Current Affairs Quiz : September 03 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on September 03 2016. All the recent incidents which were held on Third September 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : September 03 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz Question And Answers September 03 2016

Current Affairs Quiz September 03 2016

Current Affairs Quiz : September 03 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : September 03 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently which island declared largest river island in world by Guinness World Records?

  • A. Majuli
  • B. Diviseema
  • D. Divar
  • C. Car Nicobar

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – A – Majuli – Explanation – The Guinness World Records has officially designation Assam’s Majuli as the largest river islands in the world. It is situated in the Brahmaputra River. The river covering an area of around 880 sqkm has toppled previous record held by Brazil Marajo Island in the Amazon River.

[/show_more]

2. Recently which rank India has placed in World Bank’s 2016 logistics performance Index?

  • A. 30th
  • B. 35th
  • C. 45th
  • D. 12th

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – B – 35th  – Explanation – India has been placed at the 35th rank in the World Bank’s 2016 Logistics Performance Index (LPI) among 160 countries. The index was recently released by World Bank in its report titled ‘Connecting to Complete’ 2016’. India has leapfrogged by 19 spots to 35th rank compared with 54th rank in 2014 LPI.

[/show_more]

3. Recently Solung festival began in which state of India?

  • A. Rajasthan
  • B. Assam
  • C. Arunachal Pradesh
  • D. Madhya Pradesh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – C – Arunachal Pradesh – Explanation – The annual socio-religious Solung festival of Adi tribe has started in Arunachal Pradesh. Solung is 5-day long agro based festival celebrated every year by the Adi tribe in the first week of September.

[/show_more]

4. Recently Indian railways launched which scheme for passengers travelling on e-ticket?

  • A. Free food service
  • B. Free internet service
  • C. Medical scheme
  • D. Insurance scheme

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – Insurance Scheme  – Explanation – Indian railways has launched an insurance scheme for passangers travelling on e-ticket. The insurance cover will be upto 10 lakh rupees. The insurance scheme was launched by Suresh Prabhu in New Delhi.

[/show_more]

5. Recently where the first BRICS film festival has began?

  • A. New Delhi, India
  • B. Brasilia, Brazil
  • C. Moscow, Russia
  • D. Beijing, China

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – A – New Delhi, India – Explanation – The first BRICS film festival at the Sirifort Auditorium Complex in New Delhi. The film festival is the run up to the BRICS summit which is to be held in Goa in October 2016. It was inaugurated by Minister of State for Information and Broadcasting Rajyavardhan Rathore and Minister of State for External Affairs V.K. Sing.

[/show_more]

6. Recently NASA scientist for ___________ time sequenced DNA in space.

  • A. 2nd
  • B. 1st 
  • C. 3rd
  • D. 4th

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – B – 1st  – Explanation – The national Aeronautics and Space Administration (NASA) for the first time has successfully sequenced DNA in space abroad the International Space Station (ISS). The genome sequencing was undertaken for the first time in microgravity as part of the Biomolecule Sequencing experiment performed by NASA astronaut Kate Rubins.

[/show_more]



7. Recently how many years old fossils discovered on Earth in Greenland rocks?

  • A. 2. 7 billion
  • B. 4. 7 billion
  • C. 3. 7 billion
  • D. 5. 7 billion

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – C – 3.7 billion  – Explanation – A team of scientists have discovered the world’s oldest stromatolite fossils about 3.7 billion years old in the world’s oldest sedimentary rocks in the Isua Greenstone Belt along the edge of Greenland’s icecap. The findings were published in journal Nature on 31 August 2016.

[/show_more]

8. Recently which bollywood actor honored with the Entertainer of the Year award by CNBC?

  • A. Shahrukh Khan
  • B. Amir Khan
  • C. Irrfan Khan
  • D. Salman Khan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – Irrfan Khan  – Explanation – Irrfan Khan was honored with the Entertainer of the Year award by CNBC in New Delhi and he was felicitated by Finance Minister Arun Jaitley. Sahabzade Irrfan Ali Khan credited as Irrfan Khan or simply Irrfan, is an Indian film actor known for his works predominantly in Hindi cinema. He is also known for his works in British films, and Hollywood.

[/show_more]

9. Recently which electronic company tied up with Amazon.com on smart home service?

  • A. LG
  • B. SAMSUNG
  • C. INTEX
  • D. SONY

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – A – LG – Explanation – South Korea’s LG Electronics Inc on 2 September 2016 tied-up with Amazon.com Inc on smart-home services. This tie-up will help enabling the services of Amazon such as the Alexa virtual assistant on some of the electronics maker’s devices.

[/show_more]

10. Recently who appointed as the MD, CEO of SBI Mutual Fund?

  • A. Ajei Gopal
  • B. Sundar Pichai
  • C. Anuradha Rao
  • D. Anant Gupta

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – Anuradha Rao – Explanation – SBI Mutual Fund named Anuradha Rao as its Managing Director and chief executive with effective from August 25, 2016. She took charge from Dinesh Kumar Khara, who has been appointed Managing Director of State Bank of India.

[/show_more]

11. Recently who elected as the new President of Indian Medical Association?

  • A. Anuradha Rao
  • B. Anant Gupta
  • C. Ajei Gopal
  • D. K K Aggarwal

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – K K Agaarwal – Explanation – Cardiologist K K Aggarwal has been unanimously elected as the National President of the Indian Medical Association for the year 2016-17. Aggarwal is currently the Secretary General of the doctors association.

[/show_more]

12. Recently who appointed as Nepal’s envoy to India?

  • A. Deep Kumar Upadhyay
  • B. Pradeep Kumar Upadhay
  • C. Sushant Kumar Upadhay
  • D. Jasbant Kumar Upadhay

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – Deep Kumar Upadhay – Explanation – Nepal Government nominated Deep Kumar Upadhyay as its envoy to India, nearly four months after he was recalled by the previous Oil government over charges of ‘non-cooperation’ and indulging in ‘anti-government’ activities.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: September 03 2016 

 

Do not forget to check the following topics