≡ Menu




Current Affairs Quiz : October 21 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 21 2016. All the recent incidents which were held on Twentyone October 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October 21 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz Question And Answers October 21 2016

Current Affairs Quiz October 21 2016

Current Affairs Quiz : October 21 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : October 21 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. In which city three day conference of Indian Air Force has been held?

  • A. New Delhi
  • B. Mumbai
  • C. Panaji
  • D. Kochi

Show Answer

Answer:-   A   – New Delhi – Explanation – The three-day Air Force Commanders’ Conference held at Air force Headquarters, New Delhi. The Air Force Commanders briefed the Chief of the Air Staff, Air Chief Marshal Arup Raha on various issues relating to operational capability, maintenance and HR. Future plans for enhancing IAF’s capability were also discussed. The Air Chief expressed satisfaction with the operational preparedness of the IAF to meet any challenge to National security.

Hide

2. Recently who inaugurates the 28th Accountants General conference in New Delhi?

  • A. Hamid Ansari
  • B. Pranab Mukherjee
  • C. Arun Jaitley
  • D. Rajnath Singh

Show Answer

Answer:-  B – Pranab MukherjeeExplanation – The President of India, Shri Pranab Mukherjee inaugurated the 28th Accountants General Conference in New Delhi .The founding drafters of our Constitution had envisaged a prominent role for public audit in our country’s governance and accountability framework.

Hide

3. Recently who inaugurates international terminal at Harni airport?

  • A. Arun Jaitely
  • B. Narendra Modi
  • C. Sushma Swaraj
  • D. Amit Shah

Show Answer

Answer:-   B – Narendra ModiExplanation – Prime Minister Narendra Modi will visit Vadodara on Saturday to inaugurate the international terminal at Harni airport. He will also attend a programme to distribute artificial limbs and other implements to more than 8000 ‘Divyangs’ (disabled persons) in the city.

Hide

4. Name the mobile app recently launched to fight against air pollution in Delhi?

  • A. Hawa Badlo
  • B. Hawa
  • C. Sachet
  • D. Raksha

Show Answer

Answer:-  A – Hawa BadloExplanation – The Environment Pollution Control Authority (EPCA), a Supreme Court-appointed pollution watchdog, launched a mobile app “HawaBadlo”, aiming to improve air quality with public participation. T he app provides a public platform to report the incidents causing air pollution. The complaints will be forwarded by EPCA to the concerned officials. It was developed by EPCA, Delhi’s municipal corporations and concerned departments from Uttar Pradesh, Delhi and Haryana. The app aims at an inclusive participation of citizens in reporting incidences of leaf and garbage burning, building and construction dust and unpaved road dust, and thereby makes them part of the city’s fight to curb toxic air pollution.

Hide

5. In which city the headquarters of the Central Council of Homeopathy (CCH) located?

  • A. Bengaluru
  • B. Hydrabad
  • C. New Delhi
  • D. Patna

Show Answer

Answer:-  C – New DelhiExplanation – The Central Council of Homoeopathy (CCH) is a statutory apex body under the Ministry of Health & Family Welfare, Department of AYUSH. It is in news because the Central Bureau of Investigation

Hide

6. Which Indian city firm develops pig tapeworm vaccine?

  • A. Hyderabad
  • B. Pune
  • C. Bengaluru
  • D. Nasik

Show Answer

Answer:-  A – HyderabadExplanation – Indian Immunologicals Ltd (IIL), a subsidiary of National Dairy Development Board (NDDB) has unveiled a vaccine to fight against tapeworms in pigs. It is the first in the world to fight tapeworms in pigs

Hide

7. Recently which city confers honorary citizenship on Dalai Lama?

  • A. Rome
  • B. Milan
  • C. Naples
  • D. Turin

Show Answer

Answer:-    B –  MilanExplanation – The Milan city council on 20 October 2016 bestowed honorary citizenship on the Dalai Lama. However, China has strongly opposed another award given to him. Lamberto  Bertole, Chairman of the Council of Milan, honoured the Dalai Lama with the Milan Honorary Citizenship award at a ceremony held at the Arcimboldi Theatre in Milan, Italy.

Hide

8. Board of Control for Cricket in India (BCCI) was formed in which year?

  • A. 1928
  • B. 1929
  • C. 1930
  • D. 1935

Show Answer

Answer:-  A – 1928 – Explanation – The Board of Control for Cricket in India (BCCI) was formed in December 1928 as a society, registered under the Tamil Nadu Societies Registration Act.

Hide

9. Who is the only captain in ODI history to score 200?

  • A. Virendra Sehwag
  • B. Sachin Tendulkar
  • C. Rohit Sharma
  • D. Virat Kohli

Show Answer

Answer:-   A – Virendra Sehwag – Explanation – Former Indian cricketer Virender Sehwag is the only captain in ODI history to score a double ton, while leading India against the West Indies in 2011. Sehwag’s 149-ball 219, the then highest individual score in ODI cricket, helped the Men in Blue post their best ever ODI total of 418.SEHWAG played 104 Tests and scored 8,586 runs at an average of 49.34 and a highest score of 319. In 251 One-Day Internationals (ODI), he scored 8,273 runs at an average of 35.05. He ended up with 38 international hundreds.

Hide

10. In the latest issue FIFA list what rank India has received?

  • A. 120
  • B. 130
  • C. 137
  • D. 147

Show Answer

Answer:-  C – 137Explanation – The Indian football team on 20 October 2016 achieved its best FIFA ranking in over six years. The team jumped 11 placed to be 137th in the latest list. India, who defeated 114th ranked Puerto Rico in an International Friendly in Mumbai in September 2016, garnered 230 points for the month. In August 2010, India were ranked 137th which stayed India’s best ever FIFA Ranking since then.

Hide

11. The book “Driven: The Virat Kohli Story” has been authored by whom?

  • A. Vijay Lokapally
  • B. Anurag Mathur
  • C. S. Naipaul
  • D. R. Narayana Murthy

Show Answer

Answer:-    A  – Vijay LokapallyExplanation – The book “Driven: The Virat Kohli story” has been written by well-known journalist Vijay Lokapally, and published by Bloomsbury India.  Which is recently launche in New Delhi. It is on the life of the Indian Test captain Virat Kohli.

Hide

Video Current Affairs Quiz: October 21 2016 

 

Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)