Current Affairs Quiz : October 28 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 28 2017. All the recent incidents which were held on Twentyeight October 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October
 28 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : October 28 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :October 28 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently which state cabinet approved a policy which seeks to provide legal protection to transgender community and thereby safeguard them from social and sexual exploitation?

  • A. Kerala
  • B. Karnataka
  • C. Punjab
  • D. Haryana

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Karnataka – Explanation: On October 26, 2017, Karnataka state cabinet approved a policy which seeks to provide legal protection to transgender community and thereby safeguard them from social and sexual exploitation. The objective of this policy is to  remove the stigma attached to the transgender community and integrate them into mainstream of the society.

[/show_more]

2. Recently who inaugurated two-day International Conference on Consumer Protection for east, south and Southeast Asian countries in New Delhi?

  • A. PM Narendra Modi
  • B. President Ram Nath Kovind
  • C. Finance Minister Arun Jately
  • D. Home Minister Raj Nath Singh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – PM Narendra Modi – Explanation: On October 27, 2017, Prime Minister Narendra Modi inaugurated two-day International Conference on Consumer Protection for east, south and Southeast Asian countries in New Delhi. This conference is being hosted by the Department of Consumer Affairs under Union Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution and the United Nations Conference on Trade and Development.

[/show_more]

3. Recently which State Assembly passed Backward Classes (Reservation of Seats in Educational Institutions in the State and of Appointment and Posts in Services under the State) Bill, 2017 which increases reservation for Other Backward Classes (OBC) in the state from 21 per cent to 26 per cent?

  • A. Haryana
  • B. Gujarat
  • C. Rajasthan
  • D. Assam

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Rajasthan – Explanation: On October 26, 2017, Rajasthan State Assembly passed Backward Classes (Reservation of Seats in Educational Institutions in the State and of Appointment and Posts in Services under the State) Bill, 2017 which increases reservation for Other Backward Classes (OBC) in the state from 21 per cent to 26 per cent. The 5 per cent quota hike will apply to five castes – Gujjar/Gurjar, Banjara/Baldia/Labana, Gadia-Lohar/Gadalia, Raika/Rebari and Gadaria which were earlier grouped as the special backward classes.

[/show_more]

4. Six-day ‘International Puppet Festival’ began in which city of West Bengal?

  • A. Howrah
  • B. Bardhaman
  • C. Malda
  • D. Kolkata

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – Kolkata – Explanation: Six-day ‘International Puppet Festival’ began in Kolkata, West Bengal on October 26, 2017.  This festival is christened ‘PUN’ (Puppets Unite Neighbours). The festival is aimed to revive interest in puppet art in India and to bring together puppeteers from different countries.

[/show_more]

5. Recently Piyush Goyal launches Railway’s first set of solar plants with capacity of __________ megawatt.

  • A. 5
  • B. 8
  • C. 3
  • D. 12

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – 5 – Explanation: On October 27, 2017, Union Railway Minister, Piyush Goyal launched railway’s first set of solar plants with a total capacity of 5 megawatt peak (MWp) installed on the roof tops of Hazrat Nizamuddin, New Delhi, Anand Vihar and Delhi railway stations. Mr. Goyal launched these plants at the inauguration of the International Conference on Green Initiatives and Railway Electrification.

[/show_more]

6. Recently who inaugurated the Special Centre for Disaster Research at Jawaharlal Nehru University (JNU) in Delhi?

  • A. Prakash Javedakar
  • B. Kiren Rijiju
  • C. Ram Vilas Paswan
  • D. Nitin Gadkari

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Kiren Rijiju – Explanation: On October 26, 2017, Minister of State for Home Affairs Shri Kiren Rijiju inaugurated the Special Centre for Disaster Research at Jawaharlal Nehru University (JNU) in Delhi. The centre will offer Masters and Doctorate programmes in Disaster Risk Management (DRM).

[/show_more]

7. In a bid to strengthen maritime security, with which country India have agreed to implement the programme for Helicopter Operations from Ships other Than Aircraft Carriers (HOSTAC)?

  • A. USA
  • B. China
  • C. Japan
  • D. Sri Lanka

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – USA – Explanation: In a bid to strengthen maritime security, India and the United States have agreed to implement the programme for Helicopter Operations from Ships other Than Aircraft Carriers (HOSTAC). This decision was taken during a meeting between Indian Defense Minister, Ms. Nirmala Sitharama and US Secretary of Defence Jim Mattis. The meeting between Ms. Sitharaman and Mr. Mattis was held on October 25, 2017 in Philippines on sidelines of ASEAN Defense Ministers’ Meeting – Plus.

