≡ Menu




Current Affairs Quiz : October 20 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 20 2016. All the recent incidents which were held on Twentieth October 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October 20 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz Question And Answers October 20 2016

Current Affairs Quiz October 20 2016

Current Affairs Quiz : October 20 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : October 20 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Kaushalya SETU initiative is recently launched by which Indian state?

  • A. Maharashtra
  • B. Madhya Pradesh
  • C. Goa
  • D. Kerala

Show Answer

Answer:-  A – Maharashtra  – Explanation – Maharashtra Government on 19 October 2016 launched Kaushalya SETU (Self-Employment and Talent Utilisation) initiative. The initiative, which is a skill development programme for students, is likely to generate employment for as many as 7.5 lakh people in state.For the purpose of employing skilled people, the state also signed 22 MoUs with various industries. The best part of the initiative is that it would help in bridging the gap between education and employment

Hide

2. Recently Railway ministry sign MoU with whom for Smart Railway Stations?

  • A. Industries Development Minister
  • B. Urban Development Ministry
  • C. Finance Minister
  • D. Defense Minister

Show Answer

Answer:-   B  – Urban Development MinistryExplanation – The Union Ministry of Railways and Union Urban Development Ministry have inked Memorandum of Understanding (MoU) for smart railway stations. The validity of the MoU is for the five years and can be extended with the consent of both the ministries.

Hide

3. Recently which state government sign agreements with Akshaya Patra to tackle malnutrition and improve learning levels?

  • A. Tamil Nadu
  • B. Kerala
  • C. Rajasthan
  • D. Karnataka

Show Answer

Answer:-   D – Karnataka – Explanation – The Karnataka government signed agreements Thursday with the Akshaya Patra Foundation and Akshara Foundation to tackle malnutrition and improve learning levels. The agreement with Akshaya Patra involves serving fortified rice to 4.5 lakh children in 2,600 schools in Bengaluru, Ballari and Dharwad districts as part of the midday meal programme. One kg of fortified rice will be mixed with the 99 kgs rice supplied to these schools.

Hide

4. Which city is Tops in the Global Power City Index?

  • A. London
  • B. Mumbai
  • C. Paris
  • D. New York

Show Answer

Answer:-  A – LondonExplanation – According to the 2016 Global Power City Index (GPCI) report, London has topped for the fifth consecutive year with Mumbai ranked 39th on the list of the world’s leading global cities for business, innovation and culture.London performed well across all areas, retaining its top spot for the fifth year in a row and ranking above other cities such as New York, Tokyo and Paris. The UK capital was first awarded the leading position in 2012, the year it successfully hosted the Olympic and Paralympic Games.

Hide

5. Recently where Sino India Cooperation 2016 Conducted between India and China?

  • A. Leh
  • B. Ladakh
  • C. Shimla
  • D. Sri nagar

Show Answer

Answer:-   B – Ladakh – Explanation – The Indian and Chinese armies on 19 October 2016 held second joint exercise Sino India Cooperation 2016 in Ladakh. The exercise was held as a part of the ongoing initiative to enhance interaction and cooperation between India and China, under the provisions of Border Defense Cooperation Agreement, 2013.The Exercise was held as a sequel to the first Joint Exercise held on 6 February 2016 in the area of Border Personnel Meeting Hut at Chushul Garrison of Eastern Ladakh, along with Chinese troops of Moldo Garrison.

Hide

6. Recently on which life Insurance company IRDAI has imposed a penalty of Rs 6 lakh?

  • A. Aegon Life Insurance Co. Ltd.
  • B. Aviva Life Insurance Co. India Ltd.
  • C. Bajaj Allianz Life Insurance Co. Ltd.
  • D. Shriram Life Insurance

Show Answer

Answer:-   D  – Shriram Life InsuranceExplanation – Regulator IRDAI has imposed a penalty of Rs 6 lakh on Shriram Life Insurance for “casual” approach towards certain norms, among other violations.The company was charged a penalty of Rs 5 lakh, the insurer had covered the loan term of less than three years and provided flat cover of Rs 5,000 for the balance period.A penalty of Rs 1 lakh for the group claims paid date for the financial years 2011-12 and 2012-13 revealed that death claims were settled in favour of Group Master Policyholder.

