Current Affairs Quiz : October 18 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 18 2017. All the recent incidents which were held on Eighteenth October 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October
 18 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : October 18 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :October 18 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently which state government launched the ambitious ‘Bhavantar Bhugtan Yojna’ in the presence of the farmers?



  • A. Haryana
  • B. Punjab
  • C. Madhya Pradesh
  • D. Rajasthan

Show Answer

Answer: C – Madhya Pradesh – Explanation: On October 16, 2017 Madhya Pradesh Chief Minister Shivraj Singh Chouhan launched the ambitious ‘Bhavantar Bhugtan Yojna’ in the presence of the farmers at the Krishi Upaj Mandi in Khurai, Sagar district of Madhya Pradesh. The objective of this scheme is to ensure reasonable prices to the farmers for their agriculture produces and thereby protecting them from losses suffered on account of distress sale.

Hide

2. Where the Second edition of India International Cherry Blossom Festival will be held from 8th – 11th November, 2017?

  • A. Shillong, Meghalaya
  • B. Imphal, Manipur
  • C. Aizawl, Mizoram
  • D. Kohima, Nagaland

Show Answer

Answer: A – Shillong, Meghalaya – Explanation: Second edition of India International Cherry Blossom Festival will be held from 8th – 11th November, 2017 in Shillong, Meghalaya. This festival is being organised by Meghalaya State Government in association with the Institute of Bioresources and Sustainable Development (IBSD), Imphal, and the Indian Council of Cultural Relations.

Hide

3. Which state records 39% of cancer cases in India?

  • A. Gujarat
  • B. Haryana
  • C. Punjab
  • D. West Bengal

Show Answer

Answer: B – Haryana – Explanation: As per a latest report, prevalence of Cancer in India has been on the rise and Haryana is home to 39% of cancer patients in India. It is estimated that nearly 17.3 lakh new cancer cases will be registered in India by the year 2020. As per a report by Indian Council of Medical Research (ICMR), breast cancer ac counts for 10% of all cancer cases in India, with 1.5 lakh new cases of breast cancer reported every year.

Hide

4. Recently Birsa Munda Tribal University inaugurated in which district of Gujarat?

  • A. Mahisagar
  • B. Aravalli
  • C. Ahmedabad
  • D. Narmada

Show Answer

Answer: D – Narmada – Explanation: On October 14, 2017, Gujarat Minister of State for Tribal Welfare Shabdasharan Tadvi inaugurated the Birsa Munda Tribal University in Rajpipla, a tribal-dominated town in Narmada district of Gujarat. Campus of this University will come up on 25 acres of land at Jitnagar village on the outskirts of Rajpipla. Till then, the University will function from the premises of Adarsh Nivasi Shala.

Hide

5. Recently who inaugurated the All India Institute of Ayurveda (AIIA) in Delhi on the occasion of ‘National Ayurveda Day’?

  • A. Prime Minister Narendra Modi
  • B. President Ram Nath Kovind
  • C. Finance Minister Arun Jately
  • D. Ayurveda Acharya Balkrishna

Show Answer

Answer: A – Prime Minister Narendra Modi – Explanation: On October 17, 2017, Prime Minister Narendra Modi inaugurated the All India Institute of Ayurveda (AIIA) in Delhi on the occasion of ‘National Ayurveda Day’. AIIA has been set up as an apex institute under the Ministry of AYUSH and  has been modelled along the lines of All India Institute of Medical Sciences (AIIMS).

Hide

6. Recently which country’s Naval Ship Somudra Avijan on a goodwill visit to Visakhapatnam?

  • A. Nepal Naval Ship
  • B. Bhutan Naval Ship
  • C. Bangladesh Naval Ship
  • D. Sri Lanka Naval Ship

Show Answer

Answer: C – Bangladesh Naval Ship – Explanation: On 16th October 2017, Bangladesh Naval Ship (BNS) Somudra Avijan arrived at Visakhapatnam on a 4 day goodwill visit to the Eastern Naval Command (ENC) at Visakhapatnam, Andhra Pradesh.

Hide

7. Recently which country banned the import of fruits and vegetables to preserve the scarce foreign currencies?

  • A. Zambia
  • B. Zimbabwe
  • C. Malawi
  • D. South Sudan

Show Answer

Answer: B – Zimbabwe – Explanation: The east African landlocked country Zimbabwe, with immediate effect, banned the import of fruits and vegetables to preserve the scarce foreign currencies. Already in late 1990’s Hyperinflation occurred and thus the stability of the currency had down and therefore the country had to dump its currency for the US dollar.

