≡ Menu




Current Affairs Quiz : October 26 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 26 2016. All the recent incidents which were held on Twentysix October 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October 26 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz Question And Answers October 26 2016

Current Affairs Quiz October 26 2016

Current Affairs Quiz : October 26 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : October 26 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Who inaugurates the first National Tribal Carnival in New Delhi?

  • A. Narendra Modi
  • B. Hamid Ansari
  • C. Jual Oram
  • D. Jaswantsinh Sumanbhai Bhabhor

Show Answer

Answer:-  A  –  PM Narendra Modi – Explanation – Prime Minister Narendra Modi inaugurated the first National Tribal Carnival in New Delhi to promote a sense of inclusiveness among the tribal’s. The main purpose of this four-day carnival is to promote a sense of inclusiveness among the tribal’s. It will also showcase and promote various facets of tribal culture on a large scale.

Hide

2. Which Shrine recently granted equal access to women in entering the complete premises?

  • A. Tamil Nadu’s Ramnathaswamy Temple
  • B. Odisha’s Lord Jagannath Temple
  • C. Assam’s Patbausi Satra
  • D. Mumbai’s Haji Ali Dargah

Show Answer

Answer:-   D –  Mumbai’s Haji Ali Dargah – Explanation – Haji Ali Dargah Trust on 24 October 2016 told Supreme Court (SC) that it will grant equal access to women to the inner sanctorum of the Haji Ali shrine in Mumbai on a par with men. The Dargah Trust sought four weeks time for making changes in the infrastructure.

Hide

3. Which state High Court ordered to a complete ban on the sale of whitener in the state?

  • A. Uttarakhand
  • B. Chhattisgarh
  • C. Andhra Pradesh
  • D. Jharkhand

Show Answer

Answer:-   A  – Uttarakhand – Explanation – The Uttarakhand High Court on 25 October 2016 ordered a complete ban on the sale of whitener in the state. The decision came following the death of a teenager (14-year-old) in Bhowali town of Nainital district after he sniffed an excess of whitener for a kick.The single bench of Justice Rajeev Sharma directed the state government to put a complete ban on its sale.

Hide

4. Which day is observed as World Development Information Day?

  • A. 20 October
  • B. 22 October
  • C. 24 October
  • D. 26 October

Show Answer

Answer:-   C  – 24 October  – Explanation – World Development Information Day was observed on 24 October 2016. The day is annually observed to draw attention of world public opinion to development problems and the need to strengthen international cooperation to solve them.

Hide

5. Recently who released the report that Global CO2 concentration reaches 400 parts per million in 2015?

  • A. World Meteorological Organization
  • B. World Health Organisation
  • C. World Pollution Department
  • D. World Medical Science

Show Answer

Answer:-  B  – World Meteorological Organization (WMO) – Explanation  – The World Meteorological Organization (WMO) on 24 October 2016 released annual Greenhouse Gas Bulletin. As per the bulletin, the average level of carbon dioxide in the atmosphere across the globe passed 400 parts per million (ppm) in 2015.The statistics released by WMO is a symbolic and worrying milestone in growth of manmade climate change.

Hide

6. Recently where Adolf Hitler’s Secret Nazi Base discovered?

  • A. Arctic Circle
  • B. Antarctic Circle
  • C. North Pole
  • D. South Pole

Show Answer

Answer:-   A  – Arctic Circle – Explanation – A team of scientists in October 2016 discovered a secret Nazi base of German dictator Adolf Hitler located 1000 kilometres from the North Pole.For decades, this location of the mysterious site known as Schatzgraber or Treasure Hunter on Alexandra Land in the Arctic Circle had remained unknown.

Hide

7. Recently Legendary footballer Carlos Alberto Torres died. What was his age at that time?

  • A. 70
  • B. 71
  • C. 72
  • D. 73

Show Answer

Answer:-  C  – 72 – Explanation – Legendary footballer Carlos Alberto Torres passed away on 25 October 2016 at Rio de Janeiro, Brazil. He was 72.Carlos was known for scoring one of the greatest goals in World Cup history in the 1970 final against Italy.

