≡ Menu




Current Affairs Quiz : September 02 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on September 02 2017. All the recent incidents which were held on Second September 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : September
 02 2017″ Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz September 02 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz September 02 2017

Current Affairs Quiz : September 02 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :September 02 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Who will inaugurate annual conference Rajaswa Gyan Sangam 2017 in New Delhi?

  • A. Narendra Modi
  • B. Urjit Patel
  • C. Justice RM Lodha
  • D. Pranab Mukherjee

Show Answer

Answer: A – Narendra Modi – Explanation – Prime Minister Narendra Modi inaugurate the annual conference Rajaswa Gyan Sangam, 2017 in New Delhi. The objective of the Conference is to enable a two-way communication between the policy-makers and the senior officers in the field offices with a view to increase revenue collection and facilitate effective implementation of law and policies in key result areas. Apart from the joint sessions, separate technical sessions of each Board will be held during the two-day Conference.

2. Name the Union Minister who has announces that 13 new railway bridges to be built in Pune district.

  • A. Ramvilas Paswan
  • B. Nitin Jairam Gadkari
  • C. Shri Kalraj Mishra
  • D. Maneka Sanjay Gandhi

Show Answer

Hide

Answer: B – Nitin Jairam Gadkari – Explanation – The Union ministry for road transport, highways and shipping  Nitin Gadkari finally given a green signal for the construction of 13 new Railway Over Bridges (ROB) in Pune district.  The ROBs will come up at Khadki, Pimpri, and Talegaon along the old Mumbai-Pune highway.  The estimated cost is about 6000 crores for the project.

Hide

3. The President of India Ram Nath Kovind will visit which state on September 4, 2017 to launch some projects?

  • A. Jammu & Kashmir
  • B. Uttarakhand
  • C. Gujarat
  • D. Rajasthan

Show Answer

Answer: C – Gujarat – Explanation – President Ram Nath Kovind visit Jasdan town of Rajkot district on September 4 to launch some projects and attend various programs. This is for the first time when our country’s president is coming to Rajkot to attend a government program. He will lay the foundation stone for the second phase of work for the link-4 of the SAUNI project at a place near the temple.

Hide

4. Who among the following Union Minister has launches Common Food Processing Incubation Center for Shallots?

  • A. Mukhtar Abbas Naqvi
  • B. C.R. Chaudhary
  • C. Anupriya Patel
  • D. Harsimrat Kaur Badal

Show Answer

Answer: D – Harsimrat Kaur Badal – Explanation – Union Food Processing Minister Harsimrat Kaur Badal has inaugurated a unit to process small onions in Perambalur district in Tamil Nadu. The farmers in Perambalur District are producing 70000 tons of shallots per year in a cultivation area of 8000 hectares in spite of the increasing difficulty in cultivation due to increase in prices of inputs, unpredictable weather, disease outbreak and not getting adequate prices in the market. Mission Banana was implemented in the previous year and this year it is Mission Onion.

Hide

5. Recently researchers from this IIT have develops bioartificial implantable pancreas?

  • A. IIT Guwahati
  • B. IIT Kanpur
  • C. IIT Delhi
  • D. IIT Kharagpur

Show Answer

Answer: A – IIT Guwahati – Explanation – Researchers of Indian Institute of Technology (IIT) Guwahati has successfully created an implantable bioartificial pancreas model grown within a 3D silk scaffold.

Hide

6. Recently India and this country have signed two MoUs in the field of Railways?

  • A. Switzerland
  • B. Germany
  • C. Japan
  • D. Australia

Show Answer

Answer: A – Switzerland – Explanation – India and Switzerland have signed two Memorandum of Understandings (MoUs) for exchanging technical cooperation in the field of Railways. They were signed after delegation level talks between Prime Minister Narendra Modi and visiting President of Swiss Confederation Doris Leuthard in New Delhi. FDI is a big part of the Indo-Swiss cooperation.Both countries are working on a new bilateral investment treaty. India thanked Switzerland for support for its bid for MTCR and Nuclear Suppliers Group membership.

