Current Affairs Quiz : October 25 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 25 2016. All the recent incidents which were held on Twentyfive October 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October 25 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz Question And Answers October 25 2016
Current Affairs Quiz October 25 2016

Current Affairs Quiz : October 25 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : October 25 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently who launched Sandesh 2 Soldiers campaign in India?



  • A. Prime Minister
  • B. President
  • C. Chief Minister
  • D. Defense Minister

Show Answer

Answer:-  A – Prime Minister – Explanation – Prime Minister Narendra Modi launched a campaign through which people can send their Diwali greetings and messages to soldiers guarding the nation’s frontiers to boost their morale.PM Modi launched #Sandesh2Soldiers campaign. The campaign gives every citizen an opportunity to spread happiness among the Indian Armed Forces, who are guarding our nation’s frontiers, far from their loved ones on Diwali.

Hide

2. In which state Tawang festival is celebrated in India?

  • A. Mizoram
  • B. Nagaland
  • C. Arunachal Pradesh
  • D. Tripura

Show Answer

Answer:-  C – Arunachal PradeshExplanation – Arunachal Pradesh is one of the land of tribes. The festivals here are abound with zest and life – based on aspects related to nature and agriculture. Dance is the soul of all the festivals here; performed with pride and belief. The initial celebrations start with people cleaning their homes and discarding all the old items to welcome the festival. This festival mostly falls in the last part of February or early part of March. The festival generally lasts for eight to fifteen days and is celebrated with loads of fun and festivity. During the festival days, festivities prayers are offered for prosperity and good health.

Hide

3. The Union Government planning to fast-track irrigation projects in__________________.

  • A. Indus basin
  • B. Jhelum River
  • C. Markha River
  • D. Neelum River

Show Answer

Answer:-  A – Indus basinExplanation – The Union Government is planning to fast-track four projects in Indus river basin to increase irrigation area in Jammu and Kashmir (J&K) by nearly 2.05 lakh acres. This decision was taken after India had decided to exploit to the maximum the water of Pakistan-controlled Rivers Indus, Jhelum and Chenab as per Indus Water Treaty (IWT).

Hide

4. Recently who celebrates its 55th raising day?

  • A. BSF
  • B. ITBP
  • C. CRPF
  • D. CBI

Show Answer

Answer:-  B – ITBPExplanation –  The Indo Tibetan Border Police (ITBP) celebrated its 55th raising day on 24 October. The force was raised on 24th October in 1962. ITBP is deployed on border guarding duties from Karakoram Pass in Ladakh to Jachep La in Arunachal Pradesh covering 3488 kilometer of India-China Border. It is manning Border Outposts on altitudes raging from 9000 feet to 18700 feet in the Western, Middle and Eastern Sector of the India-China Border.

Hide

5. Name the country falls short in female literacy compared to its neighbouring country.

  • A. India
  • B. Bangladesh
  • C. Nepal
  • D. Sri lanka

Show Answer

Answer:-   A –IndiaExplanation – As per new study, India’s school education system is under-performing in terms of quality in female literacy when compared to its neighbours, Pakistan, Bangladesh and Nepal. These findings were released by International Commission on Financing Global Education Opportunity (or Education Commission). It shows that India’s education system is under-performing.

Hide

6. Which day is observed as United Nation Day?

  • A. October 20
  • B. October 21
  • C. October 23
  • D. October 24

Show Answer

Answer:-  D  – October 24  – Explanation – UN Day marks the anniversary of the entry into force in 1945 of the UN Charter. With the ratification of this founding document by the majority of its signatories, including the five permanent members of the Security Council, the United Nations officially came into being.24 October has been celebrated as United Nations Day since 1948. In 1971, the United Nations General Assembly recommended that the day be observed by Member States as a public holiday.

Hide

7. Recently G-20 Anti Corruption Working Group (ACWG) meeting held in which place?

  • A. Paris
  • B. Spain
  • C. France
  • D. London

Show Answer

Answer:-   A – Paris – Explanation – The Financial Action Task Force (FATF) and the G20 Anti-Corruption Working Group (ACWG) held a 6th joint Experts Meeting on Corruption in Paris, France. The meeting was chaired jointly by the FATF President, Mr. Juan Manuel Vega-Serrano (Spain) and the G20 ACWG Co-Chair, Mr. Creon Butler (United Kingdom).

