≡ Menu




Current Affairs Quiz : September 04 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on September 04 2017. All the recent incidents which were held on Fourth September 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : September
 04 2017″ Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz September 04 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz September 04 2017

Current Affairs Quiz : September 04 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :September 04 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently who has launches ‘Yalla Kerala’ to attract Arab travelers?

  • A. Kerala Tourism Department
  • B. Kerala Science, Technology and Environment Department
  • C. Kerala Employment and Training Department
  • D. Kerala Family Welfare Department

Show Answer

Answer: A – Kerala Tourism Department – Explanation – The Kerala Tourism department has launched a campaign called ‘Yalla Kerala’ (Yalla means lets go). It has been launched to target tourists from Saudi Arabia, Oman, the United Arab Emirates, Kuwait, Bahrain and Qatar.

Hide

2. Recently in which state Central scheme for senior citizens launched?

  • A. Madhya Pradesh
  • B. Andhra Pradesh
  • C. Telangana
  • D. Gujarat

Show Answer

Answer: D – Gujarat – Explanation – Union minister Thaawarchand Gehlot launched a scheme that provides for physical aids and assisted-living devices for senior citizens belonging to the BPL category. The centrally-sponsored scheme, `Rashtriya Vayoshri Yojana’, was unveiled on April 1 this year and since then it has already been launched in Andhra Pradesh, Madhya Pradesh, and Maharashtra. Under the scheme, devices were distributed to senior citizens free of cost.

Hide

3. Which of the following week is observed as National Nutrition Week?

  • A. Last Week of August
  • B. First Week of September
  • C. Second Week of September
  • D. Third Week of September

Show Answer

Answer: B – First Week of September – Explanation – The National Nutrition Week (NNW) observed throughout the country from 1st to 7th September. The theme of for the year 2017 is “Optimal Infant & Young Child Feeding Practices: Better Child Health“.

Hide

4. Recently in which city Prime Minister Narendra Modi inaugurates the two-day annual conference Rajaswa Gyan Sangam?

  • A. Mumbai
  • B. Puri
  • C. Varanasi
  • D. New Delhi

Show Answer

Answer: D – New Delhi – Explanation – Prime Minister Narendra Modi inaugurated the two-day annual conference, Rajaswa Gyan Sangam, 2017 at Vigyan Bhawan, New Delhi. The conference, jointly organized by the Central Board of Direct Taxes and the Central Board of Excise and Customs. The main objective of the conference is to enable a two-way communication between the policy-makers and senior officers in the field offices with a view to increase revenue collection and facilitate effective implementation of law and policies in key result areas.

5. Recently which of the following ministry approves constitution of Empowered Steering Committee?

  • A. Sports Ministry
  • B. Home Ministry
  • C. Family Welfare Ministry
  • D. Health Ministry

Show Answer

Hide

Answer: A – Sports Ministry – Explanation – The Ministry of Youth Affairs and Sports approved Constitution of 13-member Empowered Steering Committee (ESC). It will shape and influence India’s preparation for multi-disciplinary events, including 2020 Tokyo Olympic Games. It will have chairperson appointed by the Government. It will have the mandate to work until December 31, 2020, with clearly defined terms and reference.

Hide

6. Recently in which country International Hindu Conference held?

  • A. Nepal
  • B. Fiji
  • C. Guyana
  • D. India

Show Answer

Answer: A – Nepal – Explanation – The three-day International Hindu Conference began on 31st Aug 2017. Its aim is to reinstitute Kathmandu as the global capital of Hinduism.

Hide

7. Recently in which country World’s highest sandcastle was built?

  • A. Mauritius
  • B. Germany
  • C. Suriname
  • D. Trinidad and Tobago

Show Answer

Answer: B – Germany – Explanation – The world’s highest sandcastle is now standing 16.68 meters tall in the German city of Duisburg. A German travel operator organized the construction of the mammoth sandcastle, bringing in 3,500 tons of sand over the past three and a half weeks to the site at a former steelworks in the inland city.