Hide

7. Recently Indian government has gives scholarships to 20 students of which country?

  • A. Myanmar
  • B. Sri Lanka
  • C. Iran
  • D. Nepal

Show Answer

Answer: B – Sri Lanka – Explanation – The Government of India has given scholarship for 20 Sri Lankan students to study Hindi at the Kendriya Hindi Sansthan (Central Institute of Hindi) in Agra.

8. Recently what amount conditional military assistance US gives to Pakistan?

  • A. $205 million
  • B. $325 million
  • C. $225 million
  • D. $200 million

Show Answer

Hide

Answer: C – $225 million – Explanation – The Trump administration has given $ 225 million worth of conditional military assistance to Pakistan that the country can access only if it takes more action against terror groups announced on 31st of Aug 2017.

Hide

9. Recently which country’s Science and Technology Exchange Centre have released BRICS Innovative Competitiveness Reports 2017?

  • A. India
  • B. South Africa
  • C. Brazil
  • D. China

Show Answer

Answer: D – China – Explanation – On 29th August, 2017, BRICS Innovative Competitive Report 2017 was released by China Science and Technology Exchange Centre. The report says India is expected to surpass China in innovation competitiveness between 2025-2030. At present, China is the leading BRICS nation in innovation competitiveness. The report is a huge confidence booster for Indian government’s efforts at improving the innovation environment in the recent years.

Hide

10. Who has been appointed as Comptroller and Auditor General of India?

  • A. Rajiv Mehrishi
  • B. Prashant Kumar
  • C. Amir Subhani
  • D. Dr. Hrusikesh Panda

Show Answer

Answer: A – Rajiv Mehrishi – Explanation – Senior IAS officer Rajiv Mehrishi appointed as the next Comptroller and Auditor General (CAG) of India. He succeeds Shashi Kant Sharma. Mehrishi is IAS Officer of 1978 batch and belonged to Rajasthan cadre.

Hide

11. Who will be the new Election Commissioner of India?

  • A. Anurag Srivastava
  • B. Sunil Arora
  • C. Raju Narayana Swamy
  • D. Lakshmi Narayana

Show Answer

Answer: B – Sunil Arora – Explanation – The Union Government appointed former Information and Broadcasting Secretary Sunil Arora (61) as Election Commissioner. He will have a tenure of four years in the Election Commission. His appointment comes after former CEC Nasim Zaidi’s retirement in July 2017.

Hide

12. Recently for how many years SEBI has bans Orion Capital and Orion Broking from markets?

  • A. 10 years
  • B. 12 years
  • C. 8 years
  • D. 7 years

Show Answer

Answer: A – 10 years – Explanation – Markets regulator SEBI has barred Orion Capital as well as Orion Broking and their partners from the securities markets for 10 years announced on 29th of Aug 2017.

Hide

13. Which firm will help implement Karnataka government’s ‘Ksheera Bhagya’ Scheme?

  • A. Flipkart
  • B. Amazon
  • C. Snapdeal
  • D. AJio

Show Answer

Answer: B – Amazon – Explanation – Amazon has announced a partnership with the Akshaya Patra Foundation to implement the Karnataka government’s ‘Ksheera Bhagya’ Scheme in Bengaluru on 30th Aug 2017.

Hide

14.Which one has recently changes its Logo for the first time?

  • A. Youtube
  • B. Walmart
  • C. Instagram
  • D. Twitter

Show Answer

Answer: A – Youtube – Explanation – YouTube has announced and introduced some major design changes in its iconic logo for its desktop and mobile apps.

Hide

15. Recently which company has gains permit to test self-driving cars in California?

  • A. Google
  • B. Micromax
  • C. Samsung
  • D. HP

Show Answer

Answer: C – Samsung – Explanation – Samsung Electronics joined the self-driving car race in California with a permit from the state to test the technology on the home turf of Tesla, Google, and Apple. Last year announced a deal to buy the US auto parts maker Harman International Industries for $8 billion in a bid to enter the growing market for automotive technology to produce “connected” cars.

Hide

Video Current Affairs Quiz: September 02 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)