Current Affairs Quiz : October 27 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 27 2017. All the recent incidents which were held on Twentyseven October 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October
 27 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : October 27 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :October 27 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently which state government lays foundation stone for Rs 198 crore Aerospace Park?



  • A. Gujarat
  • B. Tamil Nadu
  • C. Kerala
  • D. Karnataka

Show Answer

Answer: B – Tamil Nadu – Explanation: On October 25, 2017, Tamil Nadu Chief Minister, EK Palaniswami laid the foundation stone for an aerospace park at Kanchipuram district. The aerospace park will be set up by Tamil Nadu State Government in 245 acres of land at an estimated cost of Rs. 198 crore. This project will be jointly implemented by Tamil Nadu State Industries Promotion Corporation Ltd and Tamil Nadu Industrial Development Corporation.

Hide

2. Deadline for linking Aadhaar with government schemes extended to ____________.

  • A. March 31, 2018
  • B. February 28, 2018
  • C. January 30, 2018
  • D. March 31, 2019

Show Answer

Answer: A – March 31, 2018 – Explanation: On October 25, 2017, Union Government informed Supreme Court that deadline for linking of Aadhaar to avail benefits under government welfare schemes has been postponed to March 31, 2018. Before this extension, the deadline for linking Aadhaar was December 31, 2017.

Hide

3. Recently who addressed the 3rd Global Investors ‘India Forum in New Delhi?

  • A. Dharmendra Pradhan
  • B. Prakash Javedakar
  • C. R.K Singh
  • D. Nitin Gadkari

Show Answer

Answer: C – R.K Singh – Explanation: On October 26, 2017, Union Minister of State (Independent Charge) for Power and New & Renewable Energy, R. K. Singh addressed the 3rd Global Investors’India Forum in New Delhi. The event was organized by Associated Chambers of Commerce and Industry of India (ASSOCHAM).

Hide

4. Recently which state government has started the process to prepare the second phase of the State Climate Change Action Plan (SCCAP) for the next five years with an outlay of Rs. 31667 crore?

  • A. Haryana
  • B. Odisha
  • C. West Bengal
  • D. Assam

Show Answer

Answer: B – Odisha – Explanation: Odisha State Government has started the process to prepare the second phase of the State Climate Change Action Plan (SCCAP) for the next five years with an outlay of Rs. 31667 crore.

Hide

5. The Indian Air Force (IAF) aircrafts on 24th October 2017 took off as part of a special drill on a Four kilometer stretch of the ___________ Expressway in Uttar Pradesh’s Unnao district.

  • A. Agra – Lucknow
  • B. Kanpur – Lucknow
  • C. Agra – Kanpur
  • D. Bareilly to Lucknow

Show Answer

Answer: A – Agra – Lucknow – Explanation: The Indian Air Force (IAF) aircrafts on 24th oct 2017 took off as part of a special drill on a Four kilometre stretch of the Agra-Lucknow Expressway in Uttar Pradesh’s Unnao district. The exercise by the IAF, in collaboration with the Uttar Pradesh government, saw aC-130 J Super Hercules transport aircraft make a short landing on the highway, around 65 km from Lucknow.

Hide

6. Lonely Planet, the travel guide company, ranked which country as the number one country to visit in 2018, in its Best in Travel 2018 list?

  • A. Brazil
  • B. Tanzania
  • C. Chile
  • D. Morocco

Show Answer

Answer: C – Chile – Explanation: On 24th October 2017, Lonely Planet, the travel guide company, ranked Chile as the number one country to visit in 2018, in its Best in Travel 2018 list. Top 10 destinations were listed in 4 categories namely: Top 10 countries, Top 10 cities, Top 10 regions, Top 10 best value.

Hide

7. Recently where the India provided equipment and vehicles worth USD 585,000?

  • A. University of Hong Kong, Hong Kong
  • B. University of Oxford, United Kingdom
  • C. University of New South Wales, Australia
  • D. University of Jaffna, Sri Lanka

Show Answer

Answer: D – University of Jaffna, Sri Lanka – Explanation: On October 25, 2017, India provided equipment and vehicles worth USD 585,000 to University of Jaffna in Sri Lanka. Jaffna is a Tamil-dominated former war zone in Northern part of Sir Lanka. These equipments and vehicles are a part of the USD 3.9 million project to develop the agriculture and engineering departments of the university.

