≡ Menu




Current Affairs Quiz : October 17 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 17 2016. All the recent incidents which were held on Seventeenth October 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October 17 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz Question And Answers October 17 2016

Current Affairs Quiz October 17 2016

Current Affairs Quiz : October 17 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : October 17 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently in which city 2016 SAARC Sufi festival has been held?

  • A. Jaipur
  • B. Udaipur
  • C. Ajmer
  • D. Bikaner

Show Answer

Answer:-   A – Jaipur – Explanation – The 3rd edition of the festival became witness a wide participation of over 50 SAARC Sufi scholars, 40 poets, 80 Sufi musicians, singers and dancers and performers from as many as 8 SAARC countries, including Pakistan, Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, India, Maldives, Nepal and Sri Lanka. The content of the festival will be academic research seminars and sufiyana shayari. Scholars will be speaking on the topic, rediscovering peace and reconciliation, love and compassion, respect for others and secularism: Sufi solution of the contemporary turmoil.

Hide

2. The 5th India International Silk Fair has been started in which of the following city of India?

  • A. Surat
  • B. New Delhi
  • C. Indore
  • D. Vadodara

Show Answer

Answer:-  B – New Delhi – Explanation – The Indian Silk Export Promotion Council is organized 5th India International Silk Fair from 15th to 17th October 2016 at Pragati Maidan, New Delhi.The Fair will showcase the world renowned Indian silk products like scarves, shawls, carpets, home furnishings, etc. in different patterns of designs and colours. India is the only country which produces all commercial varieties of silk like Tassar, Muga, Eri and Mulberry.

Hide

3. In which state Kumar Purnima festival is celebrated?

  • A. Odisha
  • B. Assam
  • C. Haryana
  • D. Gujarat

Show Answer

Answer:-   A – Odisha – Explanation – Odisha has a good deal of well-known tradition of Oshas, Bratas and Melas. Theceremony and sanctity of these traditional religious festivities are unparalleled. Out ofvarious religious festivals, Kumar Purnima is one of the most popular and importantfestival of Odisha. On the full moon day after Dusshera, Kumar Purnima is celebrated byall the unmarried girls & newly married brides in the state. It is believed that girlsworship Lord Kartikeya to get grooms as handsome as Lord Kartikeya

Hide

4. K S Valdiya committee has submitted its report on existence of which River to the Union Government?

  • A. Saraswati
  • B. Narmada
  • C. Brahmaputra
  • D. Kosi

Show Answer

Answer:-   A – Saraswati – Explanation – The expert committee headed by Prof. KS Valdiya has submitted its report on existence of Saraswati River to the Union government. As per the study, Saraswati River was not mythical and it existed. The report is an assertion of the assumption that River Saraswati originated from Adibadri in Himalaya to culminate in the Arabian Sea through the Runn of Kutch.

Hide

5. In which state of India 2016 India International Knit Fair will be held?

  • A. Karnataka
  • B. Andhra Pradesh
  • C.Tamil Nadu
  • D. Kerala

Show Answer

Answer:-  C – Tamil Nadu – Explanation – The 43rd India International Knit Fair will be held in Tirupur  Tamil Nadu between October 19 and 21 at India Knit Fair Complex (near TEA Public School), Tirupur. The event will be inaugurated by Tirupur District Collector S Jayanthi. During the expo, Various Exhibitors from all over the country would showcase Autumn/Winter and Mid-summer collection. A Sakthivel, Chairman, India Knit Fair Association affirmed, “The response from overseas buyers and buying agents has been very encouraging.”

Hide

6. Who retained WBC Asia welterweight title?

  • A. Ben Kite
  • B. Neeraj Goyat
  • C. Yunier Dorticos
  • D. Hozumi Hasegawa

Show Answer

Answer:-   B – Neeraj Goyat – Explanation – Indian boxer Neeraj Goyat outpunched Australia’s Ben Kite to retain the WBC welterweight Asia title here on Friday. The 24-year-old prevailed 120-110 119-109 115-113 in an unanimous decision for the gruelling 12-round contest against his 26-year-old rival, who had the experience of fighting 9 bouts before today.Goyat, who came into the contest with 7 wins in 11 fights, is now expected to break into the WBC world rankings, which will be a step towards getting him a shot at the world title.

