Current Affairs Quiz : October 24 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 24 2017. All the recent incidents which were held on Twentyfour October 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October
 24 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : October 24 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :October 24 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently which state government announced to set up ‘PGs (Paying Guests) for cattle’, to boost milk production?

  • A. Haryana
  • B. Rajasthan
  • C. Punjab
  • D. Gujarat

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Haryana – Explanation: On October 22, 2017, Haryana State Government announced to set up ‘PGs (Paying Guests) for cattle’, through which people living in high-rises or in urban areas will be able to rear their own cattle and produce quality milk for their personal consumption. Under this initiative, Haryana State Government will earmark 50 to 100 acres of land for dairy business.

[/show_more]

2. Along with which minister Union Home Minister, Rajnath Singh inaugurated India’s first Pradhan Mantri Kaushal Kendra (PMKK) for Skilling in Smart Cities in New Delhi?

  • A. Arun jately
  • B. Dharmendra Pradhan
  • C. Prakash Javedakar
  • D. Ram Vilas Paswan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Dharmendra Pradhan – Explanation: On October 23, 2017, Union Home Minister, Rajnath Singh along with Union Minister of Petroleum and Natural Gas and Skill Development and Entrepreneurship, Dharmendra Pradhan inaugurated India’s first Pradhan Mantri Kaushal Kendra (PMKK) for Skilling in Smart Cities in New Delhi in collaboration with New Delhi Municipal Council (NDMC).

[/show_more]

3. Recently which state government approved the Bijepur lift irrigation project and construction?

  • A. Haryana
  • B. Rajasthan
  • C. Himachal Pradesh
  • D. Odisha

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – Odisha – Explanation: On 23rd October 2017, Odisha government approved the Bijepur lift irrigation project and construction of sewerage system for Bhubaneswar. The Bijepur lift irrigation project was approved in the cabinet meeting chaired by Odisha Chief Minister Naveen Patnaik. The Bijepur lift irrigation project is named after renowned poet Gangadhar Meher.

[/show_more]

4. 2nd World Congress on Marxism to be held in which city?

  • A. Beijing
  • B. Tokyo
  • C. Thimphu
  • D. London

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Beijing – Explanation: 2nd World Congress on Marxism is scheduled to be held in Peking University in Beijing from 5th – 6th May 2018. The theme of 2nd World Congress on Marxism will be “Marxism and the current world and China”. 17 sub forums will be held covering topics like Chinese solution and modernization approach by the developing countries.

[/show_more]

5. Which country’s Navy commissioned Coast Guard Ship Suraksha provided by India on October 21, 2017?

  • A. China
  • B. Sri Lanka
  • C. Japan
  • D. America

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Sri Lanka – Explanation: On October 21, 2017, Sri Lankan Navy commissioned Sri Lanka Coast Guard (SLCGS) Ship Suraksha. SLCGS Suraksha is an Offshore Patrol Vessel (OPV) provided by the Indian Coast Guard to the Sri Lanka Navy.

[/show_more]

6. State Bank of India (SBI) has launched second edition of its Hackathon. This hackathon has been named ________________.

  • A. ‘Digital For Bank’
  • B. ‘Digitize For Bank’
  • C. ‘Digitize For Bankers’
  • D. ‘Digitize For Customer’

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – ‘Digitize For Bank’ – Explanation: State Bank of India (SBI) has launched second edition of its Hackathon. This hackathon has been named ‘Digitize For Bank’. ‘Digitise For Bank’ hackathon will be held from 1st – 12th November, 2017.

[/show_more]

7. Recently BHEL starts execution of 4,000 megawatt Yadadri plant in ____________.

  • A. Tamil Nadu
  • B. Kerala
  • C. Telangana
  • D. Karnataka

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Telangana – Explanation: On October 23, 2017, Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) announced that it has commenced execution of Yadadri supercritical thermal power project ordered by the Telangana State Power Generation Corporation Ltd. (TSGENCO).