Hide

8. Which animals is the Official Mascot for the 2018 FIFA World Cup Russia?

  • A. Tiger
  • B. Cat
  • C. Wolf
  • D. Bear

Show Answer

Answer:-  C – Wolf – Explanation – Fédération Internationale de Football Association (FIFA) on 21 October 2016 unveiled the Official Mascot for the 2018 World Cup. The Official Mascot for the 2018 FIFA World Cup Russia is named Zabivaka, which means ‘the one who scores’ in Russian. The mascot is the wolf developed by student designer Ekaterina Bocharova. The selected mascot had received 53 per cent of the votes, followed by the tiger (27 per cent) and the cat (20 per cent).

Hide

9. Who is appointed as chairperson of J&K Human Rights Commission recently?

  • A. Bilal Nazki
  • B. Sam Piroj Bharucha
  • C. G. Balakrishnan
  • D. L. Dattu

Show Answer

Answer:-    A  –  Bilal Nazki – Explanation – Jammu and Kashmir Governor N N Vohra on 24 October 2016 appointed former Chief Justice of Orissa High Court Bilal Nazki as the chairperson of the State Human Rights Commission.

Hide

10. Who is awarded with Mark Twain Prize for American Humour?

  • A. James Murray
  • B. Bill Murray
  • C. Robert Murray
  • D. Andy Murray

Show Answer

Answer:-    B  –  Bill Murray – Explanation – Comedian Bill Murray on 23 October 2016 was honoured with the Mark Twain Prize for American Humour. He was presented with the award at the ceremony organised at the Kennedy Center Concert Hall in Washington DC. Murray was awarded the 19th Mark Twain Prize for making an impact on U.S. society similar to Mark Twain’s.

Hide

11. Who won the 2016 Man Booker Prize?

  • A. Paul Beatty
  • B. Thomas Harris
  • C. Willa Cather
  • D. Émile Zola

Show Answer

Answer:-  A  – Paul Beatty – Explanation – Paul Beatty on 25 October 2016 became the first US author to win the Man Booker Prize. He won the award for his racial satire, ‘The Sellout’ at a ceremony in London’s Guildhall. The novel tells the story of a young black man who tries to reinstate slavery and racial segregation in a suburb of Los Angeles. Chair of the Judges, Amanda Foreman, said the book managed to eviscerate every social taboo. Beatty was honoured with the prize money of 50000 Euros from the Duchess of Cornwall, a trophy and a designer bound edition of his book. The shortlisted authors each received 2500 Euros and a specially bound edition of their book.

Hide

12. Who released the report titled doing Business 2017: Equal Opportunity for All?

  • A. Asian Bank
  • B. World Bank
  • C. Industrial Bank
  • D. Development Bank

Show Answer

Answer:-    B – World Bank – Explanation – The World Bank Group on 25 October 2016 released the report titled Doing Business 2017: Equal Opportunity for All. It is the 14th report in a series of annual reports measuring the regulations that enhance business activity and those that constrain it. Data in Doing Business 2017 Report are current as of 1 June 2016. The indicators are used to analyze economic outcomes and identify what reforms of business regulation have worked, where and why.

Hide

13. Who recently was removed as chairman of Tata Sons?

  • A. Cyrus Mistry
  • B. Kumar Mangalam
  • C. Azim H Premji
  • D. Chanda Kochhar

Show Answer

Answer:-   A  – Cyrus Mistry – Explanation – The board of Tata Sons Ltd on 23 October 2016 replaced Cyrus Mistry as Chairman of the India’s largest conglomerate and named his predecessor Ratan Tata as the interim chairman for four months. No reason was given for removing Mistry, but it is believed there were differences over management style and his approach of selling assets after writing them down.

Hide

Video Current Affairs Quiz: October 26 2016 

 

Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)