≡ Menu




Current Affairs Quiz : October 27 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 27 2016. All the recent incidents which were held on Twentyseven  October 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October 27 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz Question And Answers October 27 2016

Current Affairs Quiz October 27 2016

Current Affairs Quiz : October 27 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : October 27 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Who signed a MoU with National Buildings Construction Corporation (India) Ltd and Central Public Works Department (CPWD)?

  • A. Union Ministry of Rular Development
  • B. Union Ministry of Urban Development
  • C. Union Ministry of Housing Development
  • D. Union Ministry of Trible Development

Show Answer

Answer:-   B  – Union Ministry of Urban DevelopmentExplanation – The Union Ministry of Urban Development on 25 October 2016 signed a Memorandum of Understanding (MoU) with National Buildings Construction Corporation (India) Ltd and Central Public Works Department (CPWD). The MoU was signed for the redevelopment of General Pool Residential Accommodation (GPRA) colonies in New Delhi.

Hide

2. Which state Government has decided to observe 2017 as the “Garib Kalyan Varsh”?

  • A. Haryana
  • B. Pu njab
  • C. Gujarat
  • D. Rajasthan

Show Answer

Answer:-    A – Haryana – Explanation – Haryana Government has decided to observe 2017 as the “Garib Kalyan Varsh”. The announcement was made by Chief Minister Manohar Lal on 26 October 2016.During the observation period of Garib Kalyan Varsh, the government would lay emphasis on welfare of poor people and generating employment opportunities for the youth.

Hide

3. Recently Legendary Kashmiri singer Raj Begum died. What was her age at that time?

  • A. 84
  • B. 91
  • C. 89
  • D. 90

Show Answer

Answer:-  C – 89Explanation – Raj Begum, whose captivating voice earned her the title of ‘Nightingale of Kashmir’, passed away here. Begum, 89, breathed her last at her daughter’s residence in Chanapora locality. Besides her daughter, she is survived by two sons.From a wedding singer, Raj Begum, who was born on March 27, 1927, emerged as one of the most powerful female voices in Kashmir.

Hide

4. Name the project recently launched by PM Narendra Modi at Varanasi?

  • A. Sansad Adarsh Gram Yojana
  • B. Pradhan Mantri Gram Sinchai Yojana
  • C. Kisan Vikas Patra
  • D. Urja Ganga

Show Answer

Answer:-  D –  Urja Ganga – Explanation – Prime Minister Narendra Modi on Monday launched seven projects, including a gas pipeline and power projects, involving an expenditure of Rs 5,000 crore, at his contituency. Referring to the initiatives of his government, Modi said “we are not a government whose work stops at laying foundation stones. It is ensured that the projects are also completed”. Modi said that schemes are not about publishing advertisements in newspapers, the real aim of initiatives is proper execution and touching people’s lives. He also urged countrymen to show support for country’s armed forces and send Diwali greetings to Jawan guarding borders.

Hide

5. Recently which country space lab launches micro-satellite, Banxing-2?

  • A. Russia
  • B. America
  • C. India
  • D. China

Show Answer

Answer:-  D – China – Explanation – Tiangong-2, the experimental space lab of China, on 23 October 2016 successfully launched a micro-satellite, Banxing-2 (the word means Companion Satellite). The micro-satellite is roughly the size of a desktop printer. At present, Tiangong-2 is orbiting the Earth with two astronauts on board.

Hide

6. Recently Anti-Vietnam War activist Tom Hayden died. What was his age at that time?

  • A. 76
  • B. 66
  • C. 86
  • D. 96

Show Answer

Answer:-   A  – 76Explanation – Peace activist Tom Hayden, whose radical views were at the forefront of the anti-Vietnam War movement in the 1960s, passed away on 23 October 2016 following a prolonged illness in Santa Monica, California. He was 76.He was a stalwart of America’s New Left who served 18 years in California’s State Legislature and gained a dash of Hollywood glamour by marrying actress Jane Fonda.

Hide

7. Between which two countries Joint Military Exercise Mitra Shakti 2016 begins recently?

  • A. India – Sri lanka
  • B. India – Bangladesh
  • C. China – Sri Lanka
  • D. India – Japan

Show Answer

Answer:-  A – India – Sri LankaExplanation – The fourth edition of the India-Sri Lanka Joint Military Exercise Mitra Shakti 2016 began on 24 October 2016 at Sinha Regimental Centre in Ambepussa, Sri Lanka. The exercise will continue till 6 November 2016. The main focus of this edition of the joint exercise is to enhance inter-operability while carrying out Counter Insurgency (CI)/Counter Terrorism (CT) operations under the United Nations Mandate.

Hide

8. Which city became the fifth Indian city to host U-17 World Cup next year?

  • A. Kolkata
  • B. Guwahati
  • C. Bengaluru
  • D. Pune

Show Answer

Answer:-    B – Guwahati – Explanation – Guwahati became the fifth Indian city to be ratified as a venue for next year’s Under-17 football World Cup after a FIFA inspection team gave its thumbs up to the venue’s preparedness and facilities. The FIFA delegation along with members of the Local Organising Committee visited the site and had a comprehensive look at the stadium and the training facilities.