Hide

8. 15 member nations including which country have been elected to serve on the United Nations (UN) Human Rights Council?

  • A Pakistan
  • B Bhutan
  • C India
  • D Sri Lanka

Show Answer

Answer: A – Pakistan – Explanation: On October 16, 2017, 15 member nations including Pakistan have been elected to serve on the United Nations (UN) Human Rights Council. 15 new member nations who have been elected are Afghanistan, Angola, Australia, Chile, the Democratic Republic of the Congo, Mexico, Nepal, Nigeria, Pakistan, Peru, Qatar, Senegal, Slovakia, Spain and Ukraine.

Hide

9. Which city ranks among the worst cities in the world for women?

  • A. Beijing, China
  • B. Delhi, India
  • C. Kathmandu, Nepal
  • D. Thimpu, Bhutan

Show Answer

Answer: B – Delhi, India – Explanation: As per a survey by the Thomson Reuters Foundation, India’s capital Delhi is one of the worst megacities in the world on the parameter of women safety. The survey was conducted in 19 megacities (having more than 10 million population) of the world between June and July 2017.

Hide

10. Recently Veteran British Actor Roy Dotrice passed away at the age of __________.

  • A. 89 Years
  • B. 94 Years
  • C. 78 Years
  • D. 68 Years

Show Answer

Answer: B – 94 Years – Explanation: On 16th October 2017, Veteran British actor, Roy Dotrice, best known for playing Leopold Mozart in the Oscar-winning film ‘Amadeus’, died at the age of 94. Roy Dotrice died at his home in London. He is survived by three daughters, grandchildren, and great-grandson.

Hide

11. Every year International Day for the Eradication of Poverty observed on _______.

  • A. October 17
  • B. October 18
  • C. October 16
  • D. October 15

Show Answer

Answer: A – October 17 – Explanation: On 17th October 2017, International Day for the Eradication of Poverty was observed all over the world. International Day for the Eradication of Poverty 2017 marks the 25th anniversary of the declaration by the UN General Assembly to celebrate 17th October as the International Day for the Eradication of Poverty.

Hide

12. A new survey named “Authentic Brands Study” stated that, which country’s consumers regard Google as the most authentic brand?

  • A. China
  • B. India
  • C. America
  • D. Bangladesh

Show Answer

Answer: B – India – Explanation: On 17th October 2017, a new survey named “Authentic Brands Study” stated that, Indian consumers regard Google as the most authentic brand. In India, Google is considered as the most authentic brand, stated by “Authentic Brands Study 2017” survey conducted by Cohn & Wolfe. It is followed by Microsoft, Amazon.com, Maruti Suzuki and Apple.

Hide

13. Recently who honored Life Time Achievement Award for contributions to manufacturing, education?

  • A. Swraj Paul
  • B. Zubin Mehta
  • C. Ratan Tata
  • D. Sundar Pichai

Show Answer

Answer: A – Swraj Paul – Explanation: Swraj Lord Paul, a famous NRI industrialist and Chairman of “The Caparo Group” a leading UK-based manufacturer of steel products, has been honoured with the Life Time Achievement Award at the 2nd British Asian Achievers Awards which was organised by Jagatwani a Hindi weekly.

Hide

14. Akshay Ruparelia becomes one of UK’s youngest millionaires. He belongs from which country?

  • A. Bangladesh
  • B. India
  • C. Nepal
  • D. Sri Lanka

Show Answer

Answer: B – India – Explanation: Indian-origin teenager Akshay Ruparelia has become one of UK’s youngest millionaires, after his online real estate agency business reached the value of 12 million pounds. Akshay Ruparelia, a 19 year old Indian-origin teenager had started online real estate agency, “doorsteps.co.uk” a year ago. This online real estate agency sells houses to buyers for just 99 pounds as service charge.

Hide

15. Recently who won three gold medals in Egypt Junior and Cadet Table Tennis Open 2017?

  • A. Selena Selvakumar
  • B. Manika Batra
  • C. Mouma das
  • D. Ankita Das

Show Answer

Answer: A – Selena Selvakumar – Explanation: On 15th October 2017, India’s Selena Selvakumar won three gold medals in Egypt Junior and Cadet Table Tennis Open 2017, with the junior girls’ singles and doubles titles at Sharm El Sheikh, in Egypt.

Hide

Video Current Affairs Quiz: October 18 2017


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query