≡ Menu




Current Affairs Quiz : October 16 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 16 2016. All the recent incidents which were held on Sixteenth October 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October 16 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz Question And Answers October 16 2016

Current Affairs Quiz October 16 2016

Current Affairs Quiz : October 16 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : October 16 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Who inaugurates India International Silk Fair in New Delhi?

  • A. Sushma Swaraj
  • B. Smriti Irani
  • C. Amit Shah
  • D. Narendra Modi

Show Answer

Answer:-   B – Smriti Irani – Explanation – Textiles Minister Smriti Irani inaugurated the India International Silk Fair in New Delhi to promote production and marketing silk across the country. India International Silk Fair showcasing wide range of silk & silk blended products will give an insight on India’s silk industry to overseas buyers.The Indian Silk Export Promotion Council is organising the Silk fair in which 100 buyers from various countries are participating.

Hide

2. India and which country collaborate for Rs 1-lakh cr projects for improving rail connectivity?

  • A. Germany
  • B. Japan
  • C. Russia
  • D. Thailand

Show Answer

Answer:-   A – Germany – Explanation – Union Minister for Road Transport & Highways and Shipping Nitin Gadkari announced that  India and Germany would work on projects, worth Rs.1 lakh crore, for improving rail connectivity of Indian ports, being implemented by the Indian Port Rail Corporation Ltd (IPRCL).

Hide

3. Rashtriya Sanskriti Mahotsav (RSM) -2016 has been started in which of the following cities?

  • A. Jaipur
  • B. Shimla
  • C. New Delhi
  • D. Udaipur

Show Answer

Answer:-  C – New Delhi  – Explanation – Home Minister Rajnath Singh would inaugurate the 10-day ‘Rashtriya Sanskriti Mahotsav’ (RSM) at Indira Gandhi National Centre for the Arts in New Delhi. Nearly 2,000 artists from across the country will showcase India’s cultural heritage through performances, arts and cuisines.‘Rashtriya Sanskriti Mahotsav (RSM) -2016’ begin in New DelhiRashtriya Sanskriti Mahotsav’ in Delhi is one of the five such festivals planned for this year which will be organised at multiple venues, including Varanasi, Bangalore and Jammu and Kashmir, from November 15 to 25.

Hide

4. Who has received the IAFP Young scientist scholarship award?

  • A. Kirtiraj Kundlik Gaikwad
  • B. Emerson Spartz
  • C. Bhaskar Ganguly
  • D. Natalie Robehmed

Show Answer

Answer:-   A – Kirtiraj Kundlik Gaikwad – Explanation – Kirtiraj Kundlik Gaikwad, an Indian scientist with the Department of Packaging, has been awarded the prestigious IAFP Young scientist scholarship award.IAFP Young scientist scholarship award for Kirtiraj Kundlik Gaikwadii. This is awarded for his research work on “development of novel oxygen absorbing package in the field of active packaging for oxygen sensitive food products”.The International Association for Food Protection recognizes young researchers from around the world that are the future leaders in the field of food safety.

Hide

5. Who has been selected for the Mathrubhumi Literary Award?

  • A. C Radhakrishnan
  • B. Indira Parthasarathy
  • C. Kuruthip Punal
  • D. Janakiraman

Show Answer

Answer:-   A – C Radhakrishnan – Explanation – Eminent writer C Radhakrishnan has been selected for the Mathrubhumi Literary Award in recognition of his contribution to the field of literature.The award carries a cash prize of 2 lakh, a citation and a statuette.Radhakrishnan was selected by a panel chaired by novelist M Mukundan with Sethu and Sarah Joseph being the other members of the jury, Mathrubhumi Managing Director M P Veerendra Kumar and Managing Editor P V Chandran said in a statement here today.

Hide

6. Which day is observed as International Day of Rural Women?

  • A. 10 October
  • B. 12 October
  • C. 14 October
  • D. 15 October

Show Answer

Answer:-   D – 15 October – Explanation – International Day of Rural Women celebrated every year on October 15, 2016 since 2008 to recognizes rural women’s importance in enhancing agricultural and rural development worldwide.

