Current Affairs Quiz : October 23 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 23 2017. All the recent incidents which were held on Twentythree October 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October
 23 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : October 23 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :October 23 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Which port has received environment clearance for setting up a smart industrial port city in Kutch, Gujarat?



  • A. Kandla Port
  • B. Paradip Port
  • C. Tuticorin Port
  • D. Mormugao Port

Show Answer

Answer: A – Kandla Port – Explanation: Government-owned Kandla Port Trust has received environment clearance for setting up a smart industrial port city in Kutch, Gujarat Cost for setting up these industrial port cities is estimated at Rs. 1176 crore.

Hide

2. Recently which Ministry has given green clearance for a Greenfield airport project at Hirasar, located about 28 km from Rajkot in Gujarat?

  • A. Union Finance Ministry
  • B. Union Environment Ministry
  • C. Union Road transport and Highway Ministry
  • D. Union Rural Development Ministry

Show Answer

Answer: B – Union Environment Ministry – Explanation: Union Environment Ministry has given green clearance for a greenfield airport project at Hirasar, located about 28 km from Rajkot in Gujarat. Gujarat State Government had proposed to build the Hirasar Greenfield Airport, as the existing airport in Rajkot is small and the earlier plan to extend the current runway could not be carried out as it involved high land cost.

Hide

3. Recently who inaugurates ferry services between Ghogha and Dahej in Gujarat?

  • A. President Ram Nath Kovind
  • B. Smriti Zubin Irani
  • C. PM Narendra Modi
  • D. Prakash Javedakar

Show Answer

Answer: C – PM Narendra Modi – Explanation: On 22nd October 2017, Prime Minister Narendra Modi inaugurated the first phase of the ‘roll-on-roll-off’ (ro-ro) ferry service between Ghogha in Saurashtra and Dahej in south Gujarat. Chief Minister Mr.Vijay Rupani and Deputy Chief Minister Mr.Nitin Patel were also present during the launch.

Hide

4. The 20th International Children’s Film Festival (ICFFI) is to be held in _____________ between 8 and 14 November 2017.

  • A. Chennai
  • B. Kolkata
  • C. Delhi
  • D. Hyderabad

Show Answer

Answer: D – Hyderabad – Explanation: The 20th International Children’s Film Festival (ICFFI) is to be held in Hyderabad between 8 and 14 November 2017. The International Children’s Film Festival (ICFFI) festival is also called ‘The Golden Elephant’. It is being organised by Children’s Film Society, India (CFSI).

Hide

5. Badrikashram Jyotirpeeth Shankaracharya Swami Madhavashram ji Maharaj passed away at the age of ___________.

  • A. 76 Years
  • B. 86 Years
  • C. 93 Years
  • D. 69 Years

Show Answer

Answer: A – 76 Years – Explanation: On 20th October 2017, Badrikashram Jyotirpeeth Shankaracharya Swami Madhavashram ji Maharaj passed away in Chandigarh. Shankaracharya Madhavashram Maharaj passed away in Chandigarh. He was staying in Chandigarh after suffering a paralytic attack about two years ago. He was 76 years old.

Hide

6. Recently which Municipal Corporation (BMC) has introduced an online single window system to issue permissions for new businesses and factories?

  • A. Brihanmumbai Municipal Corporation
  • B. Kolkata Municipal Corporation
  • C. Delhi Municipal Corporation
  • D. Assam Municipal Corporation

Show Answer

Answer: A – Brihanmumbai Municipal Corporation – Explanation: The Brihanmumbai Municipal Corporation (BMC) has introduced an online single window system to issue permissions for new businesses and factories, in Mumbai.

Hide

7. Recently Ms. Sushma Swaraj opened the new chancery complex of the Indian High Commission in which country?

  • A. Bangladesh, Dhaka
  • B. China, Beijing
  • C. Japan, Tokyo
  • D. Bhutan, Thimphu

Show Answer

Answer: A – Bangladesh, Dhaka – Explanation: Union External Affairs Minister Sushma Swaraj was on an official visit to Bangladesh on 22nd and 23rd October 2017. On October 23, 2017, Ms. Sushma Swaraj opened the new chancery complex of the Indian High Commission in Dhaka. Swaraj had lit the ceremonial lamp to mark the opening of this complex.