Hide

8. Recently in which city World’s biggest and powerful X-ray laser gun unveiled?

  • A. Berlin
  • B. Frankfurt
  • C. Hamburg
  • D. Munich

Show Answer

Answer: C – Hamburg – Explanation – The world’s largest and powerful X-ray laser- European X-ray Free Electron Laser (XFEL) unveiled in Hamburg, Germany. The XEFL is series of 3.4-kilometer tunnels up to 38 meters underground near the city of Hamburg. It took 8 years to build 1.5-billion-euro ($1.7 billion) facility. It has the capacity to generate extremely intense laser flashes, at a rate of 27,000 per second generated by Self-Amplified Spontaneous Emission (SASE).

Hide

9. Which day is observed as World Coconut Day?

  • A. 1st September
  • B. 4th September
  • C. 3rd September
  • D. 2nd September

Show Answer

Answer: D – 2nd September – Explanation – World Coconut Day is all about coconut. Coconut day is celebrated on 2nd of Sep. It is celebrated by the Coconut Development Board.

Hide

10. Who has been appointed as CBSE Chairperson?

  • A. Smita Sabharwal
  • B. Roshan Jacob
  • C. Anita Karwal
  • D. Stuti Charan

Show Answer

Answer: C – Anita Karwal – Explanation – Anita Karwal, a Gujarat-cadre IAS officer who is Additional Secretary in the Ministry of Human Resources Development named chairperson of CBSE.

Hide

11. Recently who among the following has sworn in as Singapore’s acting President?

  • A. Sushil Kumar Goel
  • B. J Y Pillai
  • C. Jawed Ashraf
  • D. Yogesh Mudgal

Show Answer

Answer: B – J Y Pillai – Explanation – Indian-origin veteran civil servant JY Pillay has appointed Singapore’s acting President on 1st of Sept 2017. He has appointed until a new head of the state is elected.

Hide

12. Recently ________________ has declares winners of 2017 International Literacy Prizes?

  • A. UNESCO
  • B. UNIDO
  • C. FAO
  • D. IFAD

Show Answer

Answer: A – UNESCO – Explanation – The UN Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) has announced the winners of the 2017 International Literacy Prizes on the occasion of International Literacy Day, celebrated on 8 September.

Hide

13. Recently which city gets India’s first World Heritage City certificate?

  • A. Hyderabad
  • B. Ahmedabad
  • C. Agra
  • D. Jaipur

Show Answer

Answer: B – Ahmedabad – Explanation – Ahmedabad in Gujarat formally accorded the status of India’s first World Heritage City with United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) Director General Irina Bokova handing over the certificate in this regard to Chief Minister Vijay Rupani. Ahmedabad was selected out of 250 cities in the race for the coveted status.

Hide

14. Recently which foundation was awarded with Rashtriya Khel Protsahan Puraskar?

  • A. Sammaan Foundation
  • B. Smile Foundation
  • C. Reliance Foundation
  • D. Uday Foundation

Show Answer

Answer: C – Reliance Foundation – Explanation – The Reliance Foundation was awarded with the prestigious Rashtriya Khel Protsahan Award at Rashtrapati Bhawan.

Hide

15. Recently which of the following small finance bank has starts banking operations with 25 branches?

  • A. Fincare
  • B. Ujjivan Financial Services
  • C. ESAF Microfinance and Investments
  • D. RGVN (North East) Microfinance

Show Answer

Answer: A – Fincare – Explanation – On September 1, 2017 Fincare Small Finance Bank (previously known as Disha MicrofinLimited) started its banking operations with about 25 operational branches across Gujarat, Tamil Nadu, Karnataka and Andhra Pradesh. The bank was given final small finance bank (SFB) license from the Reserve Bank of India (RBI) in May this year.

Hide

Video Current Affairs Quiz: September 04 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)