Current Affairs Quiz : October 28 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 28 2016. All the recent incidents which were held on Twentyeight October 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October 28 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz Question And Answers October 28 2016
Current Affairs Quiz October 28 2016

Current Affairs Quiz : October 28 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : October 28 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. In which state central government will invest Rs.1 Lakh Crore to developed better communication?



  • A. Bihar
  • B. Assam
  • C. West Bengal
  • D. Tripura

Show Answer

Answer –  B – AssamExplanation – Road and inland water communication in Assam is prepared to improve by  the Centre. It decided to invest nearly Rs.1 lakh crore to improve connectivity. Union Minister for Road Transport, Highways and Shipping Nitin Gadkari announced about the improvement of transport communication with Chief Minister Sarbananda Sonowal in New Delhi.

Hide

2. Who gives in-principle approval for strategic sale of over dozen PSUs?

  • A. Union Cabinet
  • B. State Cabinet
  • C. Supreme Court
  • D. High Court

Show Answer

Answer – A – Union Cabinet – Explanation – Union Cabinet on 27 October 2016 gave its in-principle approval to NITI Aayog’s proposal for strategic sale of over a dozen public sector undertakings (PSUs).Finance Minister Arun Jaitley said the names of PSUs that are up for strategic stake sale would be made public once they are going to be put up for the auction. This list does not include PSUs for closure. The recommendations of the NITI Aayog on disinvestment and strategic sale came up for consideration and the Cabinet in principle approved the recommendations with regard to some of the units.

Hide

3. Who approves the establishment of National Academic Depository?

  • A. Finance Minister
  • B. Union Cabinet
  • C. Education Minister
  • D. State Minister

Show Answer

Answer – B – Union Minister – Explanation – The Union Cabinet on 27 October 2016 gave its green signal for establishment and operationalisation of a National Academic Depository (NAD).The National Academic Depository aims at bringing another dimension and enhancement of the vision of Digital India.The Budget Speech of 2016-17 of the Finance Benefit, Arun Jaitley, incorporated the commitment to establish a Digital Depository for school learning certificates, degrees and other academic awards of Higher Education Institutions, on the pattern of a Securities Depository.

Hide

4. Recently who launched ‘SMS Alert Service’ for TDS deductions?

  • A. Uma Bharati
  • B. Arun Jaitley
  • C. Narendra Modi
  • D. Hamid Ansari

Show Answer

Answer – B – Arun JaitleyExplanation – The Income Tax department will send SMS alerts regarding quarterly Tax Deducted at Source (TDS) deductions to around 2.5 crore salaried tax payers through a facility launched here on Monday by Finance Minister Arun Jaitley.The Central Board of Direct Taxes (CBDT) will soon offer this facility on a monthly basis.

Hide

5. Recently India and which country sign revised Double Taxation Avoidance Agreement?

  • A. Russia
  • B. South Korea
  • C. Germany
  • D. Japan

Show Answer

Answer – B – South KoreaExplanation – A new revised Double Taxation Avoidance Agreement (DTAA) between India and Korea for the Avoidance of Double Taxation and the Prevention of Fiscal evasion with respect to taxes on income was signed on 18th May 2015 during the visit of the Prime Minister Shri Narendra Modi to Seoul .It has now come into force on 12th September 2016, on completion of procedural requirements by both countries. The earlier Double Taxation Avoidance Convention between India and Korea was signed on 19th July, 1985 and was notified on 26th September 1986.Provisions of the new DTAA will have effect in India in respect of income derived in fiscal years beginning on or after 1st April, 2017.

Hide

6. Union Cabinet approves agreement between India and which country on the transfer of sentenced persons?

  • A. Estonia
  • B. New Zealand
  • C. Canada
  • D. Spain

Show Answer

Answer – A – Estonia – Explanation – The Union Cabinet under the Chairmanship of Prime Minister Shri Narendra Modi has given its approval for signing and ratification of an Agreement between India and Estonia on the transfer of sentenced persons. Signing the Agreement shall facilitate the Indian prisoners imprisoned in Estonia or vice-versa to be near to their families, for serving remaining part of their sentence and shall facilitate their social rehabilitation.

Hide

7. Which day is observed as World Day for Audiovisual Heritage?

  • A. 24 October
  • B. 25 October
  • C. 26 October
  • D. 27 October

Show Answer

Answer – D – 27 October – Explanation – World Day for Audiovisual Heritage was observed across the world on 27 October 2016. The theme for the day was It’s Your Story – Don’t Lose It. The World Day for Audiovisual Heritage aims to raise general awareness of the need for urgent measures to be taken to safeguard audiovisual document. It also focuses on acknowledging the importance of audiovisual documents as an integral part of national identity.

Hide

8. What was the theme of World Day for Audiovisual Heritage 2016?

  • A. It’s Your Story – Don’t Lose It
  • B. Archives at Risk: Protecting the World’s Identities
  • C. Archives at Risk: Much more to do”
  • D. Saving Our Heritage for the Next Generation

Show Answer

Answer – A – It’s Your Story – Don’t Lose ItExplanation – The World Day for Audiovisual Heritage is a commemoration of the adoption, in 1980 by the 21st General Conference, of the Recommendation for the Safeguarding and Preservation of Moving Images. The World Day provides an occasion to raise general awareness of the need to take urgent measures and to acknowledge the importance of audiovisual documents. “It’s Your Story – Don’t Lose It” is the slogan of this year’s celebration of the World Day for Audiovisual Heritage 27 October.