Hide

7. Whose birth day is celebrated as World Student’s Day every year?

  • A. APJ Abdul Kalam
  • B. Ernst Haeckel
  • C. Birbal Sahni
  • D. Har Gobind Khorana

Show Answer

Answer:-   A – APJ Abdul Kalam – Explanation – Unarguably the most loved President of India, APJ Abdul Kalam was a scientist who made India proud with his missile defence programme. But his favourite job was teaching and that’s how he wanted the world to remember him. Due to his love for students and focus on promoting education, the United Nations declared his birthday (October 15) as ‘World Student’s Day’ in 2010.

Hide

8. Which country rated the most safe country in the world in the Global Travel and Tourism Report 2016?

  • A. New Zealand
  • B. Finland
  • C. Singapore
  • D. Qatar

Show Answer

Answer:-  B – Finland – Explanation – Finland is rated the most safe country while El Salvador was named as the least safe and secure country in the world in the Global Travel and Tourism Report 2016

Hide

9. Indian Bank deposits cross Rs_______________ lakh crore according to data released by RBI?

  • A. 100
  • B. 95
  • C. 90
  • D. 88

Show Answer

Answer:-   A – 100 – Explanation – India’ banking system reported total deposits of Rs 100 lakh crore for the first time ever in September, data released by the RBI show, reports Shakti Patra in Mumbai. With demand deposits crossing R10 lakh crore and time deposits crossing the Rs 90 lakh crore mark, the month saw the highest-ever monthly rise of Rs 5.32 lakh crore — more than the total deposits in the banking sector 20 years back.Although Rs 100 lakh crore is a big milestone, historical data reveal deposit growth slowed down considerably over the last five years.

Hide

10. Who is appointed as the next Ambassador/PR of India to the UN Conference on Disarmament, Geneva?

  • A. Venkatesh Varma,
  • B. Amandeep Singh
  • C. Depinder Singh Dhesi
  • D. Yudhvir Singh Malik

Show Answer

Answer:-   B – Amandeep Singh – Explanation – Former IAS officer Amandeep Singh Gill was appointed as the next Ambassador/PR of India to the UN Conference on Disarmament, Geneva.The Conference on Disarmament (CD) is a forum established in 1979 by the international community to negotiate multilateral arms control and disarmament agreements. It was the forum used by its member states(65) to negotiate the Biological Weapons Convention and the Chemical Weapons Convention.

Hide

11. Who appoints James Parker as president of global sales?

  • A. Intel
  • B. Mahindra
  • C. Tata Communications
  • D. Aditya Birla Communications

Show Answer

Answer:-  C –  Tata Communications – Explanation – Tata Communications appoints James Parker as president of global salesi. James Parker was appointed as the president of global sales by Vinod Kumar, Managing Director and Group CEO of Tata Communications. Parker will be responsible for leading the company’s global sales organisation across all customer segments, according to a company release. He has experience in sales, commercial and marketing roles in companies including CenturyLink, Microsoft and IBM.

Hide

12. Which country going to host ICC first-ever women’s World T20 in 2020?

  • A. Australia
  • B. South Africa
  • C. West Indies
  • D. England

Show Answer

Answer:-  A – Australia – Explanation –  The International Cricket Council (ICC) has decided to organise the first ever ICC Women’s World T20 event in 2020. A decision to this effect was taken at the ICC Board meetings which concluded in Cape. Cricket Australia, hosts for the men’s and women’s ICC World Twenty20 in 2020, proposed holding the women’s tournament as a stand-alone event six months ahead of the men’s edition.

Hide

13. Usain Bolt confirms retirement after________________world championships in London.

  • A. 2018
  • B. 2019
  • C. 2017
  • D. 2020

Show Answer

Answer:-  C –  2017 – Explanation – World’s fastest man, Usain Bolt will retire after 2017 IAAF World Championship in London.Jamaican athlete is the first athlete in history to claim 3 consecutive Olympic gold medals in the 100, 200 and 4X100m relay events.The 30-year old has won 9 Olympic Gold medals across three games over the span 8 years and is widely regarded as the “fastest human ever timed.

Hide

Video Current Affairs Quiz: October 16 2016 

 

Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)