interoperability, is conducted at the Aundh Military Camp, in Pune. The Mitra Shakthi training exercises started in India’s response to China’s growing influence in South Asia and the Indian Ocean region.

[/show_more]

2. Recently ______ th Conference of Governors was held at Rashtrapati Bhavan, New Delhi.

  • A. 48th
  • B. 50th
  • C. 35th
  • D. 58th

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – 48th – Explanation: 48th Conference of Governors was held at Rashtrapati Bhavan, New Delhi from 12th and 13th October 13, 2017. During the Conference, Governors shared useful experiences about issues pertaining to cleanliness, environment, conservation of energy and cutting down of wasteful expenditure in their respective states.

[/show_more]

3. Recently which Metro Rail introduces free bicycle ride scheme?

  • A. Kolkata Metro rail
  • B. Chennai Metro Rail
  • C. Delhi Metro Rail
  • D. Lucknow Metro Rail

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Chennai Metro Rail – Explanation: Chennai Metro Rail (CMRL) has introduced a free bicycle ride scheme for its customers. To implement this scheme, CMRL has tied up with a private agency to provide 100-hours of bicycle ride free of cost every month.

[/show_more]

4. Recently which State Cabinet took a decision to set up its scheduled caste advisory council?

  • A. Gujarat
  • B. Kerala
  • C. West Bengal
  • D. Assam

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – West Bengal – Explanation: On October 13, 2017, West Bengal State Cabinet took a decision to set up its scheduled caste advisory council. As per West Bengal State Government, it is the first Indian state to have such council.

[/show_more]

5. Which state government to go to polls on 9th November in single phase?

  • A. Arunachal Pradesh
  • B. West Bengal
  • C. Himachal Pradesh
  • D. Assam

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Himachal Pradesh – Explanation: On 12th October 2017, the Election Commission announced that, Assembly elections in Himachal Pradesh will be held in a single phase on 9th November 2017 and the results will be declared on 18th December 2017.

[/show_more]

6. Veteran historian of medieval India and noted educational administrator, Satish Chandra passed away at the age of ____________.

  • A. 86 Years
  • B. 79 Years
  • C. 95 Years
  • D. 89 Years

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – 95 Years – Explanation: On 13th October 2017, Veteran historian of medieval India and noted educational administrator, Satish Chandra passed away, in New Delhi. Satish Chandra was 95 years old. His body was cremated at the Lodhi Road crematorium, New Delhi.

[/show_more]

7. Recently how many Telangana students selected for NASA rover challenge?

  • A. Five
  • B. Eight
  • C. Three
  • D. Twelve

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Five – Explanation: Five students from SR Engineering College in Warangal, Telangana have been selected to take part in the 5th annual NASA Human Exploration Rover Challenge. The challenge has been scheduled to be held in April 2018 in the US.

[/show_more]

8. Every Year World Standards Day Observed on ______________.

  • A. October 12
  • B. October 13
  • C. October 15
  • D. October 14

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]



Answer: D – October 14 – Explanation: On 14th October 2017, World Standards Day was observed all over the world. The World Standards Day is celebrated every year, to honour the contributions of all those who develop the technical agreements that are published as international standards.

[/show_more]

9. World’s largest combustion research centre inaugurated at ____________.

  • A. IIT Madras
  • B. IIT Guwahati
  • C. IIT Khargpur
  • D. IIT Kanpur

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – IIT Madras – Explanation: National Centre for Combustion Research and Development (NCCRD), world’s largest combustion research centre was inaugurated at the Indian Institute of Technology (IIT), Madras on October 13, 2017.

[/show_more]

10. Recently Odisha government’s Directorate of Treasuries and Inspection signed a MoU with which bank?

  • A. RBI
  • B. SBI
  • C. UBI
  • D. IDBI

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – SBI – Explanation: On 14th October 2017, the Odisha government’s Directorate of Treasuries and Inspection signed a MoU with SBI, for integration of SBI e-Pay with cyber treasury. The MoU was signed by Bhabani Prasad Nanda, Director, Treasuries & Inspection, Odisha and Goutam Roy, DGM, SBI. This MoU is an initiative by the Odisha government to facilitate revenue collection from citizens through digital banking platform.

[/show_more]

11. Recently which bank agreed an all-share deal to buy Micro-lender Bharat Financial Inclusion Ltd?

  • A. IndusInd bank
  • B. HDFC Bank
  • C .Axis Bank
  • D. YES Bank

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – IndusInd bank – Explanation: On 14th October 2017, India’s IndusInd Bank Ltd agreed an all-share deal to buy Micro-lender Bharat Financial Inclusion Ltd. IndusInd Bank has sealed the deal for $2.4 billion to buy Bharat Financial. This acquisition would boost IndusInd’s presence in microfinance lending and rural banking.

[/show_more]

12. Recently who has been nominated for the first Centenary National Award for Literature, for her outstanding literary contributions?

  • A. Gita Sahgal
  • B. Namita Gokhale
  • C. Indira Goswami
  • D. Uma Krishnaswami

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Namita Gokhale – Explanation: Eminent writer Namita Gokhale has been nominated for the first Centenary National Award for Literature, for her outstanding literary contributions. The award has been conferred by the Asam Sahitya Sabha, which is regarded as one of the most prestigious literary bodies in India.

[/show_more]

13. Recently who selected as the next UNESCO chief?

  • A. Audrey Azoulay
  • B. Abdulaziz al-Kawari
  • C. Rene Maheu
  • D. None of the above

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Audrey Azoulay – Explanation: On 13th October 2017, UNESCO’s executive board voted to make former French government minister, Audrey Azoulay, the U.N. cultural agency, UNESCO’s next chief. UNESCO board’s selection of Audrey Azoulay as its chief, has been done a day after the United States announced its withdrawal from UNESCO because of its alleged anti-Israel bias.

[/show_more]

14. The International Cricket Council (ICC) approved four-day Tests on a trial basis between South Africa and __________ from 26-29 December, 2017.

  • A. Bangladesh
  • B. Pakistan
  • C. Zimbabwe
  • D. West Indies

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Zimbabwe – Explanation: On 13th October 2017, The International Cricket Council (ICC) approved four-day Tests on a trial basis between South Africa and Zimbabwe from 26-29 December, 2017. ICC Chief Executive David Richardson made the announcement after an ICC meeting in Auckland, New Zealand. He stated that, members are free to organise bilateral four-day matches as an experiment till the 2019 World Cup.

[/show_more]

15. Which minister’s documentary movie ‘An Insignificant Man’, is to be released on 17th November 2017 in theatres?

  • A. Arvind Kejriwal
  • B. Manohar Lal Khattar
  • C. Mamata Banerjee
  • D. Devendra Fadnavis

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Arvind Kejriwal – Explanation: A documentary on Delhi Chief Minister Arvind Kejriwal, titled ‘An Insignificant Man’, is to be released on 17th November 2017 in theatres. Vice Media is presenting the movie ‘An Insignificant Man’. It was produced by Memesys Lab. It was directed by Khushboo Ranka and Vina Shukla.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: October 15 2017


Do not forget to check the following topics