Search Here

Current Affairs Quiz : October 31 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 31 2016. All the recent incidents which were held on Thirtyone October 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October 31 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz Question And Answers October 31 2016

Current Affairs Quiz October 31 2016

Current Affairs Quiz : October 31 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : October 31 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Which state government comes up with a new scheme ‘Madhubabu Aain Sahayata Sibir’ to provide legal assistance to deprived sections?

  • A. Odisha
  • B. Kerala
  • C. Goa
  • D. Jharkhand

Show Answer

Answer – A – Odisha – Explanation – The Odisha government has come up with a new scheme to provide legal assistance to the deprived sections of the society at the grassroots level in all its 6,812 gram panchayats across the state. The scheme named after great Odia lawyer, ‘Madhubabu Aain Sahayata Sibir’ will offer legal services once a week. The advocate engaged for the legal assistance cell will be paid an amount of 500 rupees fee per sitting to provide free legal advice to the people. Government hopes the system would help in reducing number of litigation in the courts.

Hide

2. Which state government to set up air treatment system to deal with air pollution in city?

  • A. Maharashtra
  • B. Karnataka
  • C. Delhi
  • D. Bihar

Show Answer

Answer – C – Delhi – Explanation – The Delhi government has announced a three-tier air treatment system to deal with rising air pollution in city. It includes setting up of wind purification units, mist fountains and virtual chimney at five major traffic intersections on trial basis. Delhi Health Minister Satyender Jain added that the Delhi government in collaboration with National Environmental Engineering Research Institute and IIT (Bombay) would set up the entire system.

Hide

3. Recently Bengali star Sanghamitra Bandyopadhyay passed away. What was her age at that time?

  • A. 55 years
  • B. 59 years
  • C. 60 years
  • D. 63 years

Show Answer

Answer – C – 60 years – Explanation – Tollywood star Sanghamitra Bandyopadhyay passed away in Kolkata on October 29, 2016. She was 60.Sanghamitra’s famous films like Lathi, Sathi, Mittir Barir Bou, Ek Bar Bol Bhalobasi, Pita Swargo Pita Dharmo among others. She came to the reckoning in big screen in early 90s and carved her niche.

Hide

4. Recently the Inter-State Council has been reconstituted by whom?

  • A. Narendra Modi
  • B. Smriti Irani
  • C. D. V. Sadananda Gowda
  • D. Prakash Javadekar

Show Answer

Answer – A – Narendra ModiExplanation – The Inter-State Council has been reconstituted by PM Narendra Modi to facilitate coordination between states and the centre.The new list excludes Smriti Irani, D.V. Sadananda Gowda and HRD Minister Prakash Javadekar is included in the list.

Hide

5. Which year considered as deadliest year for migrants crossing the Mediterranean?

  • A. 2014
  • B. 2015
  • C. 2016
  • D. 2013

Show Answer

Answer – C – 2016 – Explanation – According to UN refugee agency United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR), 2016 has been the deadliest year for migrants with a total of 3,740 people have died since January in the Mediterranean Sea in the boat journey to Europe.

Hide

6. Recently Canada and EU to sign a long-delayed landmark trade deal at a summit in __________________.

  • A. Brussels
  • B. Belgium
  • C. Ottawa
  • D. Victoria

Show Answer

Answer – A – Brussels – Explanation – Canadian Prime Minister Justin Trudeau and European Union leaders finally ratified a landmark trade deal seven years in the making, after it was nearly being protested by a small region of Belgium. The European Union and Canada have signed a landmark free trade deal in Brussels which will remove 99 percent of custom duties between Canada and EU member states. The deal is expected to improve trade by €12 billion per year, generating jobs and economic growth.

