Current Affairs Quiz : September 01 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on September 01 2016. All the recent incidents which were held on First September 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : September 01 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz Question And Answers September 01 2016

Current Affairs Quiz September 01 2016

Current Affairs Quiz : September 01 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : September 01 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently Union Cabinet signed MoU between Indian Computer Emergency Response Team (CERT-In) and _________________?

  • A. CERT – UK
  • B. CERT-ENG
  • C. CERT – CHN
  • D. CERT – JPN

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – A – CERT – UK – Explanation – The Union Cabinet has apprised the Memorandum of Understanding (MoU) signed between Indian Computer Emergency Response Team (CERT-In) and CERT-UK. The Mou was signed between CERT-In and Ministry of Cabinet Office, UK (United Kingdom) represented by CERT – UK, a unit of the Cabinet Office on Cyber Security in May 2016.

[/show_more]

2. Recently which Union Ministry and Amar Chitra Katha signed MoU to publish and distribute comic book on Swachh Bharat Mission?

  • A. Ministry of Home Affairs
  • B. Ministry of Urban Development
  • C. Ministry of External Affairs
  • D. Ministry of Finance

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – B – Ministry of Urban Development  – Explanation – The Ministry of Urban Development (MoUD) on 31 August 2016 signed a Memorandum of understanding (MoU) with Amar Chitra Katha to publish and distribute a special edition of a comic book. The comic book will focus on Swachh Bharat Mission.

[/show_more]

3. Recently Union Cabinet approved grant of permanent residency status to _______________.

  • A. Indian Investors
  • B. Only China Investors
  • C. Foreign Investors
  • D. Only American Investors

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – C – Foreign Investors – Explanation – The Union Cabinet on 31 August 2016 approved the scheme for grant of Permanent Residency Status (PRS) to foreign investors subject to the relevant conditions as specified in the FDI Policy notified by the Government from time to time. It is expected that the scheme would encourage foreign investment in India and facilitate Make in India Programme.

[/show_more]

4. Recently which state was the first state to implement Public Fund Management System (PFMS)?

  • A. Rajasthan
  • B. Maharashtra
  • C. Telangana
  • D. Jharkhand

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – D – Jharkhand – Explanation – Jharkhand became the first state in the country to have implemented Public Fund Management System (PFMS). Public Financial Management System (PFMS) initially started as a Plan scheme named CPSMS of the Planning Commission in 2008-09 as a pilot in four States of Madhya Pradesh, Bihar, Punjab and Mizoram for four Flagship schemes e.g. MGNREGS, NRHM, SSA and PMGSY.

[/show_more]

5. Recently who appointed as the Chancellor of TERI University?

  • A. Ashok Chawla
  • B. Amit Chawla
  • C. Rohit Chawla
  • D. Bijendar Chawla

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – A – Ashoke Chawla – Explanation – The Energy and Resources Institute (TERI) on 31 August 2016 officially appointed former Finance Secretary Ashok Chawla as the new Chancellor of TERI University. The decision to appoint Chawla was taken in its meeting held on 19 August 2016 by the governing council of TERI.

[/show_more]



6. Recently who appointed as the UN Women’s advocate for gender equality and women’s empowerment in India?

  • A. Priya Rajinikanth Dhanush
  • B. Aishwaryaa Rajinikanth Dhanush
  • C. Anita Rajinikanth Dhanush
  • D. Payel Rajinikanth Dhanush

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – B – Aishwaryaa Rajinikanth Dhanush – Explanation – United Nations Assistant Secretary-General and UN Women Deputy Executive Director Lakshmi Puri on 29th August 2016 announced the appointment of Aishwaryaa Rajinikanth Dhanush as UN Women’s Advocate for Gender Equality and Women’s Empowerment in India.

[/show_more]

7. Recently who appointed as the new President of Automotive Component Manufacturers Association of India (ACMA)?

  • A. Rahul Kapur
  • B. Brijesh Kapur
  • C.Rattan Kapur
  • D. Mohan Kapur

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – Rattan Kapur – Explanation – Rattan Kapur, Chairman and Managing Director, Mark Exhaust Systems Ltd, has been appointed as President of Automotive Component Manufacturers Association of India (ACMA). ACMA is the apex body representing the auto component manufacturing industry. The announcement was made at the 56th ACMA Annual Session during its Executive Committee meeting.

[/show_more]

8. Recently which Union Minister of India inaugurated the 8th meet of SAARCAT?

  • A. Sadananda Gowda
  • B. Raj Nath Singh
  • C. Manohar Parrikar
  • D. Ramvilas Paswan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – Sadananda Gowda – Explanation – India hosted the three-day(August 29-31,2016) Eighth meeting of SAARCSTAT and delegates from SAARC Member States and other international organizations viz., FAO, PARIS 21, and ADB attended the Meet.Minister for Statistics and Programme Implementation, Shri. D.V. Sadananda Gowda inaugurated the 8th Meeting of Heads of SAARC Statistical Organizations (SAARCSTAT) in New Delhi.

[/show_more]

9. Recently which country commissioned its first solar thermal power plant?

  • A. America
  • B. China
  • C. England
  • D. Korea

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – China – Explanation – East Asian nation China in the Qinghai province has commissioned its first solar thermal power plant with the capacity of 10 megawatt which is the third such power plant in the world has been commissioned.

[/show_more]

10. Recently National Payments Corporation of India launched _________________ bill payment system pilot project?

  • A. India
  • B. Bharat
  • C. Hindustan
  • D. Matribhumi

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – B – Bharat – Explanation – Mumbai based National Payments Corporation of India (NPCI) with 26 Bharat Bill Payment Operating Units (BBPOUs) launched the pilot project for Bharat Bill Payment System (BBPS). Bharat Bill Payment System will provide interoperable bill payment services to customers. Now it will cover repetitive payments such as electricity, water, gas, telephone and Direct-to-Home (DTH).

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: September 01 2016

 

Do not forget to check the following topics