≡ Menu




Current Affairs Quiz : September 03 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on September 03 2017. All the recent incidents which were held on Third September 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : September
 03 2017″ Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz September 03 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz September 03 2017

Current Affairs Quiz : September 03 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :September 03 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. As per the Central Statistics Office which states are the fastest growing economies?

  • A. Arunachal Pradesh
  • B. Jammu & Kashmir
  • C. Nagaland
  • D. Sikkim

Show Answer

Answer: A & B – Arunachal Pradesh & Jammu & Kashmir – Explanation – On 30th August, 2017, Central Statistics Office(CSO) published new series of gross State Domestic Product (SDP) data with 2011-12 as the base year. According to it Jammu and Kashmir and Arunachal Pradesh were the fastest expanding State economies in 2015-16. Comparison between states plays a healthy role in promoting competitive federalism thereby promoting fair competition. On the whole, the national economy expanded by 8 per cent in 2015-16 at constant 2011-12 prices.

Hide

2. Recently on which day central government approves first phase of Army reforms?

  • A. 1 September 2017
  • B. 31 August 2017
  • C. August 2017
  • D. 29 August 2017

Show Answer

Answer: C – 30 August 2017 – Explanation – On 30th August, 2017, The Cabinet Committee on Security (CCS) approved implementation of the first phase of recommendations of Shekatkar Committee. This committee was formed to recommend measures to enhance combat capability and rebalancing Defense Expenditure of the Armed Forces with an aim to increase “teeth to tail ratio”, It had given 99 recommendations to the government on December 2016, out of which the Ministry of Defense has decided to implement 65 suggestions in phased manner.

Hide

3. For which of the following sector new policy Union Government will release very soon?

  • A. Social Justice and Empowerment
  • B. Skill Development and Entrepreneurship
  • C. Labour and Employment
  • D. Industrial

Show Answer

Answer: D – Industrial – Explanation – The Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP) under the commerce and industry ministry will release a new industrial policy by October, it will focus on encouraging Indian branded products with high value addition at a global level, and will review the existing Foreign Direct Investment (FDI) policy regime to facilitate greater technology transfer. Recently on august 29th, DIPP released consolidated FDI policy. The new policy is expected to replace the United Progressive Alliance government’s National Manufacturing Policy (NMP) 2011, which sought to create 100 million jobs by 2022.

Hide

4. Recently Government of India has extended the last date of PAN-Aadhaar linking till ________________.

  • A. 1 January 2018
  • B. 31 December 2017
  • C. 30 March 2018
  • D. 30 December 2017

Show Answer

Answer: B – 31 December 2017 – Explanation – The deadline for linking Permanent Account Number (PAN) with Aadhaar has extended by four months to 31st December announced by the government.

Hide

5. Recently who has announced that Youth Sports centre will be built at Alipur, Delhi?

  • A. Dr. Harsh Vardhan
  • B. Ravi Shankar Prasad
  • C. Vijay Goel
  • D. Anant Geete

Show Answer

Answer: C – Vijay Goel – Explanation – On September 1, 2017 Minister of State for Youth Affairs and Sports Shri Vijay Goel   has announced that a new Youth Sports Centre to be built at Alipur, Delhi. He said, the project could be used by rural youth who can avail the facility for their overall development and promotion of sports in rural areas of the capital.  Nehru Yuva Kendra Sangathan (NYKS) and Sports Authority of India (SAI) will jointly create and run this unique Youth Sports Centre.

Hide

6. Recently which country approves first gene therapy for cancer?

  • A. US
  • B. China
  • C. India
  • D. Germany

Show Answer

Answer: A – US – Explanation – United States has approved the first gene therapy in the nation on 30th of Aug 2017. It is a treatment that uses a patient’s own immune cells to fight childhood leukaemia.

