Current Affairs Quiz : October 23 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 23 2016. All the recent incidents which were held on Twentythree October 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October 23 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz Question And Answers October 23 2016
Current Affairs Quiz October 23 2016

Current Affairs Quiz : October 23 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : October 23 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. International conference on voter education Held in which city of India?



  • A. Pune
  • B. New Delhi
  • C. Nagpur
  • D. Kolkata

Show Answer

Answer:-  B – New Delhi – Explanation – The Election Commission of India hold the first ever International Conference on Voter Education in New Delhi. The topic of the Conference is Voter Education for Inclusive, Informed and Ethical Participation.

Hide

2. Name the scheme launched by civil Aviation Ministry in New Delhi for Regional Connectivity?

  • A. UDAN
  • B. PAHAL
  • C. BASERA
  • D. PANCHI

Show Answer

Answer:-   A – UDAN – Explanation –  The Ministry of Civil Aviation took a major step today towards making flying a reality for the small town common man. The Civil Aviation Minister Shri P Ashok Gajapathi Raju launched the Ministry’s much awaited Regional Connectivity Scheme “ UDAN (Ude Desh ka Aam Naagrik)” in New Delhi.

Hide

3. Recently in which city of India Heritage Rail Tourism Conference was organized?

  • A. Bangalore
  • B. Chennai
  • C. New Delhi
  • D. Mumbai

Show Answer

Answer:- C – New DelhiExplanation – Heritage Rail Tourism Conference was organized by Indian Railways at National Rail Museum, New Delhi jointly with Asia Pacific Heritage Rail Tourism Organization (APHRTO).Participants from many countries including Japan, UK, Germany, Australia, Taiwan, senior officers of Indian Railways and other stakeholders of Heritage Rail Tourism were present in the Conference.

Hide

4. Which country warned India against breaching Indus Water Treaty?

  • A. Pakistan
  • B. China
  • C. America
  • D. Russia

Show Answer

Answer:-    A  – PakistanExplanation – Pakistan warned “appropriate action” if India violated the Indus Water Treaty and it was closely monitoring the situation, amid reports that New Delhi might revisit the key water sharing accord. Appropriate action would be taken in line with the Treaty in case of any violation by India was announced by Foreign Office spokesperson Nafees Zakaria the weekly briefing.

Hide

5. Which team wins 2016 Kabaddi World Cup?

  • A. Australia
  • B. India
  • C. Iran
  • D. England

Show Answer

Answer:-  B – India  – Explanation – India has won the 2016 Kabaddi World Cup by defeating Iran by 38-29 score in the final match played at the Arena By TransStadia in Ahmedabad (Gujarat. It was India’s third consecutive Kabaddi World Cup in the Standard Style version of Kabaddi. Earlier India had won in 2004 and 2007.

Hide

6. Who is the captain of 2016 Kabaddi World Cup champions team?

  • A. Pardeep Narwal
  • B. Rahul Chaudhari
  • C. Ajay Thakur
  • D. Anup Kumar

Show Answer

Answer:-  D  – Anup Kumar – Explanation – India on 22 October 2016 lifted the 2016 Kabaddi World Cup. Team India, under the captaincy of Anup Kumar, defeated Iran 38-29 in the final held at the Arena By TransStadia in Ahmedabad, Gujarat.

Hide

7. Who is the author of the book “Andhere Se Ujale Ki Aur”?

  • A. Arun Jaitley
  • B. Mukta Singh
  • C. Rajnath Singh
  • D. Amit Shah

Show Answer

Answer:-   A  – Arun JaitleyExplanation – The book “Andhere se ujale ki aur” has been authored by Finance Minister Arun Jaitley, which recently launched at the BJP headquarters in New Delhi. The book is a compilation of blogs and articles by Jaitley that have appeared at various times.

Hide

8. Recently which state government signed an agreement with the Monetary Authority of Singapore (MAS) to promote innovation in financial services market?

  • A. Tamil Nadu
  • B. Andhra Pradesh
  • C. Maharashtra
  • D. Kerala

Show Answer

Answer:-   B – Andhra Pradesh – Explanation – The Monetary Authority of Singapore (MAS) and the Andhra Pradesh government on Saturday signed an agreement to promote innovation in financial services. The FinTech Cooperation Agreement was signed here in the presence of Chief Minister N. Chandrababu Naidu. Under the agreement, MAS and the state government will explore joint innovation projects on technologies such as digital payments and blockchain and collaborate on the development of education programmes on FinTech.

Hide

9. Who launches cyber security engagement centre in India?

  • A. Microsoft
  • B. Intel
  • C. Quick Heal
  • D. Nokia

Show Answer

Answer:-  A – MicrosoftExplanation – At a time when governments the world over are struggling to tackle cyber attacks and data breach, technology giant Microsoft India on Friday launched a full-scale Cyber security Engagement Centre (CSEC) in India. After a successful year-long pilot – – the centre is India’s first and Microsoft’s seventh Cyber security Centre globally — opened at a juncture when over three million debit cards of various banks are believed to be ‘tainted’ following a suspected security breach in the country.

Hide

10. Which company acquires 100% stake in BSA for Rs 28 crore?

  • A. Tata
  • B. Aditya Birla Group
  • C. Mahindra & Mahindra
  • D. Hero

Show Answer

Answer:-   C – Mahindra & MahindraExplanation – Mahindra & Mahindra has acquired UK-based two-wheeler maker BSA Company for Rs 28 crore.  M&M had completed the acquisition of 51 per cent stake in Peugeot Motorcycles (PMTC), a part of the euro 54 billion France-based PSA Group in 2015.

Hide

Video Current Affairs Quiz: October 23 2016 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query