≡ Menu




Current Affairs Quiz : October 18 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 18 2016. All the recent incidents which were held on Eighteenth October 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October 18 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz Question And Answers October 18 2016

Current Affairs Quiz October 18 2016

Current Affairs Quiz : October 18 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : October 18 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Which virus creates Number of deaths entries in the Indian state of Odisha?

  • A. Hepatitis
  • B. Encephalitis
  • C. Influenza
  • D. Stomach and Intestinal Viruses

Show Answer

Answer:-  B – Encephalitis – Explanation – The Japanese Encephalitis has killed over 150 children and taken epidemic proportions in Malkangiri district due to negligence. Japanese encephalitis virus JEV is the most important cause of viral encephalitis in Asia. It is a mosquito-borne flavivirus, and belongs to the same genus as dengue. The disease is predominantly found in rural and periurban settings, where humans live in closer proximity to these vertebrate hosts.

Hide

2. Recently who launched the campaign Swacch Bharat Swacch Vidyalaya in India?

  • A. City Corporation
  • B. City Bank
  • C. City President
  • D. City Superintendent

Show Answer

Answer:-  A – City Corporation – Explanation – The City Corporation has launched the Swacch Bharat Swacch Vidyalaya campaign in 60 elementary and middle schools. The initiative Swacch Bharat Swacch Vidyalaya-Smart School-Healthy Child was the continuation of world hand washing day event being held every year and will focus on personal hygiene among children, segregaton of waste maintenance of toilets and also awareness on sanitation.

Hide

3. PM Narendra Modi inaugurates three mega hydro projects in which state of India?

  • A. Himachal Pradesh
  • B. Madhya Pradesh
  • C. Tamil Nadu
  • D. Gujarat

Show Answer

Answer:-  A  –  Himachal PradeshExplanation – Prime Minister Narendra Modi inaugurated three hydro-electric projects (HEPs) with a generating capacity of 1,732 MW in Himachal Pradesh. All the three power projects are equipped with generating equipment supplied and commissioned by state owned Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL).

Hide

4. Recently which two countries sign 26 agreements in various fields?

  • A. Bangladesh & China
  • B. China & Pakistan
  • C. China & India
  • D. Bangladesh & India

Show Answer

Answer:-   A – Bangladesh & China – Explanation – Bangladesh and China on 14 October 2016 signed 26 agreements and Memorandum of Understanding (MoUs) during the visit of Chinese President Xi Jinping in Dhaka, Bangladesh.The agreements and MoU include boosting cooperation in counter-terrorism, infrastructure development and energy cooperation.

Hide

5. How many agreements BRICS nations signed to boost the bilateral cooperation?

  • A. 6
  • B. 3
  • C. 4
  • D. 7

Show Answer

Answer:-  B – 3Explanation – BRICS nations namely Brazil, Russia, India, China and South Africa on 16 October inked three agreements to boost the bilateral cooperation. The agreements were inked in Goa, India during the eighth BRICS summit.The eight BRICS summit was held from 15 to 16 October under the theme Building Responsive, Inclusive and Collective Solutions.

Hide

6. Countries in the BRICS nation are________________.

  • A. Brazil, Russia, India, China and South Africa
  • B. Brazil, Russia, India, Thailand and Bangladesh
  • C. Myanmar, Russia, India, China and South Africa
  • D. Brazil, Thailand, India, China and South Africa

Show Answer

Answer:-    A  –  Brazil, Russia, India, China and South Africa – Explanation – BRICS is the acronym for an association of five major emerging national economies, namely Brazil, Russia, India, China and South Africa. All five are G-20 members. Originally the first four were grouped as BRIC, before the induction of South Africa in 2010. The BRICS members are all leading developing or newly industrialized countries, but they are distinguished by their large, sometimes fast-growing economies and significant influence on regional affairs.As of 2015, the five BRICS countries represent over 3.6 billion people (about half of the world population).All five members are in the top 25 of the world by population, and four are in the top 10.

