Current Affairs Quiz : October 30 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 30 2016. All the recent incidents which were held on Thirtyth October 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October 30 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz Question And Answers October 30 2016
Current Affairs Quiz October 30 2016

Current Affairs Quiz : October 30 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : October 30 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Which state government has sanctioned Rs 1626 for irrigation projects recently?



  • A. Madhya Pradesh
  • B. Rajasthan
  • C. Punjab
  • D. Uttar Pradesh

Show Answer

Answer – A – Madhya Pradesh – Explanation – In the state cabinet meeting three irrigation projects of a thousand 626 crore 27 lakh has been approved. These projects will irrigate 79 thousand 990 hectare.The meeting chaired by Chief Minister Shivraj Singh Chouhan. These projects will benefit 883 villages.

Hide

2. Who Chaired 64th meeting of Central Advisory Board of Education?

  • A. Arun Jaitley
  • B. Prakash Javadekar
  • C. Narendra Modi
  • D. Pranab Mukherjee

Show Answer

Answer – B – Prakash JavadekarExplanation – Union HRD Minister chairs 64th meeting of Central Advisory Board of Education. The 64th Meeting of the Central Advisory Board of Education (CABE) was held under the Chairmanship of Union Human Resource Minister Shri Prakash Javadekar on 25th October, 2016 at New Delhi.

Hide

3. Recently Chandrakant Kenkre passed away. Who was he?

  • A. Politicians
  • B. Freedom Fighter
  • C. Actor
  • D. Musician

Show Answer

Answer – B – Freedom FighterExplanation – Freedom fighter Chandrakant Kenkre has passed away in Shirodi in Goa. 87-year-old Kenkre was admitted to a private hospital since last few days, where he died while undergoing treatment last night, they said. He is survived by his wife, three sons and two daughters. Kenkre was known for fighting for rights of freedom fighters after liberation of Goa from Portuguese rule in 1961. He was also a former president of Goa Freedom Fighters Association.

Hide

4. Which state will implements 7th pay commission from January 1?

  • A. Punjab
  • B. Delhi
  • C. Uttar Pradesh
  • D. Haryana

Show Answer

Answer – D – Haryana – Explanation – Haryana will be the first state to give the benefit of 7th Central Pay Commission (CPC) to its employees with effect from January 1, 2016, Chief Minister Manohar Lal Khattar said. The Chief Minister said that the state government has decided in principle to grant the benefit of revised pay package to its employees broadly on the pattern of the pay package extended by the Central Government to its employees based on the recommendations of the 7th CPC from next pay, said an official spokesman.

Hide

5. Recently Railway Minister launches a new train service between which two places?

  • A. Anand Vihar to Ballia
  • B. Anand Vihar to Patna
  • C. Jaipur to Ballia
  • D. Anand Vihar to Guwahati

Show Answer

Answer – A – Anand Vihar to Ballia  – Explanation – Railway Minister Suresh Prabhu launched a new weekly superfast train services between Ballia and Anand Vihar through through video-conferencing in New Delhi It will cover 887 km in about 16 hours.The train will leave from Anand Vihar every Saturday, and from Ballia every Sunday.

Hide

6. What amount Centre sanctioned for road development works in Vijayapura District?

  • A. 150 Cr
  • B. 100 Cr
  • C. 175 Cr
  • D. 177 Cr

Show Answer

Answer – B – 100 Cr – Explanation – The Union Government has sanctioned a fund of Rs 100crore for various road development works in Vijayapura District under Central Road Fund, Union Minister for Drinking Water and Sanitation Ramesh Jigajngi said. Thanking the Centre for sanctioning the grant, Mr Jigajingi, in a statement here said that the amount will be utilised for developing roads including long pending Sindagi-Almol-Karadi 32 km MDR roadat a cost of Rs 35 crore, Kaulo Goud NH at Rs two crore, Ring Road at Rs Five crore and other roads.

Hide

7. Which country introduces temporary ban on catching Hilsa Fish?

  • A. India
  • B. Bangladesh
  • C. Sri Lanka
  • D. Myanmar

Show Answer

Answer – B – Bangladesh – Explanation – Bangladesh has arrested more than 900 fishermen and deployed the army to patrol its waterways after introducing a temporary ban on catching hilsa in an effort to save the hugely popular fish.Some 60 percent of the world’s hilsa are caught in Bangladesh, but indiscriminate fishing has depleted much of the stock, driving up prices and putting the fish beyond the reach of the poor.