Hide

7. Who won the five-match ODI series against New Zealand?

  • A. India
  • B. Pakistan
  • C. England
  • D. West Indies

Show Answer

Answer – A – India – Explanation – India won the five-match ODI series against New Zealand, 3-2. In the fifth match played at Visakhapatnam, India defeated New Zealand by 190 runs. In the final match, New Zealand was bowled out for 79 in 23.1 overs . It was New Zealand’s lowest ODI total against India.

Hide

8. In which match between India and New Zealand ODI series wearing their mother’s names on the back of their jerseys?

  • A. First
  • B. Third
  • C. Fourth
  • D. Fifth

Show Answer

Answer – D – Fifth – Explanation – Indian team’s jersey in the fifth and final ODI match was the most important highlight of the five-match ODI series. In a gesture of respect towards women, the Indian cricketers were wearing their mother’s names on the back of their jerseys.

Hide

9. Recently Mariano Rajoy is re-elected as Prime Minister of which country?

  • A. Italy
  • B. Spain
  • C. Germany
  • D. Austria

Show Answer

Answer – B – Spain – Explanation – The conservative Mariano Rajoy was reelected as Prime Minister of Spain on Saturday after his investiture was ratified by Congress. The Popular Party leader needed to receive more votes in his favor than against, and the Socialist Party’s (PSOE) abstention meant he received enough support from Congress members to be invested. He received 170 votes in his favor, while 111 voted against his reelection and 68 abstained.

Hide

10. Who is recently re-appointed as Nepal’s envoy to India?

  • A. Tika Dutta Niraula
  • B. Leela Mani Paudyal
  • C. Lokman Singh Karki
  • D. Deep Kumar Upadhyayas

Show Answer

Answer – D – Deep Kumar Upadhyayas – Explanation – Nepal has re-appointed Deep Kumar Upadhyay as its envoy to India, nearly six months after he was recalled by the previous K P Oli-led government over charges of ‘non-cooperation’ and indulging in ‘anti-government’ activities. Nepalese President Bidya Devi Bhandari on Saturday appointed Upadhyay as Ambassador to India while also naming Leela Mani Paudyal as envoy to China, according to a statement issued by the President’s Office.

Hide

11. In which years United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) has won two noble peace prizes?

  • A. 1954
  • B. 1981
  • C. 1986
  • D. 1959

Show Answer

Answer – A & B – 1954 & 1981 – Explanation – United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) headquarters are in Geneva, Switzerland, and it is a member of the United Nations Development Group. The UNHCR has won two Nobel Peace Prizes, once in 1954 and again in 1981.UNHCR was established on 14 December 1950 and succeeded the earlier United Nations Relief and Rehabilitation Administration. The agency is mandated to lead and co-ordinate international action to protect refugees and resolve refugee problems worldwide.

Hide

12. Recently which state three women were awarded the title of “Swachhatadoot” for their inspiring role?

  • A. Rajasthan
  • B. Madhya Pradesh
  • C. Assam
  • D. Maharashtra

Show Answer

Answer – D – Maharashtra – Explanation – Three women from Maharashtra SuvarnaLokhande, Sangeeta Awhale & Chiatali Rathod were congratulated & honored by MC granting title of “Swachhatadoot”. They can become agents of change and can reach to many others with their own experience. They have become the role models to many who want to bring this kind of a change in their lives.

Hide

13. Which Indian documentary film won the First prize in the sixth CAM International Film Festival?

  • A. Jai Bhim Comrade
  • B. Red Ant Dream
  • C. Daughters of Mother India
  • D. War and Peace

Show Answer

Answer – C – Daughters of Mother IndiaExplanation – Indian National Award winning documentary “Daughters of Mother India” won the first prize in the Documentary Film category at the sixth CAM International Film Festival.Daughters of Mother India’ won big at the CAM International Film Festival. The fest was organised by Arabic Egyptian Society for Culture, Media and Arts (CMA).This film was directed by Vibha Bakshi, the movie portrays India’s story of determination, hope and courage in the fight against gender violence.

Hide

Video Current Affairs Quiz: October 31 2016 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query