≡ Menu




Current Affairs Quiz : October 19 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 19 2016. All the recent incidents which were held on Nineteenth October 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October 19 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz Question And Answers October 19 2016

Current Affairs Quiz October 19 2016

Current Affairs Quiz : October 19 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : October 19 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Who launches National SC/ST hub and Zero Defect – Zero Effect scheme in Ludhiana Punjab?

  • A. Rajnath Singh
  • B. Menka Gandhi
  • C. Narendra Modi
  • D. Rahul Gandhi

Show Answer

Answer:-   C – PM Narendra ModiExplanation – For the welfare of SC/ST entrepreneurs, Prime Minister Narendra Modi launched national SC/ST (Schedule Castes/Schedule Tribes) hub in Ludhiana. He also launched the Zero Defect, Zero Effect (ZED) scheme for Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs).Besides, he also gave away national awards to MSME entrepreneurs. He distributed 500 spinning wheels (spinning wheels) to women of weaker sections of Punjab to make them able to earn their livelihood.

Hide

2. The three day GST council meet was headed by whom?

  • A. Arun Jaitley
  • B. Venkaiah Naidu
  • C. Nitin Gadkari
  • D. DV Sadananda Gowda

Show Answer

Answer:-  A – Arun Jaitley – Explanation – The Goods and Services Tax (GST) Council on 18 October 2016 reached a consensus on the way the states would be compensated for any loss of revenue after implementation of the new indirect tax regime, GST from 1 April 2017.During the meet, the GST Council also discussed the possible GST rates, including a four-slab structure of 6, 12, 18 and 26 with lower rates for essential items and highest band for luxury goods. The three-day GST council meet was headed by Finance Minister Arun Jaitley and included representatives from all states. On the first day of meet, the council discussed five alternatives of GST rate structure but no decision was taken on the same. The discussions would continue on the second say of the meet.

Hide

3. What may affect biological age of children?

  • A. Maternal obesity
  • B. Sexually transmitted infections or diseases
  • C. Lack of adequate supervision, nutrition or shelter
  • D. Poor hygiene

Show Answer

Answer:-   A  – Maternal obesity – Explanation – A new study suggests that higher Body Mass Index (BMI) in women before pregnancy can lead to shorter telomere length, a biomarker for biological age, in their newborns.The study was conducted by the researchers at Hasselt University in Belgium. The study was published in the journal BMC Medicine.

Hide

4. On whose birthday Rashtriya Ekta Divas is observed in India Every year?

  • A. Raja Ram Mohan Roy
  • B. Sardar Vallabhbhai Patel
  • C. Lal Bahadur Sashtri
  • D. Lala Lajpat Rai

Show Answer

Answer:-   B  – Sardar Vallabhbhai PatelExplanation – Having commissioned a 182-metre tall Statue of Unity in his memory and declared Sardar Vallabhbhai Patel’s birth anniversary – October 31– as Rashtriya Ekta Divas, the Modi government is set to take its commemoration of the former Congressman to yet another level. The Centre has decided that one day is not sufficient to honour the first deputy prime minister of independent India. The country will commemorate Sardar Patel for a whole week this year.

Hide

5. How many countries are participating in Pakistan military exercises?

  • A. 18
  • B. 16
  • C. 14
  • D. 12

Show Answer

Answer:-   B – 16Explanation – Sixteen countries are slated to participate in the 5th Physical Agility and Combat Efficiency System military exercises began on October 18, 2016 in LahoreThe countries will take part in the six-day drills aimed at enhancing physical and military capabilities of troops. Sixteen Countries are Nepal, United Kingdom, Kazakhstan, China, Jordan, Saudi Arabia, Malaysia, Maldives, Bahrain, Australia, USA, Turkey, Bangladesh, Indonesia, Turkey and Pakistan.

Hide

6. Recently UNESCO urges which country to scrap Sundarbans plant?

  • A. Bangladesh
  • B. India
  • C. Myanmar
  • D. Nepal

Show Answer

Answer:-  A – Bangladesh – Explanation – The United Nations has urged Bangladesh to halt construction of a huge coal-fired power plant near the Sundarbans, warning of a serious threat to the delicate ecosystem of the world’s largest mangrove forest.

