Current Affairs Quiz : October 22 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 22 2017. All the recent incidents which were held on Twentysecond October 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October
 22 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : October 22 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :October 22 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently which ministry has set up an internal committee which will provide suggestions to Indian government on framing a national policy on artificial intelligence (AI)?



  • A. Union Ministry of Culture
  • B. Union Ministry of Communication
  • C. Union Ministry of AYUSH
  • D. Union Ministry of Electronics and Information Technology

Show Answer

Answer: D – Union Ministry of Electronics and Information Technology – Explanation: Union Ministry of Electronics and Information Technology has set up an internal committee which will provide suggestions to Indian government on framing a national policy on artificial intelligence (AI). This internal committee comprising of experts will advise the IT ministry on the most appropriate technology for India in context of emerging trends in the area of AI.

Hide

2. A committee with how many members has been formed to select the candidate for the post of editor-in-chief of Rajya Sabha TV (RSTV)?

  • A. Twenty
  • B. Five
  • C. Seven
  • D. Twelve

Show Answer

Answer: B – Five – Explanation: As per an order from Rajya Sabha secretariat, a five-member committee has been formed to select the candidate for the post of editor-in-chief of Rajya Sabha TV (RSTV). This committee is headed by Prasar Bharati Chairman A Surya Prakash.

Hide

3. Recently Rajasthan State Government under Chief Minister Vasundhara Raje has passed Criminal Laws (Rajasthan Amendment) Ordinance, 2017 and this ordinance provides how many days immunity to the officers?

  • A. 120 days
  • B. 80 days
  • C. 180 days
  • D. 50 days

Show Answer

Answer: C – 180 days – Explanation: Rajasthan State Government under Chief Minister Vasundhara Raje has passed Criminal Laws (Rajasthan Amendment) Ordinance, 2017 which seeks to protect serving judges, former judges, magistrates and public servants in Rajasthan from being investigated for on-duty action without Government’s prior sanction. The ordinance provides 180 days immunity to the officers, during which no investigation could be ordered nor could any investigation be carried out against serving judges, former judges, magistrates and public servants in Rajasthan.

Hide

4. Recently which state government announced to double the ex-gratia amount for police officials martyred on duty?

  • A. Uttar Pradesh
  • B. Madhya Pradesh
  • C. Gujarat
  • D. Bihar

Show Answer

Answer: A – Uttar Pradesh – Explanation: On October 21, 2017, Uttar Pradesh State Government under Chief Minister Yogi Adityanath announced to double the ex-gratia amount for police officials martyred on duty. Post this announcement, the ex-gratia amount for Police officials martyred on duty stands, revised to Rs. 40 lakh from Rs. 20 lakh earlier.

Hide

5. Recently which state government has decided to rename the dental clinic at Dasna Jail in Ghaziabad after Aarushi Talwar, who was murdered at the age of 14 at her residence in 2008?

  • A. Rajasthan
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Punjab
  • D. Haryana

Show Answer

Answer: B – Uttar Pradesh – Explanation: As a gesture to acknowledge the Talwar couple’s services , the Uttar Pradesh government has decided to rename the dental clinic at Dasna Jail in Ghaziabad after Aarushi Talwar, who was murdered at the age of 14 at her residence in 2008. Aarushi Talwar’s parents – Rajesh and Nupur Talwar – who are also dentists spent four years in the jail since 2013 as the accused in the murder case.

Hide

6. Every year all over India ‘Police Commemoration Day’ observed on ____________.

  • A. October 21
  • B. October 22
  • C. October 20
  • D. October 19

Show Answer

Answer: A – October 21 – Explanation: On 21st October 2017, the Police Commemoration Day was observed all over India. The Police Commemoration Day is observed on 21st October every year. The Union Home Minister, Rajnath Singh attended the Police Commemoration Day Parade at the Police Memorial Ground, in New Delhi.

Hide

7. Recently which country passes legislation to legalize medical plant marijuana?

  • A. Brazil
  • B. Argentina
  • C. Peru
  • D. Bolivia

Show Answer

Answer: C – Peru – Explanation: On October 19, 2017, Peru’s conservative Congress passed a bill to legalize medical uses of marijuana with 68-5 vote in favour.