[/show_more]

8. The name of the 11- Year old girl who named America’s Top Young Scientist.

  • A. Gitanjali Rao
  • B. Sushila Singhal
  • C. Losiana Nayak
  • D. Divya Sharma

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]



Answer: A – Gitanjali Rao – Explanation: 11 years old Gitanjali Rao from Lone Tree, Colorado, is the winner of this year’s Discovery Education 3M Young Scientist Challenge for her sensor that can detect lead levels in water better than traditional methods. Gitanjali after winning will take home US$25,000 for her innovative idea.

[/show_more]

9. Recently government appoints whom as the interlocutor, for peace talks with Assam’s insurgent groups?

  • A. Gurbachan Singh
  • B. Dineshwar Sharma
  • C. Deepak Kumar Mishra
  • D. Sudeep Lakhtakia

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Dineshwar Sharma – Explanation: Dineshwar Sharma, the Former director of the Intelligence Bureau (IB), has taken charge as the interlocutor, for peace talks with Assam’s insurgent groups, including the United Liberation Front of Assam (ULFA).

[/show_more]

10. Rakesh Asthana appointed as Special Director of which Investigation agency?

  • A. CBI
  • B. IB
  • C. CID
  • D. NCB

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – CBI – Explanation: On 22nd October 2017, the Government promoted senior IPS officer Rakesh Asthana as Special Director of Central Bureau of Investigation (CBI). Other appointments were also made as a part of bureaucratic reshuffle.

[/show_more]

11. Recently Ngangom Sarat Singh appointed as member of the Joint Electricity Regulatory Commission (JERC) for which two state?

  • A. Nagaland and Assam
  • B. Tripura and Manipur
  • C. Manipur and Mizoram
  • D. Mizoram and Nagaland

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Manipur and Mizoram – Explanation: On 23rd October 2017, Ngangom Sarat Singh was appointed as member of the Joint Electricity Regulatory Commission (JERC) for Manipur and Mizoram. Ngangom Sarat Singh took oath as member of the Joint Electricity Regulatory Commission (JERC) for Manipur and Mizoram in the presence of Union Minister of State (Independent Charge) for Power and New & Renewable Energy, RK Singh.

[/show_more]

12. In the snap election held in Japan, ruling coalition headed by incumbent Prime Minister ______________ has won two-thirds “super majority” in the 465-member lower house.

  • A. Taro Aso
  • B. Seiko Noda
  • C. Taro Kono
  • D. Shinzo Abe

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – Shinzo Abe – Explanation: In the snap election held in Japan, ruling coalition headed by  incumbent Prime Minister Shinzo Abe has won two-thirds “super majority” in the 465-member lower house. This electoral victory will boost Abe’s chances of winning another three- year term next September.

[/show_more]

13. India beat which country to win its 3rd Hockey Asia Cup title 2017?

  • A. Brazil
  • B. Malaysia
  • C. China
  • D. Sri Lanka

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Malaysia – Explanation: On 22nd October 2017, India beat Malaysia by 2-1 in the finals and won the Asia Cup hockey championship for the third time, in Dhaka, Bangladesh. India has won the 2017 Men’s Hockey Asia Cup. India’s previous Hockey Asia Cup titles were won in 2003 at Kuala Lumpur and 2007 at Chennai.

[/show_more]

14. Recently who wins Denmark Open to Clinch Third Super Series Title of 2017?

  • A. Rohan Bopanna
  • B. Yuki Bhambri
  • C. Kidambi Srikanth
  • D. None of the above

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Kidambi Srikanth – Explanation: Kidambi Srikanth of India defeated Lee Hyun-il of South Korea by 21-10, 21-5 in the Men’s singles finals. Kidambi Srikanth won the Men’s singles title. This is his third Super Series title in 2017.

[/show_more]

15. Recently who wins Macao Open golf?

  • A. Gaganjeet Bhullar
  • B. Ajeetesh Sandhu
  • C. Anirban Lahiri
  • D. Arjun Atwal

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Gaganjeet Bhullar – Explanation: On October 22, 2017, Indian Golfer Gaganjeet Bhullar won Macao Open 2017 at the Macau Golf and Country Club in Macau. This was eighth Asian Tour title of Gaganjeet’s career and his first title this year.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: October 24 2017


Do not forget to check the following topics