≡ Menu




Current Affairs Quiz : September 09 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on September 09 2017. All the recent incidents which were held on Ninth September 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : September
 09 2017″ Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz September 09 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz September 09 2017

Current Affairs Quiz : September 09 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :September 09 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. On which day The Code on Wages Bill 2017 was introduces in Lok Sabha?

  • A. 10 August 2017
  • B. 18 August 2017
  • C. 25 August 2017
  • D. 1 September 2017

Show Answer

Answer: A – 10 August 2017 – Explanation – Wokers As part of labour law reforms, the Government has undertaken the exercise of rationalisation of the 38 Labour Acts by framing 4 labour codes viz Code on Wages, Code on Industrial Relations, Code on Social Security and Code on occupational safety, health and working conditions. On 10th August 2017, The Code on Wages Bill 2017 was introduced in Lok Sabha by Mr. Bandaru Dattatreya, Minister of State for Labour and Employment.

Hide

2. Recently which state Chief Minister announced new programme ‘Jala Siriki Haarat’ to offer prayers to water bodies?

  • A. Tamil Nadu
  • B. Andhra Pradesh
  • C. Karnataka
  • D. Kerala

Show Answer

Answer: B – Andhra Pradesh – Explanation – Andhra Pradesh Chief Minister N. Chandrababu Naidu has announced a new programme named ‘Jala Siriki Haarati’. It is a programme offering prayers to water bodies and to create awareness among the public regarding water preservation announced on 6th sept. 2017.

Hide

3. Recently which state government signed MoU with Google for Digital Gujarat?

  • A. Rajasthan
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Gujarat
  • D. Punjab

Show Answer

Answer: C – Gujarat – Explanation – The Gujarat government has signed a MoU with Google India for ‘Digital Gujarat’ movement under ‘Digital India’.

Hide

4. Recently in which city Journalist Gauri Lankesh was shot dead?

  • A. Bengaluru
  • B. Pune
  • C. Panaji
  • D. Mumbai

Show Answer

Answer: A – Bengaluru – Explanation – Journalist Gauri lankesh shot dead in Bengaluru Senior journalist, editor and activist Gauri Lankesh was shot dead by unidentified mugger at the entrance of her home in Bengaluru West on 5th of Sept. 2017.

Hide

5. Recently Home Ministry gives more finance powers to Chiefs of _______________.

  • A. CRPF
  • B. BSF
  • C. NIA
  • D. All of the above

Show Answer

Answer: D – All of the above – Explanation – On 6th September 2017, Home Ministry announced that Chiefs of central armed police forces like Central Reserve Police Force (CRPF) and Border Security Force (BSF) and other central agencies have been empowered to spend up to Rs.15 crore for executing major projects and Rs.1 crore for minor works, including repairing of residential buildings.

Hide

6. Recently which of the country Prime Minister Narendra Modi visited?

  • A. Myanmar
  • B. Bangladesh
  • C. Germany
  • D. Russia

Show Answer

Answer: A – Myanmar – Explanation – Visit of Prime Minister to Myanmar 2017On 5th September 2017, Indian Prime Minister Mr.Narendra Modi arrived at Myanmar on a three-day visit on President Mr.Htin Kyaw’s invitation.

Hide

7. Recently Joint Naval Exercise SLINEX 2017 between which two countries begins at Visakhapatnam?

  • A. India
  • B. Sri Lanka
  • C. China
  • D. Myanmar

Show Answer

Answer: A & B – India & Sri Lanka – Explanation – Naval Exercise On 7th September 2017, the seventh edition of India-Sri Lanka joint maritime naval exercise SLINEX 2017 started near Vishakhapatnam district of Andhra Pradesh in India on the Bay of Bengal. It will last till 14th September 2017.

Hide

8. Which day is observed as International Literacy Day?

  • A. 5 September
  • B. 7 September
  • C. 8 September
  • D. 9 September

Show Answer

Answer: C – 8 September – Explanation – The International Literacy Day (ILD) is being observed every year on 8 September to emphasize the importance of literacy to individuals, society. The theme of UNESCO for the year 2017 is `Literacy in a digital world’. This year it is 51st International Literacy Day.

Hide

9. In which year India will host Commonwealth Weightlifting Championship?

  • A. 2018
  • B. 2019
  • C. 2020
  • D. 2021

Show Answer

Answer: C – 2019 – Explanation – India has been selected to host the 2019 edition of the Commonwealth (Youth, Junior and Senior) Weightlifting Championships.

Hide

10. Name the Hyderabad girl who has wins U.S. Open women’s singles title.

  • A. Tejasvi Duduka
  • B. S. Apoorwa
  • C. M. Parimal Devi
  • D. Tuba Sehar

Show Answer

Answer: A – Tejasvi Duduka – Explanation – 25-year-old Tejasvi Duduka from Hyderabad won the women’s singles of U.S. Open Grand Slam Carrom tournament. Earlier, she had won the Telangana State Women’s singles title in Nizamabad. In the men’s singles, Vemuri Anil Kumar of India finished runner up for the second year in the U.S Open. It was won by former National Champion Radhakrishnan.

Hide

11. Recently who has been named as co-patron of Kolkata Archdiocese?

  • A. Mother Teresa
  • B. Matangini Hazra
  • C. Pritilata Waddedar
  • D. Sarojini Naidu

Show Answer

Answer: A – Mother Teresa – Explanation – To mark the first anniversary of Mother Teresa’s canonization, the Archdiocese of Kolkata will declare the saint a co-patroness of the local Church announced on 6th of September.

Hide

12. Recently which one has wins ASSOCHAM Services Excellence Awards?

  • A. Rajiv Gandhi IT Park
  • B. GIFT City
  • C. MIDC Software Technology Park
  • D. Tech Mahindra

Show Answer

Answer: B – GIFT City – Explanation – On 6th September 2017, India’s first operational Smart City, Gujarat International Finance-Tec City (GIFT City), has won the prestigious Associated Chambers of Commerce and Industry of India (ASSOCHAM) Services Excellence Award in New Delhi.

Hide

13. Who has becomes first Indian woman ambassador for Tourism Australia?

  • A. Parineeti Chopra
  • B. Alia Bhatt
  • C. Priyanka Chopra
  • D. Deepika Padukone

Show Answer

Answer: A – Parineeti Chopra – Explanation – Parineeti becomes 1st Indian woman ambassador for Tourism Australia Parineeti Chopra has appointed as the first Indian woman ambassador in ”Friends of Australia” (FOA) advocacy panel by Tourism Australia.

Hide

14. Name the president of the MakeMyTrip who has resigns recently.

  • A. Ravi Bansal
  • B. Ashish Kashyap
  • C. Rahul Kulkarni
  • D. Nitin Joshi

Show Answer

Answer: B – Ashish Kashyap – Explanation – Online travel firm MakeMyTrip has announced the resignation of Co-Founder and President Ashish Kashyap.

Hide

15. Recently with which bank IIM-Lucknow tie up for climate Awareness?

  • A. Citi union bank Ltd.
  • B. ING Vysya Bank
  • C. Kotak Mahindra Bank Ltd.
  • D. Yes Bank

Show Answer

Answer: D – Yes Bank – Explanation – Indian Institute of Management Lucknow (IIM-L) and Yes Bank has tied up with the purpose of spreading climatic awareness announced on 5th of Sept. 2017.

Hide

Video Current Affairs Quiz: September 09 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)