Hide

8. Which week is observed as Disarmament Week every year?

  • A. 24 to 30 October
  • B. 24 to 30 September
  • C. 24 to 30 November
  • D. 24 to 30 December

Show Answer

Answer:-     A – 24 to 30 OctoberExplanation – Disarmament Week is an annual event that is observed from 24 October to 30 October in various parts of the world. The annual observation of the Week starts on the anniversary of the founding of the United Nations, which is observed as the United Nations Day.

Hide

9. In Asian Champion Trophy India beat Pakistan by_________________.

  • A. 3-2
  • B. 4-2
  • C. 2-1
  • D. 3-1

Show Answer

Answer:-  A – 3-2Explanation – Top-ranked India had to dig deep into their reserves to eke out a 3-2 victory over arch-rivals and defending champions Pakistan in a preliminary league match of the fourth Asian Champions Trophy hockey here today.

Hide

10. Which country won 2016 FIFA U-17 Women’s World Cup?

  • A. New Zealand
  • B. North Korea
  • C. Canada
  • D. Japan

Show Answer

Answer:-  B – North KoreaExplanation – North Korea’s women’s U-17 team on 21 October 2016 won the 2016 FIFA U-17 Women’s World Cup. The North Koreans defeated Japan in penalty kicks to grab the title. This is North Korea’s second U-17 Women’s World Cup title. The country won the first ever U-17 Women’s World Cup in 2008.The 2016 FIFA U-17 Women’s World Cup was held in Jordan from 30 September to 21 October 2016.

Hide

11. Who won the Hoogeveen International chess tournament recently?

  • A. Abhijeet Gupta
  • B. Sandipan Chanda
  • C. Lalith Babu
  • D. Shyam Sunder

Show Answer

Answer:-  A – Abhijeet GuptaExplanation – Grandmaster and Commonwealth champion Abhijeet Gupta created history at the Hoogeveen International chess tournament by becoming the first player ever to win the title twice in a row in the FIDE Open that concluded at the Dutch hamlet.

Hide

12. Who is appointed as Paytm’s Board of Directors member?

  • A. Amit Singhal
  • B. Ravi Adusumalli
  • C. Vivek Mathur
  • D. Naveen Tewari

Show Answer

Answer:-  A – Amit SinghalExplanation – Former Google Search Head Amit Singhal(48) Joins Paytm Board of Directors to strengthens its financial and technology management. He has been instrumental in shaping Google Search and was one of the earliest team members. Paytm’s board currently consists of its CEO Vijay Shekhar Sharma, along with SAIF Partners Ravi Adusumalli and Vivek Mathur, AliPay’s Jing Xiandong and Peng Yijie, In-Mobi’s Naveen Tewari, WhatsApp’s Neeraj Arora, Sapphire Ventures’ Jai Das and Tata Gorup’s Ratan Tata.

Hide

13. World FZO has appoints whom as its Regional Representative for SAARC countries?

  • A. S. Raman
  • B. S. Raman
  • C. Krishnamurty
  • D. Ramesh Kumar

Show Answer

Answer:-   B – P. S. RamanExplanation – The World Free Zones Orgànisation (World FZO) has appointed P. S. Raman as its Regional Representative for SAARC countries.  He is currently working as the Joint Development Commissioner (Retd), Santacruz Electronics Export Processing Zone, Special Economic Zone, Mumbai.

Hide

14. Recently which state Almatti dam awarded by World Bank?

  • A. Madhya Pradesh
  • B. Kerala
  • C. Karnataka
  • D. Tamil Nadu

Show Answer

Answer:-   C – KarnatakaExplanation – Almatti dam, one of the largest reservoirs in Karnataka, was chosen for the World Bank’s Award of Excellence for best utilisation of funds for renovation to enhance the strength of the dam. The World Bank had granted Rs.72 crore to the Krishna Bhagya Jal Nigam Limited to prevent seepage which could damage the dam.

Hide

15. How many eminent personalities were selected for UP’s Yash Bharti Awards 2016?

  • A. 54
  • B. 64
  • C. 44
  • D. 74

Show Answer

Answer:-  A – 54Explanation – The Uttar Pradesh government on 23 October 2016 declared the list of Yash Bharati awardees 2016. 54 personalities were selected for the coveted award for the year 2016-17.Bollywood actor Naseeruddin Shah, PayTM CEO Vijay Shekhar, Paralympic athlete Varun Kumar, Qawwaali singers Aftab and Hashim (Sabri Brothers), film director Saurabh Shukla and Atul Tiwari were some of the prominent names.

Hide

Video Current Affairs Quiz: October 25 2016 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query