Hide

8. Recently which Country has introduced certain labour law reforms, including minimum wage?

  • A. Qatar
  • B. South Sudan
  • C. UAE
  • D. Afghanistan

Show Answer

Answer: A – Qatar – Explanation: On 25th October 2017, Qatar announced minimum wage for its workers for the first time. Qatar has introduced certain labour law reforms, including minimum wage. It has not been announced when these reforms will come into effect.

Hide

9. Recently which Country unveils World’s first track-less train that runs on virtual railways?

  • A. Japan
  • B. America
  • C. China
  • D. Russia

Show Answer

Answer: C – China – Explanation: On 23rd October 2017, China began test runs of its world’s first track-less train in Zhuzhou city, China. China’s world’s first track-less train, that runs on virtual track is promoted as the ‘World’s First smart train’.  This train could travel at the speed of 70 kmph. This train is called Autonomous Rail Transit (ART).

Hide

10. Which country became the world’s first country to grant citizenship to a robot?

  • A. Saudi Arabia
  • B. China
  • C. Russia
  • D. Chile

Show Answer

Answer: A – Saudi Arabia – Explanation: On 26th October 2017, Saudi Arabia became the world’s first country to grant citizenship to a robot, by granting citizenship to Sophia, an Artificially Intelligent (AI) robot. The robot, Sophia, was awarded citizenship of Saudi Arabia at the Future Investment Initiative summit in Riyadh. Specific details of Sophia’s citizenship were not discussed.

Hide

11. Union Finance Minister, Arun Jaitley has presented Letters of Intent (LOI) to how many shortlisted entities under the ‘Adopt a Heritage Scheme’?

  • A. Five
  • B. Seven
  • C. Nine
  • D. Eleven

Show Answer

Answer: B – Seven – Explanation: Union Finance Minister, Arun Jaitley has presented Letters of Intent (LOI) to seven shortlisted entities under the ‘Adopt a Heritage Scheme’. LOIs were presented at the closing ceremony of ‘Paryatan Parv’ in New Delhi on October 25, 2017.

Hide

12. Government retained the interest rate for general provident fund (GPF) at _________ % for October –December 2017 quarter in line with that for public provident fund (PPF).

  • A. 8.5%
  • B. 6.7%
  • C. 7.8%
  • D. 10.2%

Show Answer

Answer: C – 7.8% – Explanation: On October 25, 2017, Government retained the interest rate for general provident fund (GPF) at 7.8% for October –December 2017 quarter in line with that for public provident fund (PPF). General Provident Fund is a provident fund account which is available for government employees.

Hide

13. South African Indian-origin couple Salim Abdool Karim and Quarraisha Abdool Karim wins top US award for _________ research.

  • A. Cancer
  • B. AIIDS
  • C. Dengue
  • D. Polio

Show Answer

Answer: B – AIIDS – Explanation: On 25th October 2017, Professors Salim Abdool Karim and Quarraisha Abdool Karim, a South African Indian-origin researcher couple, were awarded the 2017 IHV Lifetime Achievement Award for Public Service. Salim Abdool Karim and Quarraisha Abdool Karim received the 2017 IHV Lifetime Achievement Award for Public Service from the Institute of Human Virology (IHV) in Baltimore, US.

Hide

14. Recently who Takes Charge as Uttarakhand Chief Secretary?

  • A. S. Ramaswamy
  • B. Utpal Kumar Singh
  • C. Trivendra Singh Rawat
  • D. Krishan Kant Paul

Show Answer

Answer: B – Utpal Kumar Singh – Explanation: On 25th October 2017, senior IAS officer Utpal Kumar Singh took charge as the new chief secretary of Uttarakhand replacing S Ramaswamy, in Dehradun. Utpal Kumar Singh is a 1986 batch IAS officer. He was earlier posted on deputation in New Delhi as additional secretary in the ministry of agriculture.

Hide

15. Recently which Indian Cricketer has been ranked above the Argentinean and Barcelona football legend Lionel Messi, as one of the most valuable brands among sports athletes by Forbes?

  • A. MS Dhoni
  • B. Shikhar Dhawan
  • C. Hardik Pandya
  • D. Virat Kohli

Show Answer

Answer: D – Virat Kohli – Explanation: Virat Kohli, the captain of Indian cricket team, has been ranked above the Argentinean and Barcelona football legend Lionel Messi, as one of the most valuable brands among sports athletes by Forbes.

Hide

Video Current Affairs Quiz: October 27 2017


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query