≡ Menu




Current Affairs Quiz : October 22 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 22 2016. All the recent incidents which were held on Twentytwo October 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October 22 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz Question And Answers October 22 2016

Current Affairs Quiz October 22 2016

Current Affairs Quiz : October 22 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : October 22 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently Infrastructure major Larsen & Toubro (L&T) has signed MoU with which state government for Nagpur smart city project?

  • A. Karnataka
  • B. Maharashtra
  • C. Gujarat
  • D. Uttar Pradesh

Show Answer

Answer:-  B – Maharashtra – Explanation – Infrastructure major Larsen & Toubro (L&T) has signed a pact with the Maharashtra government for converting Nagpur into a smart city.”L&T Construction’s Smart World & Communications Business Unit announced today the signing of the formal contract with the Department of Information & Technology, Maharashtra Government, under which Nagpur will be converted into the country’s first large-scale integrated Smart City,” L&T said.

Hide

2. The global conference to strengthen Arbitration and Enforcement in India has started in which city?

  • A. New Delhi
  • B. Mumbai
  • C. Chandigarh
  • D. Nagpur

Show Answer

Answer:-   A – New DelhiExplanation – The three-day conference titled – National Initiative On Strengthening Arbitration And Enforcement is being held to change the face of dispute resolution in India. President Pranab Mukherjee will inaugurate the Conference, while Prime Minister Narendra Modi will deliver the valedictory address on Sunday. For the first time six leading international arbitral institutions and all major industry associations will come together to drive this initiative. The Conference seeks to provide impetus to commercial arbitration in the country, which is fast gaining pace across the world, for faster and efficient dispute resolution outside the court room.

Hide

3. Which day is observed as Police Commemoration Day in India?

  • A. October 20
  • B. October 21
  • C. October 23
  • D. October 24

Show Answer

Answer:-   B –  October 21 – Explanation – Police Commemoration Day in India is celebrated on October 21. It honors the memory of Indian police personnel killed by Chinese soldiers in 1959. The Remembrance Day was officially instituted in 1960 and has been observed at the national level since 2012. On October 21, 1959, a group of Indian policemen led by Shri Karam Singh was attacked by the Chinese Army at Hot Springs in North Eastern Ladakh, while searching for a missing reconnaissance party. Ten policemen were killed, seven were taken prisoners, and the rest managed to escaped. The Chinese returned the bodies only three weeks later.

Hide

4. Who chaired the first meeting of reconstituted Central Advisory Board on Culture?

  • A. Mahesh Sharma
  • B. Mukesh Sharma
  • C. Rajesh Sharma
  • D. Deepak Sharma

Show Answer

Answer:-  A  – Mahesh Sharma – Explanation – Dr. Mahesh Sharma, Minister of State (Independent charge) for Culture and Tourism chaired the “First Meeting of the Re-constituted Central Advisory Board on Culture (CABC)” here today.  Addressing on the occasion, he stressed on the need to evolve a participative process of decision making in the field of Culture, and invited suggestions from the eminent members on the way forward. (CBI) has recently arrested Dr. Ramjee Singh, the President of the CCH, and a private person on charges of accepting Rs.20 lakh in bribe to give a favourable inspection report for setting up of a homeopathy college. The headquarters of CCH is at New Delhi.

Hide

5. Recently between which two country Scientific and Technological Cooperation Re-Launched?

  • A. Italy and India
  • B. India and Iran
  • C. India and Iraq
  • D. Italy and Iraq

Show Answer

Answer: – A -Italy and IndiaExplanation – The Indo-Italian Joint Committee established under the Scientific and Technological Cooperation Agreement re-launch cooperation in the sectors of science, technology and innovation. The original agreement was signed between Italy and India in 2003.The Indian delegation led by Secretary to the Government of India, Department of Science and Technology, Prof. Ashutosh Sharma, while the Italian delegation was led by Vincenzo De Luca, Director General for Cultural and Economic Promotion and Innovation of the Ministry of Foreign Affairs and International Cooperation.

Hide

6. How many countries were participating in the 20126 Kabaddi World Cup?

  • A. 14
  • B. 11
  • C. 12
  • D. 15

Show Answer

Answer:-     C  –  12 – Explanation – The International Kabaddi Federation (IKF) announced the 2016 Kabaddi World Cup schedule which will be hosted in Ahmedabad, Gujarat. In 2016 Kabaddi World Cup, total 12 countries were participated. The tournament is scheduled to start from 7 October 2016 and will end on 22 October 2016. All the matches of 2016 KWC to be held at the Arena by TransStadia, upcoming state-of-the-art stadium in Ahmadabad.