Hide

8. Sukanya Samriddhi Account Scheme is a scheme introduced for ___________.

  • A. BPL accounts
  • B. Girl child savings
  • C. SC & ST Savings
  • D. Pension schemes

Show Answer

Answer: B – Girl child savings – Explanation: Sukanya Samriddhi Account Scheme, the scheme related to girl child savings offers 8.3 per cent annually, whereas investment on 5-year Senior Citizens Savings Scheme will yield 8.3 per cent, with the interest being paid quarterly.

Hide

9. On 21st October 2017, the Reserve Bank of India (RBI) clarified that linking of __________ to bank account is mandatory under the Prevention of Money-Laundering (Maintenance of Records).

  • A. BPL Card
  • B. Phone Number
  • C. Aadhaar Card
  • D. Email Id

Show Answer

Answer: C – Aadhaar Card – Explanation: On 21st October 2017, the Reserve Bank of India (RBI) clarified that linking of Aadhaar to bank account is mandatory under the Prevention of Money-Laundering (Maintenance of Records). The clarification has been made after a section of the media reported, while giving a reply to a Right to Information Act application, that linking of bank accounts with Aadhaar is not mandatory.

Hide

10. According to 10th KPMG Survey of Corporate Responsibility Reporting, which country has emerged as the top country for reporting corporate social responsibility information in the annual financial report of companies?

  • A. Bangladesh
  • B. Bhutan
  • C. China
  • D. India

Show Answer

Answer: D – India – Explanation: According to 10th KPMG Survey of Corporate Responsibility Reporting, India has emerged as the top country for reporting corporate social responsibility information in the annual financial report of companies. The survey was carried out by studying annual financial reports and corporate responsibility reports of top 100 companies (by revenue) in each 49 countries it covered.

Hide

11. The name of the playback singers who will be awarded Lata Mangeshkar Award 2017.

  • A. Shreya Ghosal and Sunu Nigam
  • B. Alka Yagnik and Udit Narayan
  • C. Neha Kakkar and Arijit Singh
  • D. Kavita Krisna Murthi and Kumar Sanu

Show Answer

Answer: B – Alka Yagnikand Udit Narayan – Explanation: The very popular playback singers Alka Yagnikand Udit Narayan and the  music composers Usha Khanna, Bappi Lahiri, Anu Malik and have been selected for the Madhya Pradesh state government’s prestigious National Lata Mangeshkar. The artistes will be honoured for their contribution in the field of singing and composition of music.

Hide

12. Who is the richest sports personality in the world, according to the latest Forbes’ Rich List?

  • A. Lionel Messi
  • B. Cristiano Ronaldo
  • C. Virat Kohli
  • D. Roger Federer

Show Answer

Answer: B – Cristiano Ronaldo – Explanation: According to the latest Forbes’ Rich List Cristiano Ronaldo is the richest sports personality in the world. The Real Madridstriker has earned an incredible £70million in the last year, along with picking up another Champions Leaguemedal and becoming the inaugural winner of The Best FIFA Men’s Player award.

Hide

13. Recently who was appointed as the next Ambassador of India to Switzerland?

  • A. Sibi George
  • B. Renu Patkar
  • C. Selva Naik
  • D. Arundhati Kumari

Show Answer

Answer: A – Sibi George – Explanation: On 21st October 2017, Sibi George was appointed as the next Ambassador of India to Switzerland. Sibi George is an Indian Foreign Service (IFS) officer of 1993 batch. He has also served as deputy chief of mission of Indian embassy in Saudi Arabia.

Hide

14. Recently who is appointed as the new CEO of Malaysia Airlines?

  • A. Felipe Gozon
  • B. Vinay Dube
  • C. Izham Ismail
  • D. Gunupati Venkata Reddy

Show Answer

Answer: C – Izham Ismail – Explanation: On 20th October 2017, Malaysia Airlines (MAS) announced that, it has appointed its current chief operating officer, former pilot Captain, Izham Ismail as its new Group CEO. Izham Ismail would replace Peter Bellew as CEO of Malaysia Airlines (MAS). Peter Bellew is returning to Ryanair airlines.

Hide

15. Recently which Indian women cricketer has signed a 1 year big bash League contract with Hobart Hurricanes?

  • A. Veda Krishnamurthy
  • B. Ekta Bisht
  • C. Jhulan Goswami
  • D. Harmanpreet Kaur

Show Answer

Answer: A – Veda Krishnamurthy – Explanation: Veda Krishnamurthy, Indian cricketer, has signed a 1 year contract with Hobart Hurricanes and will be available for their 10 league games of the third season, starting on 9th December 2017.

Hide

Video Current Affairs Quiz: October 22 2017


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query