Search Here

Current Affairs Quiz : September 05 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on September 05 2016. All the recent incidents  which  were held on Fifth  September 2016  are drifted  here  as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : September 05 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz Question And Answers September 05 2016

Current Affairs Quiz September 05 2016

Current Affairs Quiz : September 05 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : September 05 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently India and which country has signed 12 agreements in different areas of cooperation?

  • A. Vietnam
  • B. Korea
  • C. Japan
  • D. China

Show Answer

Ans: – A – Vietnam – Explanation – India and Vietnam have signed 12 agreements in different areas of cooperation to boost bilateral relations. These agreements were signed after Prime Minister Narendra Modi held wide ranging talks with his Vietnamese counterpart Nguyen Xuan Phuc in Hanoi.

Hide

2. Recently Gumthala Garhu became first Wifi hotspot village in which state?

  • A. Maharashtra
  • B. Rajasthan
  • C. Haryana
  • D. Jharkhand

Show Answer

Ans:- C – Haryana – Explanation – Gumthala Garhu Village near Pehowa in Kurukshetra district in Haryana became the first Wifi hotspot village in Haryana circle. The service was inaugurated by Chief Minister Manohar Lal from Chandigarh under the bulk plan of Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) to provide internet service to rural areas.

Hide

3. Recently Union Government announced special package of Rs.___________ for J & K to engage youth in sporting activities.

  • A. 150 cr
  • B. 200 cr
  • C. 180 cr
  • D. 100 cr

Show Answer

Ans:- B – 200 cr  – Explanation – The Union government has announced a special package of 200 crore rupees for jammu and Kashmir to engage youth of the state in constructive sporting activities. The package will provide construction of indoor sporting halls in all districts of the state to provide playing facilities to youth during long writer.

Hide

4. Recently India’s Postal department launched commemorative stamp on ________________.

  • A. APJ Abdul kalam
  • B. Sarvapalli Radhakrishnan
  • C. Rajiv Gandhi
  • D. Mother Teresa

Show Answer

Ans:- D – Mother Teresa  – Explanation – The Postal Department released a commemorative stamp to honor the Mother Teresa’s canonization in Mumbai. Union Minister of State for Communications Manoj Sinha released the stamp at a function organised at Divine Child High School in Mumbai.

Hide

5. Recently who appointed as knight of the National order of the French Legion of Honor?

  • A. Kiran Mazumdar Shaw
  • B. Shirin Ebadi
  • C. Claude Meyer
  • D. Chiaki Mukai

Show Answer

Ans: – A – Kiran Mazumdar Shaw – Explanation – Kiran Mazumdar Shaw, Chairperson and Managing Director of Bicon Limited was appointed Knight of the National Order of the French Legion of Honour. Shaw was bestowed with this prestigious award for her contribution to biosciences and research. She will be presented with this award on behalf of the French President later in 2016.

Hide

6. Recently who appointed as the Chairman and Managing Director (CMD) of MOIL Ltd.?

  • A. Rakesh Sethi
  • B. Mukund Chaudhari
  • C. Suresh N Patel
  • D. Sushil Muhnot

Show Answer

Ans:- B – Mukund Chaudhari  – Explanation – Mukund Chaudhari on 1 September 2016 took over as Chairman and Managing Director (CMD) of MOIL Ltd, a miniratna company. Prior to taking over as CMD, Chaudhari served as the Director (Finance) of MOIL.

Hide

7. Recently which former Australian cricketer has been appointed brand ambassador of Tasmania?

  • A. Mark Taylor
  • B. Steve Waugh
  • C. Ricky Ponting
  • D. Adam Gilchrist

Show Answer

Ans:- C – Ricky Ponting  – Explanation – Former Australian cricket captain Ricky Ponting has been appointed brand ambassador of his home state Tasmania and will join a government-led trade mission to the subcontinent that will explore export opportunities. Tasmania is an island state of the Commonwealth of Australia. It is located 240 km (150 mi) to the south of the Australian mainland, separated by Bass Strait.

Hide

8. Recently which team won the Quadrangular one-day cricket series?

  • A. India A
  • B. Australia A
  • C. Pakistan A
  • D. South Africa A

Show Answer

Ans:- A – India A  – Explanation – India A on 4 September 2016 clinched the Quadrangular one-day cricket series. In the final clash in Mackay, Australia, India defeated Australia-A by 57 runs. Electing to bat after winning the toss, India A put up 266 for 4 in their 50 over before bowling out the hosts for 209 in 44.5 over.

Hide

9. Recently who won the Italian Grand Prix?

  • A. Nico Rosberg
  • B. Lewis Hamilton
  • C. Sebastian Vettel
  • D. Daniel Ricciardo

Show Answer

Ans:- B – Nico Rosberg  – Explantion – German Formula One racing driver Nico Rosberg won the Italian Grand Prix after close battle with his teammate Lawis Hamilton who also drive for the Mercedes AMG. The German star leads the championship lead to just two points, while Hamilton had a poor start that conceded his defeat in the contest.

Hide

10. Recently who canonised as Saint by Pope Francis at Vatican?

  • A. Maria Goretti
  • B. Jude Thaddaeus
  • C. Elizabeth Ann Seton
  • D. Mother Teresa

Show Answer

Ans:- D – Mother Teresa  – Explanation – Mother Teresa on 4 September 2016 was proclaimed a Saint by Pope Francis in a ceremony at the Vatican. Thousands of pilgrims attended the canonisation of Mother Teresa in St Peter’s Square. During the ceremony, Pope Francis announced “We declare and define Blessed Teresa of Calcutta to be a saint and we enrol her among the saints, decreeing that she is to be venerated as such by the whole Church.

Hide

11. Recently actor Jon Polito passed away, in that time he was the age of ____________ years old.

  • A. 65
  • B. 55
  • C. 75
  • D. 85

Show Answer

Ans:- A – 65  – Explanation – American actor and voice artist Jon Raymond Polito has died at the age of 65 due to complications from cancer at the City of Hope National Medical Center in California. The prolific actor was best known for his roles in Coen brother films like The Big Lebowski and several other films. He was in the Coen brothers movies appearing in five of their films.

Hide

12. Recently which bank launched mVisa for making payments through mobile?

  • A. DCB Bank
  • B. Punjab National Bank
  • C. Bank of Baroda
  • D. United Bank of India

Show Answer

Ans:- A – DCB Bank  – Explanation – DCB Bank, an emerging new-generation private sector bank, announced the launch of mVisa, a mobile based payment solution that will make payments at retail outlets much easier. Now Customers can pay now through their smart phones by scanning the unique Quick Response (QR) code at the retail outlet.

Hide

13. Recently which Indian ecologist has been awarded with ‘Heritage Heroes Award’ by the International Union for Conservation of Nature (IUCN)?

  • A. Bibhuti Lahkar
  • B. Ashish Kothari
  • C. Dilip K Biswas
  • D. Raman Sukumar

Show Answer

Ans:- A – Bibhuti Lahkar  – Explanation – Assam-based ecologist and conservation activist Bibhuti Lahkar has become the first Asian to be awarded the prestigious ‘Heritage Heroes Award’ by the International Union for Conservation of Nature (IUCN).

Hide

Video Current Affairs Quiz: September 05 2016 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query