Hide

7. Who wins men’s singles title at Chinese Taipei Open 2016?

  • A. Sourabh Varma
  • B. Daren Liew
  • C. Ryota Taohata
  • D. Hung Ling

Show Answer

Answer:-   A – Sourabh Varma – Explanation – 23-year-old from Madhya Pradesh, Sourabh Varma defeated Malaysia’s Daren Liew 11-4 11-7 11-9 to clinch the men’s single title in the summit clash of the $55,000 Grand Prix tournament in Taipei. Sourabh, who is on a comeback trail after being on the sidelines with multiple injuries.

Hide

8. Recently which fashion store launched by the Aditya Birla Group?

  •  A. abg.com
  • B. Kapus.com
  • C. style.com
  • D. abof.com

Show Answer

Answer:- D – abof.com – Explanation – Announcing the launch of abof.com an online one-stop fashion portal for apparel, footwear and accessories for men and women, Mr. Kumar Mangalam Birla, Chairman, Aditya Birla Group said, “The e-commerce sector is a sunrise sector from an investment point of view. While a lot has happened in the last couple of years, a lot more is yet to happen in this space. We plan to stay focused on seeding and growing specific businesses in areas where we have specific strengths which we can play upon extensively. We see fashion e-commerce as one such space. With abof.com, we aim to offer a wide but curated range of merchandise and a differentiated shopping experience that can compete with the best in the world. We see abof emerging as the most admired player in online fashion within the next three years.

Hide

9. Who will be the new Chairman and Managing Director of Hindustan Petroleum Corp Ltd?

  • A. M K Surana
  • B. Ajay Kumar Makhan
  • C. Kirtiraj Kundlik Gaikwad
  • D. Veer Chand Rathore

Show Answer

Answer:-   A – M K Surana – Explanation – M K Surana will be the new Chairman and Managing Director of Hindustan PetroleumBSE -0.41 % Corp Ltd (HPCL), India’s third largest oil marketing company. Government headhunter Public Enterprise Selection Board (PESB) selected Surana for the top job at HPCL after interviewing a dozen candidates

Hide

10. Which day is observed as a World Food Day every year?

  • A. 13 October
  • B. 14 October
  • C. 15 October
  • D. 16 October

Show Answer

Answer:-  D – 16 October – Explanation – The World Food Day—a day to heighten public awareness about the interconnection of agriculture, food security and world hunger. This year’s theme is “Climate is changing. Food and agriculture must too.”

Hide

11. Which day is observed as International Day for the Eradication of Poverty?

  • A. 17 October
  • B. 17 September
  • C. 17 August
  • D. 17 November

Show Answer

Answer:-  A – 17 October – Explanation – The International Day for the Eradication of Poverty is observed globally on 17 October for eradication of poverty throughout the world. It seeks to promote awareness among people to eradicate poverty and destitution around the world particularly in developing countries

Hide

12. Recently which country successfully launches its longest ever manned mission to space?

  • A. Russia
  • B. China
  • C. Japan
  • D. America

Show Answer

Answer:-   B – China – Explanation – China has successfully launched longest-ever manned mission by taking two astronauts Jing Haipeng (50) and Chen Dong (37) into the orbit. They were launched on board of Shenzhou-11 (heavenly vessel) spacecraft from the Jiuquan Satellite Launch Centre near the Gobi Desert in northwest China. The spacecraft was put into orbit by a Long March-2F carrier rocket.

Hide

13. The book “Half of What I Say” has been authored by _________________.

  • A. Anil Menon
  • B. Rupa Balakrishnan
  • C. Anamika Krishnamurti
  • D. Kiran Sharma

Show Answer

Answer:-  A –  Anil Menon – Explanation – The book “Half of What I Say” has been authored by Anil Menon. It is a story about the place of fiction and truth in the midst of personal, political and social upheaval.

Hide

Video Current Affairs Quiz: October 17 2016 

 

Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)