Hide

8. Every Year International Stuttering Awareness Day observed on _____________.

  • A. 23 October
  • B. 22 October
  • C. 21 October
  • D. 20 October

Show Answer

Answer: B – 22 October – Explanation: On 22nd October 2017, International Stuttering Awareness Day was observed all over the world. The theme for International Stuttering Awareness Day 2017 is ‘A World That Understands Stuttering’.

Hide

9. As per a study conducted by Lancet Commission on Pollution and Health, which country has topped the list of countries with highest pollution-related deaths in year 2015?

  • A. China
  • B. India
  • C. Japan
  • D. America

Show Answer

Answer: B – India – Explanation: As per a study conducted by Lancet Commission on Pollution and Health, released in Lancet medical journal, India has topped the list of countries with highest pollution-related deaths in year 2015. In this context, pollution-related death refers to death caused by diseases linked to air, water and other forms of pollution.

Hide

10. According to the latest data by Society of Indian Automobile Manufacturers (SIAM), which car company has emerged as the largest passenger cars exporter from India for the April –September 2017 period?

  • A. Mahindra
  • B. Tata
  • C. Maruti Suzuki
  • D. Nissan

Show Answer

Answer: C – Maruti Suzuki – Explanation: According to the latest data by Society of Indian Automobile Manufacturers (SIAM), Maruti Suzuki India has emerged as the largest passenger cars exporter from India for the April –September 2017 period. As per the latest data by SIAM, Maruti exported 57300 units of passenger cars in the first half of the ongoing fiscal.

Hide

11. Recently the Hongkong and Shanghai Banking Corporation (HSBC) appointed whom as the Chief Executive Officer for India operations?

  • A. Jayant Rikhye
  • B. Stuart Milne
  • C. Hitendra Dave
  • D. None of the above

Show Answer

Answer: A – Jayant Rikhye – Explanation: On 22nd October 2017, the Hongkong and Shanghai Banking Corporation (HSBC) appointed Jayant Rikhye as the Chief Executive Officer for India operations. Jayant Rikhye will take charge as CEO on 1st December 2017. He will succeed Stuart Milne, who held the CEO position for five years.

Hide

12. Recently who had been elected as the mayor of its capital Tbilisi?

  • A. Giorgi Kvirikashvili
  • B. Mikheil Saakashvili
  • C. Kakha Kaladze
  • D. Gia Maisashvili

Show Answer

Answer: A – Giorgi Kvirikashvili – Explanation: On 22nd October 2017, Georgia announced that, former AC Milan football star Kakha Kaladze had been elected as the mayor of its capital Tbilisi. Georgia’s election administration said that, Kakha Kaladze won 51% of the vote in municipal election of its capital Tbilisi. Hence, Kaladze has been made as the mayor of Tbilisi.

Hide

13. Recently who won the 2017 United States Grand Prix at Austin, Texas, United States?

  • A. Sebastian Vettel
  • B. Kimi Raikkonen
  • C. Lewis Hamilton
  • D. Simon Nielsen

Show Answer

Answer: C – Lewis Hamilton – Explanation: On 22nd October 2017, Lewis Hamilton won the 2017 United States Grand Prix at Austin, Texas, United States. Mercedes’ Lewis Hamilton started from 72nd pole position. He finished in the 1st position in the race. This is his ninth win in 2017 and fifth win in Texas and the 62nd win of his career.

Hide

14. Recently who became the highest run-scorer after 200 ODIs?

  • A. Virat Kohli
  • B. Sikhar Dhawan
  • C. Rohit Sharma
  • D. MS Dhoni

Show Answer

Answer: A – Virat Kohli – Explanation: On October 22, 2017, during the one day international (ODI) match between India and New Zealand at Wankhede stadium, Mumbai, Virat Kohli became the highest run-scorer after 200 ODIs.

Hide

15. Recently Indian boxers win how many medals at Youth International Championships Balkan Open 2017 at Sofia, Bulgaria?

  • A. 3
  • B. 5
  • C. 8
  • D. 4

Show Answer

Answer: C – 8 – Explanation: On 18th – 22nd October 2017, India’s junior women boxers won eight medals, including four gold, in the third Youth International Championships Balkan Open 2017 at Sofia, Bulgaria. The Indian junior women boxers have won 4 gold, 1 silver and 3 bronze medals in the third Youth International Championships Balkan Open 2017. Also, the Indian youth team was honoured as the best team in the championship.

Hide

Video Current Affairs Quiz: October 23 2017


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query