≡ Menu




Current Affairs Quiz : September 07 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on September 07 2017. All the recent incidents which were held on Seventh September 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : September
 07 2017″ Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz September 07 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz September 07 2017

Current Affairs Quiz : September 07 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :September 07 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. On 5th September 2017 who has flagged-off Lucknow Metro with Union Minister Rajnath Singh?

  • A. Yogi Adityanath
  • B. Keshav Prasad Maurya
  • C. Dinesh Sharma
  • D. Rita Bahuguna Joshi

Show Answer

Answer: A – Yogi Adityanath – Explanation – On 5th September 2017, Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath and Union Home Minister Rajnath Singh flagged off the first run of the Lucknow Metro from the Transport Nagar Metro Station in Lucknow.

Hide

2. Jomde Kena health and family welfare minister of this was passes away?

  • A. Assam
  • B. Arunachal Pradesh
  • C. Manipur
  • D. Nagaland

Show Answer

Answer: B – Arunachal Pradesh – Explanation – Arunachal Pradesh Health and Family Welfare Minister Jomde Kena had passed away on 5th Sept. 2017.

Hide

3. Recently who has launches National Nutrition Strategy?

  • A. FCI
  • B. NFFA
  • C. NITI Aayog
  • D. NGO

Show Answer

Answer: C – NITI Aayog – Explanation – The National Institution for Transforming India also called NITI Aayog launched the National Nutrition Strategy aimed at Kuposhan Mukt Bharat. It intends at bringing nutrition to the center-stage of the National Development Agenda. It enables states to make strategic choices, through decentralized planning and local innovation, with accountability for nutrition outcomes.

Hide

4. Recently who has assured to maintain security & stability along borders of India and Myanmar?

  • A. President of India
  • B. Vice-President of India
  • C. Defense Minister of India
  • D. Prime Minister of India

Show Answer

Answer: D – Prime Minister of India – Explanation – Prime Minister Narendra Modi to maintain security and stability along the long land and maritime borders of India and Myanmar. India contributes to Myanmar’s development efforts as part of our Sabka Saath Sabka Vikaas initiative. India and Myanmar signed a number of agreements for mutual cooperation.

Hide

5. Recently which Ministry has launched two new contraceptives Antara and Chhaya?

  • A. Union Health Ministry
  • B. Union Education Ministry
  • C. Union Sports Ministry
  • D. Union Home Ministry

Show Answer

Answer: A – Union Health Ministry – Explanation – The Union Ministry of Health and Family Welfare launched two new contraceptives- an injectable contraceptive MPA under the ‘Antara’ program and a contraceptive pill ‘Chhaya’ in the public health system to expand the basket of contraceptive choices for couples. These contraceptives have been launched in 10 states including Delhi, Maharashtra, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Rajasthan, Karnataka, Haryana, West Bengal, Odisha, and Goa.

Hide

6. Recently which country begins 5-month political transition?

  • A. Cuba
  • B. Costa Rica
  • C. El Salvador
  • D. Guatemala

Show Answer

Answer: A – Cuba – Explanation – On 5th September 2017, Cuba began a five-month political transition expected to end with Raul Castro’s departure from the Presidency, due to his family’s dominance in the country’s political system for nearly sixty years.

Hide

7. Recently how many MoUs Indian and Myanmar have signed in a range of sectors?

  • A. Fourteen
  • B. Eleven
  • C. Ten
  • D. Eight

Show Answer

Answer: B – Eleven – Explanation – India and Myanmar have signed 11 Memoranda of Understanding (MoUs) agreements in a range of sectors, including one on maritime security cooperation. The 11 MoUs also includes one between the Election Commission and Union Election of Myanmar, the national level electoral commission of Myanmar.

Hide

8. Recently External Affairs Minister Sushma Swaraj was arrives which country for third Eastern Economic Forum?

  • A. Spain
  • B. US
  • C. Russia
  • D. Japan

Show Answer

Answer: C – Russia – Explanation – External Affairs Minister Sushma Swaraj arrived in Russian port city of Vladivostok on a three-day visit to attend the third Eastern Economic Forum which will deliberate on pressing issues relating to global trade. She holds bilateral talks with her Russian counterpart Sergei Lavrov during which various issues relating to trade, investment, and defense cooperation.