Hide

9. Which state Directorate won the 2016 National Cadet Corp (NCC) National Games?

  • A. Haryana
  • B. Gujarat
  • C. Punjab
  • D. Rajasthan

Show Answer

Answer – C – PunjabExplanation – Punjab Directorate on 27 October 2016 won the 2016 National Cadet Corp (NCC) National Games. Subhash Bhamre, Minister of State for Defence, presented trophies to the winners at the closing ceremony at Delhi Cantonment. The NCC Games aim to provide the talented sportsmen among the cadet exposure of a major sporting event while preparing them with the requisite matching temperament towards furthering their sporting careers.

Hide

10. What was the target set by New Zealand team against India in the fourth ODI at Ranchi?

  • A. 261
  • B. 251
  • C. 271
  • D. 291

Show Answer

Answer – A – 261 – Explanation – New Zealand defeated India by 19 runs in the fourth Cricket ODI at Ranchi. Chasing a modest target of 261, India were all out for 241 in 48.4 overs. Earlier, the visitors scored 260 for 7 in the stipulated 50 overs. Martin Guptill was top scorer with 72 runs.

Hide

11. Who is appointed as Director of Enforcement Directorate?

  • A. Sunita Kakran
  • B. Karnal Singh
  • C. Shivdeep Lande
  • D. Diptesh Kumar Pattanayak

Show Answer

Answer – B – Karnal SinghExplanation – Senior IPS officer Karnal Singh was on Wednesday appointed chief of Enforcement Directorate, the agency entrusted with probing money laundering cases. The appointments committee of cabinet has approved the appointment of Singh as director, Enforcement Directorate (ED) till August 31, 2017, ie the date of his superannuation, an order issued by department of personnel and training said. Singh, a 1984 batch IPS officer of Union territories cadre, is holding the additional charge of ED chief since August last year. He is at present special director in the ED.

Hide

12. Who is appointed as the next High Commissioner of India to Australia?

  • A. Sorabh Babu
  • B. Bhawna Garg
  • C. Sunil Kumar Barnwal
  • D. Ajay M. Gondane

Show Answer

Answer – D – Dr. Ajay M. GondaneExplanation – India named Ajay M. Gondane as the next High Commissioner to Australia. He is from Indian Foreign Service Batch 1985 and is expected to take up the assignment shortly. Dr Gondane’s appointment was announced days after the current High Commissioner His Excellency Mr. Navdeep Suri was appointed as Indian Ambassador to UAE.

Hide

13. Recently which two women have won the Europe’s top human rights award Sakharov Prize 2016?

  • A. Nadia Murad Basee and Lamiya Aji Bashar
  • B. Zainab shad and Sara jahmir
  • C. Noora akram and  lana zamanlabib
  • D. Sara jahmir and Lamiya Aji Bashar

Show Answer

Answer – A – Nadia Murad Basee and Lamiya Aji BasharExplanation – Two Yazidi women, Nadia Murad Basee and Lamiya Aji Bashar, who escaped sexual enslavement by Islamic State of Iraq and Syria (ISIS) in Iraq, have won Europe’s top human rights award, the Sakharov prize. The announcement of the year’s joint laureates was made following a decision by European Parliament on 27 October 2016.The Sakharov award ceremony will be held in Strasbourg on 14 December.

Hide

14. Name the organisation who won the first prize in the Community Service Announcement category of the prestigious Asia-Pacific Broadcasting Union (ABU) awards for the year 2016?

  • A. Islamic Republic of Iran Broadcasting (IRIB)
  • B. Radio and Television of the People’s Republic of China (RTPRC)
  • C. Bangladesh NGOs Network for Radio and Communication, (BNNRC)
  • D. All India Radio’s (AIR’s)

Show Answer

Answer – D – All India Radio’s (AIR’s) – Explanation – All India Radio’s (AIR’s) entry Diary of a Tiger (एक बाघ की डायरी) in October 2016 won the first prize in the Community Service Announcement category of the prestigious Asia-Pacific Broadcasting Union (ABU) awards for the year 2016. Dairy of a Tiger was declared the winner at an award ceremony held in Bali, Indonesia, on the sidelines of ongoing 53rd ABU General Assembly and Associated Meetings. The award includes a trophy, certificate and cash prize of 2000 US Dollars. Abhinay Srivastava received his award by Asia-Pacific Broadcasting Union (ABU) in association with RRI (Radio Republic Indonesia) & MMIT (Ministry of Communication and Informatics), Indonesia.

Hide

15. HDFC ERGO General Insurance Company has tie-up with whom to offer motor insurance to buyers?

  • A. Maruti Insurance Broking Pvt Ltd (MIBL)
  • B. Tata AIG General Insurance Co. Ltd.
  • C. ICICI Lombard General Insurance Co. Ltd.
  • D. The New India Assurance Co. Ltd.

Show Answer

Answer – A – Maruti Insurance Broking Pvt Ltd (MIBL)Explanation – HDFC ERGO General Insurance Company has entered into a tie-up with Maruti Insurance Broking Pvt Ltd (MIBL) to offer motor insurance to buyers of Maruti Suzuki cars. The insurance would be offered to buyers of Maruti Suzuki cars in Pune, Surat and Baroda.

Hide

16. Who is the author of the book “The Bangle Seller”?

  • A. Mary Kom
  • B. Maya Kalyanpur
  • C. Daman Singh
  • D. Jaswant Singh

Show Answer

Answer – B – Maya KalyanpurExplanation – Maya Kalyanpur’s debut novel, The Bangle Seller, is a finely woven tapestry with the threads of modernity, tradition, spirituality, hospitality and intrigue that is contemporary India. The characters who populate the novel are developed in depth and truly capture one’s imagination. Their story takes unexpected twists and turns; and in its telling, Maya provides unexpected insights into local history and traditions.

Hide

Video Current Affairs Quiz: October 28 2016 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query