Search Here

Current Affairs Quiz : September 06 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on September 06 2016. All the recent incidents  which  were held on Six September 2016  are drifted  here  as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : September 06 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz Question And Answers September 06 2016

Current Affairs Quiz September 06 2016

Current Affairs Quiz : September 06 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : September 06 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently who assumed charge as 24th RBI Governor?

  • A. V. Reddy
  • B. Urjit Patel
  • C. Subbarao
  • D. Raghuram Rajan

Show Answer

Ans: – B – Urjit Pattel  – Explanation – Eminent economist, consultant and banker Dr. Urjit Patel has assumed charge as the 24th Governor of the Reserve Bank of India (RBI). Dr. Patel succeeds Raghuram Rajan who completed his tenure after serving a three year term. He will have tenure of three years. Prior to this appointment he was Deputy Governor of RBI. He is the eight Deputy Governor to be elevated as Governor at RBI.

Hide

2. Recently which state government launched Biju Kanya Ratna Yojana?

  • A. Jharkhand
  • B. Odisha
  • C. Assam
  • D. Maharashtra

Show Answer

Ans: – B – Odisha – Explanation – The Odisha Government has launched the Biju Kanya Ratna Yojana (BKRY) for the development of girls in three districts of the state. The scheme was launched by Chief Minister Naveen Patnaik and will be implemented in Ganjam, Dhenkanal and Angul district on a pilot basis for three years.

Hide

3. Recently Assamese poet Nalinidhar Bhattacharyya passed away, in that time he was the age of _____________ years old?

  • A. 95 years old
  • B. 85 years old
  • C. 75 years old
  • D. 65 years old

Show Answer

Ans: – A – 95 years old – Explanation – Noted Assamese poet, author and literary critic Nalinidhar Bhattacharyya passed away in Guwahati, Assam due to age old ailments. He was 95. He was a former principal of Arya Vidyapeeth College, Guwahati and was elder was elder brother of well known Assamese litteraterature Birendra Kumar Bhattacharyya had won Jnanpith Award in 1979.

Hide

4. Recently which state government to developed 340 villages as Horticulture villages?

  • A. Madhya Paradesh
  • B. Jharkhand
  • C. Haryana
  • D. Rajasthan

Show Answer

Ans: – C -Haryana – Explanation – Haryana Government has signed a Memorandum of Cooperation (MoC) with the US-based Apio Inc. for processing and packaging of horticultural products. The MoC was signed by Director General, Horticulture Department, Dr. Arjun Singh Saini and Dr. Steven P. Bitler, Vice-President of Apio Inc at New Delhi.

Hide

5. Recently who inaugurated world class library in NIT Silchar?

  • A. Himanta B Sharma
  • B. Hiten Goswami
  • C. Tapon Gogoi
  • D. Sarbananda Sonowal

Show Answer

Ans: – D – Sarbananda Sonowal – Explanation – On September 5, 2016 Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal inaugurated the ‘Bharat Ratna Dr A P J Abdul Kalam Learning Resource Centre’ in NIT, Silchar and start up centre in NIT Silchar under the start up India campaign launched by Prime Minister.

Hide

6. Garden Reach Shipbuilders and Engineers Limited (GRSE) handed over the Water Jet Fast Attack Craft (WJFAC), ________________ to Indian Navy.

  • A. TIHAYU
  • B. AGNI
  • C. TRINETRA
  • D. BRAMHOS

Show Answer

Ans: – A – TIHAYU  – Explanation – Garden Reach Shipbuilders and Engineers Limited (GRSE) handed over the Water Jet Fast Attack Craft (WJFAC), “TIHAYU” to Indian Navy. This warship measuring 48 X 7.5 m with a displacement of around 315 Tons has an endurance of around 2000 nautical miles at 12-14 knots speed.

Hide

7. Recently who won the mixed doubles Brazil Open Grand Prix 2016?

  • A.Leander Paes & Sania Mirza
  • B. Je rry Chopra & N Sikki
  • C. Rohan Bopanna & Isha Lakhani
  • D. Somdev Devvarman & Ankita Raina

Show Answer

Ans: – B – Jerry Chopra & N Sikki  – Explanation – India’s mixed doubles pair of Pranaav Jerry Chopra and N Sikki Reddy on 5 September 2016 won the 2016 Brazil Open Grand Prix. It was their maiden Grand Prix title. In the final clash, the top seeded Indian pair, ranked World no. 65, defeated Canadian combo of Toby Ng and Rachel Honderich 21-15, 21-16 in straight games at Costa Cavalcante.