[/show_more]

8. Which country becomes first country to leave International Criminal Court?

  • A. Morocco
  • B. Algeria
  • C. Burundi
  • D. Nigeria

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]



Answer: C – Burundi – Explanation: African country Burundi has withdrawn from International Criminal Court (ICC) with effect from October 27, 2017 and has thus become the first nation to do so. International Criminal Court is an international tribunal (located in Hague, Netherlands) having authority to prosecute individuals for the international crimes of genocide, crimes against humanity, and war crimes.

[/show_more]

9. With which country Sri Lanka signed two agreements for construction of 1,200 houses through 50 model villages in Sri Lanka?

  • A. China
  • B. India
  • C. Japan
  • D. America

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – India – Explanation: On October 26, 2017, India and Sri Lanka signed two agreements for construction of 1,200 houses through 50 model villages in Sri Lanka. Two MoUs were signed by Indian High Commissioner Taranjit Singh Sandhu and Secretary to the Ministry of Housing and Construction W K K Athukorala signed two Memorandum of Understanding (MoUs) in Hambantota, Sri Lanka.

[/show_more]

10. Recently _______ ASEAN Defense Ministers’ Meeting (ADMM)-Plus was held in Clark, Philippines.

  • A. 4th
  • B. 9th
  • C. 7th
  • D. 10th

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – 4th – Explanation: On 24th October 2017, the 4th ASEAN Defense Ministers’ Meeting (ADMM)-Plus was held in Clark, Philippines. The 4th ASEAN Defense Ministers’ Meeting (ADMM)-Plus was hosted by the Philippine Department of National Defence. The meeting was chaired by Secretary of National Defence of the Philippines Delfin Lorenzana.

[/show_more]

11. Which Bank has signed a USD 65.5 million loan agreement with Government of India for checking coastal erosion on the western coast of Karnataka?

  • A. Industrial Development Bank
  • B. Asian Development Bank
  • C. HSBC Bank
  • D. Bank of America

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Asian Development Bank – Explanation: International financial institution, Asian Development Bank has signed a USD 65.5 million loan agreement with Government of India for checking coastal erosion on the western coast of Karnataka. This is the second tranche of a USD 250 million financing facility under the Sustainable Coastal Protection and Management Investment Programme.

[/show_more]

12. As per “CS Family 1000” report by Credit Suisse Research Institute, which country has 3rd highest number of family-owned businesses in the world?

  • A. India
  • B. China
  • C. Japan
  • D. Russia

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – India – Explanation: As per “CS Family 1000” report by Credit Suisse Research Institute, India has 3rd highest number of family-owned businesses in the world. As per the report, there are 108 publicly-listed family-owned businesses in India, which is the third highest in the world.

[/show_more]

13. Recently who receives ‘Golden Peacock Award’ in London?

  • A. Andhra Pradesh Chief Minister N Chandrababu Naidu
  • B. West Bengal Chief Minister Mamata Banerjee
  • C. Gujarat Chief Minister Vijay Rupani
  • D. Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Andhra Pradesh Chief Minister N Chandrababu Naidu – Explanation: On 25th October 2017, Andhra Pradesh Chief Minister N Chandrababu Naidu received the Golden Peacock Award, at the 17th London Global Convention, held in London. Chandrababu Naidu received the ‘Golden Peacock Award’ under the category, Global Leadership in Public Service and Economic Transformation.

[/show_more]

14. Recently who has been added as a board member of US-India Strategic Partnership Forum (USISPF)?

  • A. Dr. Mukesh Aghi
  • B. Gaurav Verma
  • C. Richard Verma
  • D. None of the above

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Richard Verma – Explanation: On 26th October 2017, the US-India Strategic Partnership Forum (USISPF) announced the addition of Richard Verma, former U.S. Ambassador to India and current Vice Chairman of The Asia Group, as its Board member.

[/show_more]

15. Which country has qualified for the Hockey World Cup for the first time declared by the International Hockey Federation (FIH)?

  • A. China
  • B. Malaysia
  • C. Japan
  • D. India

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – China – Explanation: The International Hockey Federation (FIH) declared that China have qualified for the Hockey World Cup for the first time. China’s place was confirmed when South Korea drew 1-1 with Malaysia, a result which put the Malaysians into the final against India.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: October 28 2017

Do not forget to check the following topics