Hide

7. What amount Sajjan Jindal’s JSW Group will invest in West Bengal in next three years?

  • A. Rs 3400 crore
  • B. Rs 2400 crore
  • C. Rs 4400 crore
  • D. Rs 1400 crore

Show Answer

Answer:-   A – Rs 3400 croreExplanation – Sajjan Jindal’s JSW Group will invest Rs 3400 crore in the state in next three years. Mr Jindal who met West Bengal chief minister Mamata Banerjee this afternoon, said the investment will go into expanding its upcoming cement plant at Salboni, a captive power plant and a steel processing unit. The group has also started work on its first decorative paints factory due to come up at Salboni.

Hide

8. Which pharmaceutical company signed deals to set up first biosimilars units in South Africa?

  • A. Reddy’s Laboratories
  • B. Cipla
  • C. Aurobindo Pharma
  • D. Cadila Healthcare

Show Answer

Answer:-  B – CiplaExplanation – Indian pharmaceutical major Cipla has signed a memorandum of agreement for South Africa’s first biosimilars manufacturing facility to be set up at a cost of nearly $91 million.

Hide

9. Who receive the 2017 Chaplin Award?

  • A. Robert De Niro
  • B. Catherine Deneuve
  • C. Sidney Poitier
  • D Michael Douglas

Show Answer

Answer:-  A – Robert De NiroExplanation:-  Robert De Niro to award with 44th annual Chaplin Award at the annual Chaplin Award Robert De Niro To Receive 2017 Chaplin Awardgala announced by The Film Society of Lincoln Center .

Hide

10. Who is elected as a new President of North Zone of Urology Society of India?

  • A. S P Yadav
  • B. K P Yadav
  • C. M P Yadav
  • D. S N Yadav

Show Answer

Answer:-   A – S P YadavExplanation – S P Yadav on 18 October 2016 was elected the new President of the North Zone of Urology Society of India (NZUSI). His tenure would begin from October 2017 for a period of one year.The announcement was made at the conclusion of a three-day annual conference held under the auspices of the Agra Urology Association from 16 October to 18 October 2016.

Hide

11. Name the 3 independent directors recently appoints by the Tata Power.

  • A. Sanjana Bansal, Disha Padalkar and Sanju Bhandarka
  • B. Anjali Bansal, Vibha Padalkar and Sanjay Bhandarka
  • C. Ritu Bansal, Minu Padalkar and Suraj Bhandarka
  • D. Pushpa Bansal, Kaberi Padalkar and Satyam Bhandarka

Show Answer

Answer:-   B  – Anjali Bansal, Vibha Padalkar and Sanjay Bhandarka – Explanation –  Tata Power has appointed three independent directors – Anjali Bansal, Vibha Padalkar and Sanjay Bhandarkar – on the its board with effect from October 14, 2016. The appointments are in terms of Regulation 30 of the SEBI (Listing Obligations and Disclosure Requirements) Regulations, 2015.

Hide

12. Who is appointed as member of IOC’s Athletes’ Commission?

  • A. Saina Nehwal
  • B. Dipa Karmakar
  • C. Sakshi Mallik
  • D. Irom Sharmila

Show Answer

Answer:-   A –  Saina NehwalExplanation – Ace shuttler Saina Nehwal received a rare honour for an Indian sport sperson today with her appointment as a member of the International Olympic Committee’s (IOC) Athletes’ Commission. Saina Nehwal has received a letter to the effect from the IOC President informing her of the appointment. The Commission is chaired by Angela Ruggiero and comprises nine vice presidents and 10 other members.

Hide

13. Which cricket ground will host first ever test match after nominated 120th test match venue in World?

  • A. Rajkot’s Saurashtra Cricket Association ground
  • B. Madhavrao Scindia Cricket Ground
  • C. Gandhi Sports Complex Ground
  • D. Gymkhana Ground

Show Answer

Answer:-   A  – Rajkot’s Saurashtra Cricket Association ground – Explanation – All though many One Day International matches have been played at the Rajkot’s Saurashtra Cricket Association ground but now it is ready to host a test match. Earlier this year, Board of Control for Cricket in India (BCCI) had recognized it as a test centre and now it will be hosting its first ever test match match on November 9 between India and England.

Hide

14. India beat which team to enter into the Kabaddi World Cup semis?

  • A. Australia
  • B. England
  • C. Canada
  • D. Bangladesh

Show Answer

Answer:-   B – EnglandExplanation – India produced a scintillating performance to thrash England 69-18 in their last Group B encounter and seal their berth for the Kabaddi World Cup semi-finals at the TransStadia here. Star raider Pardeep Narwal scored 13 points while Ajay Thakur scored 11 points as India made full use of their squad depth to notch a comfortable win and end their group campaign on a high.

Hide

Video Current Affairs Quiz: October 19 2016 

 

Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)