Hide

7. Name the country opens Latin America’s 1st elephant sanctuary.

  • A. Germany
  • B. Brazil
  • C. Japan
  • D. America

Show Answer

Answer:-   B  – Brazil – Explanation – Brazil has opened the first sanctuary with Guida and Maia in in the central Brazilian state of Mato Gross for elephants to provide a home for an estimated 50 circus animals from across the region. The first phase of the project will host up to six animals. Guida and Maia elephants are thought to have come from Thailand, where they were illegally taken to be used in circus. Elephant The sanctuary was founded by the US-based non-profit organization Global Sanctuary for Elephants. It bought the land of 2,800 acres, for $1m (£820,000) to be paid over five years.

Hide

8. Which country became first team to play 900 ODIs?

  • A. India
  • B. Australia
  • C. New Zealand
  • D. West Indies

Show Answer

Answer:-   A  – India – Explanation – India’s ODI against New Zealand at Dharamshala is the team’s 900th making it the world first side to achieve a milestone India played its first ever ODI in 1974 against England at Leeds which ended in a victory for the hosts. The match was part of a series that would be famously known as the ‘summer of 42.

Hide

9. Who has been appointed as a Member Secretary, Law Commission of India?

  • A. Sanjay Singh
  • B. Bikram Singh
  • C. Mahendra Singh
  • D. Armaan Singh

Show Answer

Answer:-   A – Sanjay Singh – Explanation – President Pranab Mukherjee appointed former legislative secretary Sanjay Singh as Member Secretary, Law Commission of India for a period upto August 31, 2018.Sanjay SinghHe is a retired officer of Indian Legal Service, was in August 2014, appointed as legislative secretary.

Hide

10. Who is appointed as board member of ICC’s Finance and Commercial Affairs committee?

  • A. Sarad Pawar
  • B. Kapil Sibal
  • C. Anurag Thakur
  • D. Sunil Gavaskar

Show Answer

Answer:-   C – Anurag ThakurExplanation – Board of Control for Cricket in India (BCCI) president Anurag Thakur taken charge as the member of the ICC’s powerful Finance and Commercial Affairs committee after completion of the global cricket body’s board meeting in Cape Town.He was elected as the 34th president of the Board of Control for Cricket on May 2016The F&CA wing is one of the most powerful decision making sub-committees of the ICC as all the revenue related financial aspects are passed through this committee.

Hide

11. Who is appointed as India’s Ambassador to United Arab Emirates?

  • A. Navdeep Singh Suri
  • B. Parvindar Singh Suri
  • C. Manjit Singh Suri
  • D. Balwant Singh Suri

Show Answer

Answer:-   A  – Navdeep Singh Suri – Explanation – Senior diplomat Navdeep Singh Suri was appointed Ambassador to United Arab Emirates on October 18 2016 by the External Affairs Ministry  He is currently working as Indian High Commissioner in Canberra.  He had served in India’s diplomatic missions in Cairo, Damascus, Washington, Dar es Salaam and London and as India’s Consul General in Johannesburg.He has also headed the West Africa and Public Diplomacy divisions at the Ministry of External Affairs. He was India’s Ambassador to Egypt prior to his posting to Canberra.

Hide

12. Recently Govt granted license to which company to set up petrol pumps in India?

  • A. PetroChina
  • B. Exxon Mobil
  • C. Royal Dutch Shel
  • D. Bp

Show Answer

Answer: –    D –  BpExplanation – Government has formally granted a licence to BP, Europe’s third-biggest oil company, to set up 3,500 petrol pumps in India. It is a UK-based firm. BP granted license to market Motor Spirit (petrol) and High Speed Diesel (diesel) – another milestone for BP in India

Hide

13. Which company rolls out first India made electric bus?

  • A. Ashok Leyland
  • B. Mahindra
  • C. Tata
  • D. Honda

Show Answer

Answer:-  A  – Ashok LeylandExplanation – Conglomerate Hinduja Group’s flagship company Ashok Leyland has unveiled country’s first 100 per cent indigenously made electric bus which are non-polluting and have zero-emissions. These buses were unveiled in lines with National Electric Mobility Plan which aims at a 20% penetration of electric/hybrid (eco-friendly) vehicles by 2020. They enjoy a subsidy under the Central government’s Faster Adoption and Manufacturing of (Hybrid) and Electric Vehicles (FAME) scheme.

Hide

Video Current Affairs Quiz: October 18 2016 

 

Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)