Hide

7. Which of the following Institution ranked 9th into Public Research Institution of the World?

  • A. National Co-operative Consumers’ Federation of India Limited
  • B. Council of Scientific and Industrial Research
  • C. Indira Gandhi National Centre for the Arts
  • D. Centre for Cultural Resources and Training

Show Answer

Answer: B – Council of Scientific and Industrial Research – Explanation – India’s largest autonomous public organization Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) ranked ninth in the world. The institute has been ranked ninth amongst a total of 1,207 government institutions, according to the Scimago Institutions ranking World Report 2017. It is the only Indian organization which has found a place amongst the Top 100 Global Institutions. The ranking was topped by the Chinese Academy of Sciences.

Hide

8. Recently in which city Sushma Swaraj attened Indian Ocean Conference?

  • A. Kanyakumari
  • B. Singapore
  • C. Colombo
  • D. Kuala Lumpur

Show Answer

Answer: C – Colombo – Explanation – On August 31,2017 External Affairs Minister Sushma Swaraj travelled to Colombo to participate in the two-day Indian Ocean Conference in Colombo, Srilanka

Hide

9. Recently which country gets first law to protect animals?

  • A. Thailand
  • B. Brunei
  • C. Maldives
  • D. Lebanon

Show Answer

Answer: B – Lebanon – Explanation – Lebanese President Michel Aoun has officially signed an animal welfare and protection law. It guarantees that domestic and wild animals will be legally protected from abuse in the country announced on 30th Aug 2017.

Hide

10. Recently Indian Hotels appoints whom as MD and CEO?

  • A. Puneet Chhatwal
  • B. Raymond Bickson
  • C. Rakesh Sarna
  • D. Vinita Bali

Show Answer

Answer: A – Puneet Chhatwal – Explanation – Tata group hospitality firm Indian Hotels Company Ltd (IHCL) has appointed Puneet Chhatwal as its Managing Director and CEO announced on 29th Aug 2017.

Hide

11. Who has been appointed as new DFS secretary?

  • A. AK Sharma
  • B. Rajiv Kumar
  • C. Pradeep K. Sinha
  • D. Saurabh Chandra

Show Answer

Answer: B – Rajiv Kumar – Explanation – Senior bureaucrat Rajiv Kumar has been appointed Secretary in the Department of Financial Services (DFS) as part of a major reshuffle effected on 31 August 2017.

Hide

12. Who is the first woman from Jharkhand wins Dhyan Chand Award?

  • A. Samurai Tete
  • B. Mahima Tete
  • C. Anita Tete
  • D. Binita Tete

Show Answer

Answer: A – Samurai Tete – Explanation – On the occasion of National Sports Day on 29th August Former India Women’s Hockey captain Sumurai Tete was awarded Dhyan Chand Award 2017 by the President Ramnath Kovind at a function held at Rasthrapati Bhawan in New Delhi.

Hide

13. Recently who has presents the National level awards to Anganwadi Workers?

  • A. Uma Bharati
  • B. Maneka Gandhi
  • C. Smriti Zubin Irani
  • D. Harsimrat Kaur Badal

Show Answer

Answer: B – Maneka Gandhi – Explanation – Minister of Women & Child Development, Smt Maneka Sanjay Gandhi has given National Level Awards to anganwadi workers at New Delhi on 31st Aug 2017.

Hide

14. Recently which airport bags energy efficiency award?

  • A. Cochin International Airport
  • B. Gaya Airport
  • C. Hyderabad airport
  • D. Calicut International Airport

Show Answer

Answer: C – Hyderabad airport – Explanation – Hyderabad International Airport Ltd has bagged the National Award for ‘Excellence’ in Energy Management at a conference hosted by the Confederation of Indian Industry (CII).

Hide

15. Who is the author of the book “Immortal India”?

  • A. Amish Tripathi
  • B. Neeraj Tripathi
  • C. Nikhil Tripathi
  • D. Narendra Tripathi

Show Answer

Answer: A – Amish Tripathi – Explanation – Amish, a bestselling writer who has entertained readers with his mythological series on Lord Shiva and Lord Rama, has announced to launch his new book “Immortal India” in non-fiction category.

Hide

Video Current Affairs Quiz: September 03 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)