Hide

7. Kabaddi World Cup was first played in which year?

  • A. 2002
  • B. 2004
  • C. 2005
  • D. 2007

Show Answer

Answer:-  B – 2004 – Explanation – India has won all the gold medals since 1990 when Kabaddi became a part of Asian Games. India always dominated the Kabaddi World Cup in both men’s and women’s category. Kabaddi World Cup was first played in the year 2004, then in 2007 and after that, it was organized annually from 2010 onwards.

Hide

8. Which TV Channel is the official broadcaster of the 2016 Kabaddi World Cup?

  • A. ESPN
  • B. Star Sports
  • C. Ten Sports
  • D. Sony Max

Show Answer

Answer:-   B – Star SportsExplanation – Star Sports is the official broadcaster of the 2016 Kabaddi World Cup and all the matches will be aired on the Star Sports network  channels on TV while live streaming will be available on Hot Star.

Hide

9. Which cricket player wills Receive Lifetime Achievement Award from Sports Journalists’ Association of Mumbai?

  • A. SachinTenDulkar
  • B. Kapil Dev
  • C. Sunil Gavaskar
  • D. Ravi Shastri

Show Answer

Answer:-  C  – Sunil Gavaskar – Explanation – As a part of its golden jubilee celebrations, the Sports Journalists’ Association of Mumbai (SJAM) will present cricket legend Sunil Manohar Gavaskar with the Lifetime Achievement award at Mumbai on 11 December. The award will be presented to the former India captain on the fourth day of the fourth Test match between India and England at the Wankhede Stadium, said a media release from SJAM. The SJAM’s first Lifetime Achievement award was presented to badminton legend Nandu Natekar in September 2013.

Hide

10. What is the title of the book recently released by Dhrubajyoti Borah?

  • A. The Sleepwalker’s Dream
  • B. The Burning Forest
  • C. Driven: The Virat Kohli Story
  • D. Rekha: The Untold Story

Show Answer

Answer:-   A –  The Sleepwalker’s DreamExplanation – Book titled The Sleepwalker’s Dream authored by Dhrubajyoti Borah released. The book authored by Borah, President of Asam Sahitya Sabha, narrates the journey of a group of militants towards an elusive freedom and an uncertain future.The Sleepwalker’s Dream is about June, Ron and several other rebels fleeing their hideout in Bhutan after an army attack. With them is their injured, unconscious leader, who is unlikely to survive the ordeal of their journey towards the Assam border.

Hide

11. Recently how much World Bank loan granted for construction of the Eastern Dedicated Freight Corridor (EDFC)-III project?

  • A. $600 million
  • B. $650 million
  • C. $550 million
  • D. $500 million

Show Answer

Answer:-   B – $650 million – Explanation –  The World Bank Board today approved $650 million towards the third loan for the Eastern Dedicated Freight Corridor (a freight-only rail line) that will help faster and more efficient movement of raw materials and finished goods between the northern and eastern parts of India.The Eastern Corridor is 1,840 km long and extends from Ludhiana to Kolkata. The World Bank is supporting the Eastern Dedicated Freight Corridor (EDFC) as a series of projects in which the three sections with a total route length of 1,146 km will be delivered sequentially, but with considerable overlap in their construction schedules.

Hide

12. Recently which raised Rs.500 crore via masala bonds?

  • A. Axis Bank
  • B. Bandhan Bank
  • C. HDFC Bank
  • D. IDBI Bank

Show Answer

Answer:  C – HDFC BankExplanation – Mortgage lender HDFC has said that it has raised Rs 500 crore through rupee-denominated bonds from overseas investors.“The corporation has completed the fourth issue of rupee denominated-bonds to overseas investors of issue size Rs 500 crore,” HDFC said in a regulatory filing to stock exchanges. The issue carried a coupon rate of 7.25 per cent per annum payable semi-annually. The bonds will mature on January 9, 2020, HDFC said.

Hide

13. Who is appointed as the next Ambassador of India to Spain?

  • A. Bala Venkatesh Varma
  • B. Mamata Wahengbam
  • C. Shri Th.Basantakumar
  • D. Achin Haokip

Show Answer

Answer:-  A – D. Bala Venkatesh Varma – Explanation –  Shri D. Bala Venkatesh Varma (IFS: 1988) has been appointed as the next Ambassador of lndia to the kingdom of Spain.

Hide

Video Current Affairs Quiz: October 22 2016 

 

Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)