Hide

9. Recently Vice President Venkaiah Naidu honours how many teachers with National award?

  • A. 200
  • B. 250
  • C. 219
  • D. 236

Show Answer

Answer: C – 219 – Explanation – Vice President Venkaiah Naidu gave away the National awards for teachers on Teachers day Function. A total of 219 teachers, including 124 Information and Communication Technology (ICT) teachers, were awarded. He also launched DIKSHA, a national digital infrastructure for teachers. DIKSHA is a customizable national digital infrastructure that states, Teacher Education Institutions (TEI) and private entities can use for their respective teacher-centric initiatives.

Hide

10. The NHAI awarded its first International project in Myanmar to a joint venture of __________________________.

  • A. Kcc Buildcon Pvt. Ltd.
  • B. Punj Lloyd-Varaha
  • C. Allied Bitumen Complex (india) Pvt. Ltd
  • D. Deshan Engineers

Show Answer

Answer: B – Punj Lloyd-Varahab – Explanation – The National Highway Authority of India awarded its first international project in Myanmar to a joint venture of Punj Lloyd-Varaha. This is for the up gradation of the Yagyi–Kalewa section in Myanmar to two lanes with the earthen shoulder in the engineering, procurement, and construction mode. Punj Lloyd Varaha’s bid was identified as the most competitive among four qualified bidders. It was at Rs. 1,177 crores.

Hide

11. Who has appointed as MD & CEO of Tamilnad Mercantile Bank?

  • A. K V Rama Moorthy
  • B. CVR Rajendran
  • C. Murali M. Natrajan
  • D. Dr. N. Kamakodi

Show Answer

Answer: A – K V Rama Moorthy – Explanation – K V Rama Moorthy has appointed as Managing Director and Chief Executive Officer of Tamilnad Mercantile Bank Ltd announced on 4th Sept. 2017.

Hide

12. Who will be the new CEO of Novartis?

  • A. Tidjane Thiam
  • B. Vasant Narasimhan
  • C. Wee Ee Cheong
  • D. Laurent Mignon

Show Answer

Answer: B – Vasant Narasimhan – Explanation – Vasant Narasimhan, 41, chief medical officer and global head of drug development at Novartis will take over as the CEO of Europe’s largest drugmaker after the company announced the surprise departure of CEO Joseph Jimenez after eight years at the helm. Narsimhan, a Harvard-trained doctor will succeed Jimenez from February 1.

Hide

13. Recently who has been appointed at MD and CEO of Vijaya Bank?

  • A. Pawan kumar Bajaj
  • B. Ravi Krishan Takkar
  • C. Sankara Narayanan
  • D. Parvez Ahmad

Show Answer

Answer: C – Sankara Narayanan – Explanation – R A Sankara Narayanan appointed as Managing Director and Chief Executive Officer of Vijaya Bank. He joined Bank of India as a direct recruit officer in 1983 and has headed various branches. Vijaya bank was founded in 1931 by A.B. Shetty.

Hide

14. Recently CBDT has signs 4 more Advance Pricing Agreement in the following sectors?

  • A. Telecom
  • B. Banking
  • C. Manufacturing & Education
  • D. All of the above

Show Answer

Answer: D – All of the above – Explanation – Central Board of Direct Taxes (CBDT) has entered into four more Advance Pricing Agreements (APAs) related to sectors like telecom, banking, manufacturing and education announced on 4th of Sept. 2017.

Hide

15. Which of the following bank listed in Domestic Systemically Important Banks?

  • A. HDFC Bank
  • B. Karnataka Bank
  • C. Karur Vysya Bank
  • D. Kotak Mahindra Bank

Show Answer

Answer: A – HDFC Bank – Explanation – The Reserve Bank of India listed HDFC Bank as a domestic systemically important bank (DSIB) under the bucketing structure identified last year. The additional Common Equity Tier 1 (CET1) requirement for D-SIBs already been phased-in from April 1, 2016, and will become fully effective from April 1, 2019. The requirement will be in addition to the capital conservation buffer.

Hide

Video Current Affairs Quiz: September 07 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)