Current Affairs Quiz : October 20 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 20 2017. All the recent incidents which were held on Twentieth October 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October
 20 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : October 20 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :October 20 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently which State Government rolled out ‘Tourism Policy 2017’ with an aim to increase tourist inflow in the state by at least two to three times within next five years?



  • A. Assam
  • B. West Bengal
  • C. Manipur
  • D. Mizoram

Show Answer

Answer: A – Assam – Explanation: On October 19, 2017, Assam State Government rolled out ‘Tourism Policy of Assam 2017’ with an aim to increase tourist inflow in the state by at least two to three times within next five years. ‘Tourism Policy of Assam 2017’ will be effective from January 2018 to December 2022.

Hide

2. Recently which State Assembly passed Re-Orgaisation of Districts Amendment Bill 2017 to create a new district named ‘Kamle’?

  • A. Himachal Pradesh
  • B. Andhra Pradesh
  • C. Arunachal Pradesh
  • D. Uttar Pradesh

Show Answer

Answer: C – Arunachal Pradesh – Explanation: On October 18, 2017, Arunachal Pradesh State Assembly passed Arunachal Pradesh (Re-Orgaisation of Districts) Amendment Bill 2017 to create a new district named ‘Kamle’. The bill was introduced on October 14, 2017 by Arunachal Pradesh Chief Minister Prema Khandu. Kamle is the 23rd district of Arunachal Pradesh. It has been created by bifurcating the present Upper and Lower Subansiri districts.

Hide

3. Recently who organised the ‘Jashn-e-Breng’ festival in Kokernag village of the Anantnag district?

  • A. ISRO
  • B. BSF
  • C. Indian Army
  • D. Indian Navy

Show Answer

Answer: C – Indian Army – Explanation: With the slogan of“Jawan aur Awaam Amun Hai Muqam”( Army and Locals together, peace will prevail ), 19 batch Rashtriya Rifles of the Indian Army on 19th October 2017 organised ‘Jashn-e-Breng’ festival in Kokernag village of the Anantnag district to promote peace and brotherhood between security forces and the local population.

Hide

4. Where the “AYUSH Festival of Stamps 2017” was held?

  • A. Chennai, Tamil Nadu
  • B. Panaji, Goa
  • C. Lucknow, Uttar Pradesh
  • D. Mumbai, Maharashtra

Show Answer

Answer: B – Panaji, Goa – Explanation: The “AYUSH Festival of Stamps 2017” was inaugurated by Rajya Sabha MP Vinay Tendulkar at Maquinez Palace in Panaji, Goa. The two-day exhibition event is jointly organised by the Goa Postal Region, Indian postal department and the Ministry of AYUSH. This festival is the first of its kind. Its objective is to promote healthy hobbies such as stamp collection among students and healthy lifestyle habits.

Hide

5.Which State Government has released a sum of Rs 4,000 crore under the first phase of the farm loan waiver scheme?

  • A. Maharashtra
  • B. Punjab
  • C. Gujarat
  • D. Haryana

Show Answer

Answer: A – Maharashtra – Explanation: On October 18, 2017, Maharashtra Chief Minister Devendra Fadanvis announced that the State Government has released a sum of Rs 4,000 crore under the first phase of the farm loan waiver scheme.

Hide

6. Which country has been chosen as the partner country for the 23rd edition of Technology Summit which is scheduled to be held from 14th – 15th November, 2017 in New Delhi?

  • A. Canada
  • B. France
  • C. Holland
  • D. Finland

Show Answer

Answer: A – Canada – Explanation: Canada has been chosen as the partner country for the 23rd edition of Technology Summit which is scheduled to be held from 14th – 15th November, 2017 in New Delhi. This event is India’s largest knowledge and technology conference and exhibition. It is jointly organised by the Confederation of Indian Industry (CII) and the Indian Department of Science and Technology (DST).

Hide

7. Between which two countries INDRA – 2017, the first-ever tri-service joint exercise began?

  • A. India-Srilanka
  • B. India-Russia
  • C. India-China
  • D. India-Myanmar

Show Answer

Answer: B – India-Russia – Explanation: Exercise INDRA-2017, the first ever Tri Services Joint Exercise between Indian and Russian Armed Forces begun in Vladivostok, Russia on October 19, 2017. INDRA -2107 will continue till October 29, 2017.

Hide

8. Recently Chess grandmaster William Lombardy passed away at the age of _______.

  • A. 79 Years
  • B. 83 Years
  • C. 69 Years
  • D. 91 Years

Show Answer

Answer: A – 79 Years – Explanation: William James Joseph Lombardy was an American chess grandmaster, chess writer, teacher, and Catholic priest who passed away due to some natural causes, probably heart disease,  on Friday in Martinez, Calif. He was 79. He gave up the game at the height of his career and become a priest.