Hide

7. Which city is declared by the SBI as its 5th zone in North East India recently?

  • A. Silchar
  • B. Jorhat
  • C. Shillong
  • D. Guwahati

Show Answer

Answer:-   A – SilcharExplanation – The State Bank of India (SBI) on 20 October 2016 declared Silchar as its 5th zone in North-East India. This zone will cater to the banking needs of the people of Mizoram, Tripura and Manipur along with the Barak Valley.The other four zones of SBI in region are located in Guwahati, Shillong, Dibrugarh and Jorhat.Earlier, Silchar was under Guwahati zone and it was tough on the part of the bank to address the complaints and issues of the customers with such a difficult terrain. The bank has 736 branches across North East together with 3000 ATMs and 3000 customer service points for customer facilitation.

Hide

8. Which company won the Sustainable manufacturing make in India Awards 2016?

  • A. Tata Consultancy Services
  • B. Bharti Airtel
  • C. Tata Steel
  • D. Power Grid of India

Show Answer

Answer:-  C  – Tata Steel  – Explanation – The Sustainable Manufacturing of Make in India  Award won by Tata Steel at the Make in India Awards 2016. The award was received by T V Narendran, Managing Director of Tata Steel India from the Union Minister for Steel, Mr Birendra Singh in New Delhi on October 19 2016.The award is in recognition of Tata Steel’s excellent track record and continued efforts to introduce the best-in-class green initiatives in its manufacturing processes.

Hide

9. Recently International Prize in Statistics awarded to whom?

  • A. Sir David Cox
  • B. Marie Curie
  • C. Konstantin Novoselov
  • D. Ernest Lawrence

Show Answer

Answer:-   A  – Sir David CoxExplanation – Noted British statistician Sir David Cox on 19 October 2016 was named the inaugural recipient of the International Prize in Statistics. He is honoured for Survival Analysis Model Applied in Medicine, Science, and Engineering.The International Prize in Statistics Foundation is recognizing Cox specifically for his 1972 paper in which he developed the proportional hazards model that today bears his name.

Hide

10. Recently who is appointed as Odisha’s Chief Information Commissioner (CIC)?

  • A. Sunil Kumar Mishra
  • B. Subash Kumar Mishra
  • C. Sanjay Kumar Mishra
  • D. Satyam Kumar Mishra

Show Answer

Answer:-  A – Sunil Kumar MishraExplanation – Retired bureaucrat Sunil Kumar Mishra was appointed as the Chief Information Commissioner (CIC) of Odisha. Governor Dr. S C Jamir approved the name of Mishra, an official release said.Earlier on 6 October 2016, a selection committee chaired by Chief Minister Naveen Patnaik recommended Mishra’s name to the Governor for appointment as the CIC.Former director general of income tax Mishra will succeed former chief secretary Tarun Kanti Mishra. The post of CIC was vacant since February 2015. TK Mishra had resigned six months before his scheduled retirement on personal ground.

Hide

11. Who assumed office as the Commandant of Indian Naval Academy?

  • A. Vice Admiral Karambir Singh
  • B. Vice Admiral G. Ashok Kumar
  • C. Vice Admiral A V Subheda
  • D. Vice Admiral SV Bhokare

Show Answer

Answer:-   D – Vice Admiral SV Bhokare – Explanation – Vice Admiral S V Bhokare on 20 October 2016 assumed office as the Commandant of the Indian Naval Academy at Ezhimala in Kerala.With this, Bhokare became the first officer from the submarine arm of the Indian Navy to take over the charge of the Indian Naval Academy.

Hide

12. Recently who won the 2016 World Railway Shooting Championship Cup?

  • A. Indian Railway
  • B. UK Railway
  • C. Asian Railway
  • D. Japan Railway

Show Answer

Answer:-  A  – Indian RailwayExplanation – Indian Railways have won the World Railway Shooting Championship Cup held on Saint Mandrier, France.This is the first time that Railways have won this competition.Indian Railways team won a total 10 medals – 5 Gold, 3 Silver and 2 Bronze to bag the Overall Championship at the 15th USIC- International Shooting World Championship.The Western Railways members along with Coach Anuja Tere Jung represented Team India.

Hide

Video Current Affairs Quiz: October 20 2016 

 

Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)