Hide

8. Which day is observed as International Internet Day?

  • A. 28th of October
  • B. 227th of October
  • C. 26th of October
  • D. 29th of October

Show Answer

Answer – D – 29th of OctoberExplanation – International Internet Day is observed every year on 29th of October Since 2005 to remember the event of the sending of the first message, first electronic message which was transferred from one computer to another in 1969.  It is also known as World Internet Day or International Internet Day.

Hide

9. Which day is observed as World Stroke Day?

  • A. October 28
  • B. October 27
  • C. October 29
  • D. October 26

Show Answer

Answer – C – October 29Explanation – World Stroke Day is observed annually on October 29 to raise awareness of the prevention and treatment of the condition, and ensure better care and support for survivors. It was first observed in 2006 by the World Stroke Organization(WSO)and the WSO declared stroke a public health emergency in 2010.

Hide

10. Which cricket player became first to score 10000 runs as an opening batsman?

  • A. Stuart Meaker
  • B. Joe Root
  • C. Ben Duckett
  • D. Alastir Cook

Show Answer

Answer – D – Alastir Cook – Explanation – England captain Alastair Cook, who became the first English batsman to score 10,000 runs in test matches in the second test against Sri Lanka. Born Dec. 25, 1984 in Gloucester, England.Scored an unbeaten 104 on test debut against India at Nagpur in 2006, and made his one-day international debut against Sri Lanka in the same year.

Hide

11. Recently which bank appointed first adviser to tackle the lesbian, gay, bisexual, transgender and intersex (LGBTI) discrimination?

  • A. Asian Bank
  • B. World Bank
  • C. Swiss Bank
  • D. National Development Bank

Show Answer

Answer – B – World Bank – Explanation – T he World Bank has appointed its first adviser undertook with promoting the lesbian, gay, bisexual, transgender and intersex (LGBTI) issues in its development work.The newly created senior position is part of the bank’s efforts to make firm its commitment to researching decreasing discrimination against LGBTI persons across the 136 countries. The initiative by the poverty-fighting institution came at a time when discrimination against LGBTI people is facing increased scrutiny globally.

Hide

12. Who was appointed as the UP’s Ambassador for the Indian Diaspora Council (IDC)?

  • A. Madhukar Jetley
  • B. Vinay Pathak
  • C. Rabindra Yadav
  • D. Pramod Kumar Sinha

Show Answer

Answer – A – Madhukar Jetley – Explanation – Indian Diaspora Council – an organisation of People of Indian Origin who migrated as indentured labour during British raj, has appointed  Samajwadi Party MLC  Madhukar Jatley  as its ambassador in UP. Jaitley is the former advisor to NRI department and Externally Aided Projects Departments of the state government. This would be for the first time that any person from UP has been appointed as Ambassador of IDC in UP. According to a statement by IDC released on Saturday, the appointment has been made with immediate effect and the term is for three years, with extension on approval of IDC Board of Directors.

Hide

13. Recently World Bank appoints whom as chief executive officer?

  • A. Jacques Barrot
  • B. Michel Barnier
  • C. Kristalina Georgieva
  • D. Johannes Hahn

Show Answer

Answer – C –  Kristalina Georgieva – Explanation – World Bank Group President Jim Yong Kim today announced the appointment of Kristalina Georgieva as Chief Executive Officer of the International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) and the International Development Association (IDA), lending arms for middle-income and poor countries known collectively as the World Bank.

Hide

14. India’s which bio-pharma major ranked among the world’s top 10 employers?

  • A. Biocon Ltd
  • B. Serum Institute of India
  • C. Reddy’s Laboratories Limited
  • D. GlaxoSmithKline Pharmaceuticals Limited

Show Answer

Answer – A – Biocon LimitedExplanation – India’s bio-pharma major Biocon Ltd has been ranked among the world’s top 10 employers in the biotechnology industry by an international science magazine. According to a web-based annual survey by the magazine, the city-based company moved to ninth this year from 13 last year in the ‘Science 2016 Top Employer’ ranking, which is based on firms that are innovative leaders in the industry, are socially responsible and have a clear vision.

Hide

Video Current Affairs Quiz: October 30 2016 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query