Hide

9. Recently which bank in collaboration with financial technology firm Zeta has launched a multi-wallet digital prepaid solution for salaried employees named ‘Paymint’?

  • A. HDFC Bank
  • B. Axis Bank
  • C. Kotak Mahindra Bank
  • D. ICICI Bank

Show Answer

Answer: C – Kotak Mahindra Bank – Explanation: Kotak Mahindra Bank in collaboration with financial technology firm Zeta has launched a multi-wallet digital prepaid solution for salaried employees named ‘Paymint’. Through Paymint’s single digital interface, which is powered by Zeta, corporate entities will be able to manage multiple reimbursements and allowances offered to employees including meal vouchers, medical reimbursements, travel allowances, conveyance and other similar allowances.

Hide

10. Recently which Foundation granted Rs.10 crore for the conservation and restoration of Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus (CSTM) of Mumbai?

  • A. Yes Bank
  • B. TCS
  • C. Star Bucks
  • D. SBI

Show Answer

Answer: D – SBI – Explanation: On 17th October 2017, SBI Foundation granted Rs.10 crore for the conservation and restoration of Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus (CSTM) of Mumbai over the period of 3-5 years. Central Railway’s Divisional Railway Manager SK Jain and SBI Managing Director PK Gupta signed a MoU. As per the MoU, SBI Foundation will provide Rs.10 crore for the project under the “SBI-Project Swachh Iconic CSMT”.

Hide

11. Which airport was awarded as the Best Airport in terms of traffic, by the Airport Council International (ACI)-Airport Service Quality (ASQ) Survey?

  • A. Andaman
  • B. Trivandrum
  • C. Jaipur
  • D. Banglore

Show Answer

Answer: C – Jaipur – Explanation: On 18th October 2017, Jaipur and Srinagar Airport got first and second rank respectively in the category of 2-5 million passengers in Airport Council International (ACI)-Airport Service Quality (ASQ) Survey. Dr.Guruprasad Mohapatra, Chairman, Airports Authority of India (AAI) and his team received the ACI-ASQ Award at a function held in Mauritius on 17th October 2017.

Hide

12. Recently who has received Blue Planet Prize, world’s most prestigious award for pioneers in environmental science?

  • A. Hans Joachim Schellnhuber
  • B. Sim Van Der Ryn
  • C. Chico Mendes
  • D. Yacouba Sawadago

Show Answer

Answer: A – Hans Joachim Schellnhuber – Explanation: Environmental scientist Hans Joachim Schellnhuber has received Blue Planet Prize, world’s most prestigious award for pioneers in environmental science. Schellnhuber has been awarded the Blue Planet Prize for establishing a new field of science, Earth System Analysis, and introducing most influential concepts including the notion of tipping elements in the climate system.

Hide

13. Who is the new chairman of The World Business Council for Sustainable Development (WBCSD)?

  • A. Sunny Verghese
  • B. Andreas Fibig
  • C. Daniel Pinto
  • D. Pravin Rao

Show Answer

Answer: A – Sunny Verghese – Explanation: The World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) has appointed NRI businessman Sunny Verghese, co-founder and CEO of Singapore-based Olam International, as its new chairman from 2018.

Hide

14. Recently who was appointed as Ambassador of India to the Kingdom of Cambodia?

  • A. Gautam Babu
  • B. Sevala Naik
  • C. Rajeev Vishvas
  • D. Manika Jain

Show Answer

Answer: D – Manika Jain – Explanation: On 18th October 2017, Manika Jain was appointed as Ambassador of India to the Kingdom of Cambodia. Manika Jain is an Indian Foreign Service (IFS) Officer of batch 1993. She is presently the Consul General of India, Melbourne. She has been appointed as the next Ambassador of India to the Kingdom of Cambodia. She would take up the assignment shortly.

Hide

15. Who becomes World’s Highest Earning Cricket Coach?

  • A. Ravi Shastri
  • B. Anil Kumble
  • C. Rahul Dravid
  • D. Sachin Tendulkar

Show Answer

Answer: A – Ravi Shastri – Explanation: Indian cricket team coach Ravi Shastri is the world’s highest-earning cricket coach in the world. He is paid  around 1.17 million dollars per year from the BCCI which is more than the salary of Indian cricket team’s captain Virat Kohli.

Hide

Video Current Affairs Quiz: October 20 2017


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query