Hide

8. Recently which Indian shooter announced retirement from shooting?

  • A. Rajyavardhan Singh Rathore
  • B. Gagan Narang
  • C. Vijay Kumar
  • D. Abhinav Bindra

Show Answer

Ans: – D – Abhinav Bindra – Explanation – The 33 year old shooter Abhinav Bindra officially announced his retirement from shooting after 2016 Summer Games. India’s first and only individual Olympic gold medalist Abhinav Bindra started his Olympic journey started in Sydney in 2000. He qualified in three Olympic finals including his golden journey of Beijing in 2008 in his pet 10m air rifle, while he missed out in Sydney and London.

Hide

9. Recently who became the first Indian won Asian Karting championship?

  • A. Shahan Ali Mohsin
  • B. Kazi Ali Mohsin
  • C. Sahnawaz Ali Mohsin
  • D. Abdul Ali Mohsin

Show Answer

Ans: – A – Shahan Ali Mohsin  – Explanation – Agra based Young Racer Shahan Ali Mohsin has become the first Indian to win the Asian Karting Championship held in Malaysia. In the contest the twelve years old teen experienced a strong challenge from his main rival Hayden Haikal to clinch the title.

Hide

10. Recently who inaugurated 69th session of WHO Regional committee meeting at Colombo?

  • A. Ranil Wickremesinghe
  • B. John Amaratunga
  • C. Mahinda Amaraweera
  • D. Thalatha Atukorale

Show Answer

Ans: – A – Ranil Wickremesingle  – Explanation – Sri Lankan Prime minister Ranil Wickremsinghe inaugurated the five day long 69th session of WHO (World Health Organisation) Regional committee meeting at Colombo on 5 September 2016. In the Regional meeting all the 11 countries of South East Asia including India’s Health and Family Welfare Minister JP Nadda took part in the event.

Hide

11. Recently which country has been certified as malaria free island country by World Health Organisation (WHO)?

  • A. India
  • B. Pakistan
  • C. Sri Lanka
  • D. Bangladesh

Show Answer

Ans: – C – Sri Lanka – Explanation – Sri Lanka has been certified as malaria-free island country by World Health Organisation (WHO), the island nation is the second in the WHO South-East Asia Region to eliminate malaria after Maldives.

Hide

12. Recently G-20 Summit 2016 held in which country of the world?

  • A. India
  • B. China
  • C. America
  • D. Russia

Show Answer

Ans: – B – China  – Explanation – The 2016 Group of Twenty (G20) Summit was held in Hangzhou, China from 4th to 5th September 2016 to discuss efforts to reform global economic governance. It was the eleventh meeting of the G20.

Hide

13. Recently which state government education department has partnered with US-based technology firm Cisco for connected learning solution?

  • A. Maharashtra
  • B. Andhra Pradesh
  • C. Goa
  • D. Rajasthan

Show Answer

Ans:- D – Rajasthan  – Explanation – Rajasthan’s education department has partnered with US-based technology firm Cisco to promote digital learning across the state using virtual digital room solutions.  Aim: To establish Digital Learning Solution Rooms (DLSRs) this will deploy virtual digital classrooms across 12 institutes.

Hide

14. Recently Rio medalist Sakshi Malik appointed Wrestling Director of which university?

  • A. Maharshi Dayanand University
  • B. Chaudhary Bansi Lal University
  • C. Ashoka University
  • D. Rohtak University

Show Answer

Ans:- D – Rohtak University – Explanation – Rio Olympics bronze medalist Sakshi Malik added another feather to her belt after she was director of Rohtak University based in her home town Rohtak in the state. The Haryana Government has announced that she will also receive Rs 21 lakh out of Haryana Sports and Youth Affairs discretionary fund and a plot measuring 500 square yards besides the new appointment.

Hide

15. Recently which bollywood actor appointed as Arunachal Pradesh tourism’s brand ambassador?

  • A. Amitabh Bachchan
  • B. Amir Khan
  • C. Salman Khan
  • D. John Abraham

Show Answer

Ans: – D – John Abraham  – Explanation – The government of Arunachal Pradesh has roped in Bollywood bighead John Abraham as a brand ambassador for state tourism to boost tourism with the help actor. BE Via com18 who have partnered with the Arunachal Pradesh government to provide strategic consultations to promote the tourism in the state.

Hide

16. Recently who appointed as the Chief Executive Officer of Religare Enterprises Limited (REL)?

  • A. Urjit Patel
  • B. Subbarao
  • C. Sunil Godhwani
  • D. Vijay Kumar

Show Answer

Ans:- C – Sunil Godhwani  – Explanation – Religare Enterprises Limited (REL) on 5 September 2016 appointed Sunil Godhwani as its Chief Executive Officer (CEO). Godhwani is appointed the Whole Time Director and CEO for the remaining period of his tenure.

Hide

Video Current Affairs Quiz: September 06 2016 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query