Hide

9. In which year FIFA U-17 Women’s World Cup was started?

  • A. 2008
  • B. 2007
  • C. 2006
  • D. 2005

Show Answer

Answer:-    A  – 2008 – Explanation – The FIFA U-17 Women’s World Cup is an international association football tournament for female players under the age of 17. It is organized by Federation International de Football Association (FIFA). The tournament is held in even-numbered years, starting in 2008.

Hide

10. In which year FIFA U-17 Men’s World Cup was started?

  • A. 1995
  • B. 1990
  • C. 1985
  • D. 1980

Show Answer

Answer:-    C  – 1985 – Explanation – The FIFA U-17 World Cup, founded as the FIFA U-16 World Championship, later changed to the FIFA U-17 World Championship and known by its current name since 2007, is the world championship of association football for male players under the age of 17 organized by Federation International de Football Association (FIFA).The first edition was staged in 1985 in China, and tournaments have been played every two years since then. It began as a competition for players under the age of 16 with the age limit raised to 17 from the 1991 edition onwards. The most recent tournament was hosted by Chile and won by Nigeria, with the next edition being hosted by India in 2017.

Hide

11. Who is crowned as Mr. Asia 2016?

  • A. Prashant Sulunkhe
  • B. Sangram Chougule
  • C. Ram Niwas
  • D. G Balakrishna

Show Answer

Answer:-   D  – G BalakrishnaExplanation – G Balakrishna in October 2016 won the Mr Asia title at the 5th Phil-Asia bodybuilding championships in the Philippines. 25-year-old Balakrishna is a Bengaluru-based water tanker driver.

Hide

12. Who won the 2016 European Golden Boy Award?

  • A. Renato Sanches
  • B. Paul Pogba
  • C. Raheem Sterling
  • D. Anthony Martial

Show Answer

Answer:-  A  – Renato Sanches  – Explanation – Portugal’s Renato Sanches on 24 October 2016 was awarded the 2016 European Golden Boy award. Sanches will be handed a trophy at a Monte Carlo ceremony. He defeated Manchester United’s Marcus Rashford, Bayern’s Kingsley Coman and AC Milan goalkeeper Gianluigi Donnarumma to bag the prize. Sanches was selected following a vote by journalists from 30 newspapers across Europe to name the best player in 2016 under the age of 21.

Hide

13. Which train received the 2016 Seven Star Luxury Hospitality and Lifestyle Awards at Marbella in Spain?

  • A. Venice Simplon-Orient-Express
  • B. Rovos Rail Pride of Africa
  • C. Golden Eagle Danube Express
  • D. Maharajas’ Express (IRCTC)

Show Answer

Answer:-   D –  Maharajas’ Express (IRCTC) – Explanation – The Maharajas’ Express, the world’s most luxurious train owned and operated by Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC), received the 2016 Seven Star Luxury Hospitality and Lifestyle Awards at Marbella in Spain. The Maharajas’ Express was voted “The World’s Leading Luxury Train” four times in a row at The World Travel Awards in 2012, 2013, 2014 and 2015. It is the most expensive luxury train in the World. Maharajas’ Express also received the first runner up award in the Specialist Train Operators Category at Conde Nast Travelers Reader Choice Travel Award in 2011.

Hide

14. Name the title of the book written by Paul Beatty.

  • A. The Sellout
  • B. Hot Milk
  • C. Eileen
  • D. His Bloody Project

Show Answer

Answer:-  A – The Sellout – Explanation – Paul Beatty on 25 October 2016 became the first US author to win the Man Booker Prize. He won the award for his racial satire, ‘The Sellout’ at a ceremony in London’s Guildhall. The novel tells the story of a young black man who tries to reinstate slavery and racial segregation in a suburb of Los Angeles. Chair of the Judges, Amanda Foreman, said the book managed to eviscerate every social taboo.

Hide

15. Who is the author of the book “Dogs at the Perimeter”?

  • A. Albert Camus
  • B. Aldous Huxley
  • C. Alice Walker
  • D. Madeleine Thien

Show Answer

Answer:-   D  –  Madeleine Thien  – Explanation – Beautifully realized, deeply affecting, Dogs at the Perimeter evokes totalitarianism through the eyes of a little girl and draws a remarkable map of the mind’s battle with memory, loss, and the horrors of war. It confirms Madeleine Thien as one of the most gifted and powerful novelists writing today.

Hide

16. Recently who is appointed as the International Hockey Federation (FIH) Chief Executive Officer?

  • A. Jason McCracken
  • B. Kelly Fairweather
  • C. Paul Leautey
  • D. David Luckes

Show Answer

Answer:-   A – Jason McCrackenExplanation – The International Hockey Federation (FIH) has announced that New Zealand’s Jason McCracken will take over as Chief Executive Officer (CEO) in February 2017 following confirmation of his appointment today.He will be leaving his role as Head of Insurance and Investment Risk at banking group ANZ to take on the role at FIH’s headquarters in Lausanne, Switzerland. He will replace Kelly Fair weather that is leaving for the International Tennis Federation after six years in the role.

Hide

Video Current Affairs Quiz: October 27 2016 

 

Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)