Current Affairs Quiz : September 10 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on September 10 2016. All the recent incidents  which  were held on Ten September 2016  are drifted  here  as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : September 10 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz Question And Answers September 10 2016

Current Affairs Quiz September 10 2016

Current Affairs Quiz : September 10 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : September 10 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. India and South- East Asian countries have decided to set fund for which purpose?

  • A. Drought emergencies
  • B. Flood emergencies
  • C. Economic emergencies
  • D. Health emergencies

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – D – Health Emergencies  – Explanation – Indian along with 10 other member countries of World Health Organisation’s (WHO’s) South-East Asian Regional Committee has decided to set up a fund aimed at building preparedness emergencies in the region.

[/show_more]

2. Recently which country tested stealth defeating quantum radar?

  • A. United States
  • B. Russia
  • C. China
  • D. Japan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – C – China  – Explanation – China has claimed that it has successfully developed and tested a radar system that uses quantum entanglement to beat stealth technology of modern military aircrafts. This first Chinese quantum radar was developed by the Intelligent Perception Technology Laboratory. Prior to it, US was only the country stealth defeating quantum radar.

[/show_more]

3. India’s first LIGO laboratory will be set up in which state of India?

  • A. Rajasthan
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Maharashtra
  • D. Goa

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – C – Maharashtra  – Explanation – India’s first LIGO (Laser Interferometer Gravitational –Wave Observatory) laboratory will be set up in Aundh in Hingoli district of Maharashtra. It will be third such laboratory in the world and first outside the United States. The existing two laboratories are located in Hanford, Washington and in Livingston, Louisiana.

[/show_more]

4. Recently Finance Minister Arun Jaitley announced special package for which state in India?

  • A. Madhya Pradesh
  • B. Goa
  • C. Rajasthan
  • D. Andhra Pradesh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – D – Andhra Pradesh  – Explanation – The Central government agreed to provide special assistance for five years along with full funding of the Pollavaram irrigation project and tax concessions to Andhra Pradesh announced by Finance Minister Arun Jaitely.

[/show_more]

5. Recently India based Indra Nooyi placed which rank in Fortune 51 Most Powerful Women Rankings?

  • A. 2nd
  • B. 1st
  • C. 4th
  • D. 3rd

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – A – 2nd  – Explanation – Fortune has released its Fortune 51 Most Powerful Women Rankings. PepsiCo CEO and chairman Indra Nooyi is the only Indian-origin woman in Fortune’s 51 Most Powerful Women list that is topped by Mary Barra, CEO and chairman of General Motors.

[/show_more]

6. Recently which Indian won first gold medal at the Rio Paralympics games?

  • A. Mariyappan Thangavelu
  • B. Varun Singh Bhati
  • C. Devendra Jhajharia
  • D. Rajinder Singh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]



Ans: – A – Mariyappan Thangavelu – Explanation – Mariyappan Thangavelu won India’s first gold medal at the Rio Paralympics. He won the gold in the Men’s High Jump T-42 event with a leap of 1.89 metres. With this, Thangavelu also became the first Indian high-jumper to win gold at the Paralympics. This was India’s overall third gold at the Games and the first after 12 years.

[/show_more]

7. Recently Navjot Singh Sidhu officialy launched his new party, ________________?

  • A. Awaaz-e-Punjab
  • B. Sher -e-Punjab
  • C. Aam Admi Punjab
  • D. Dil -e-Punjab

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – Awaaz – e – Punjab – Explanation – Cricketer-turned-politician Navjot Singh Sidhu formally launched his new political front ‘Awaaz-e-Punjab’in Chandigarh. Mr. Sidhu, who resigned as Rajya Sabha MP in July this year following differences with the BJP validated that the party conveniently set him aside after forming the government for which he had rigorously campaigned.

[/show_more]

8. Recently which Indian state’s Chief Minister T R Zeliang received ‘Pangkor Dialogue Award 2016’ in Malaysia?

  • A. Mizoram
  • B. Nagaland
  • C. Sikkim
  • D. Arunachal Pradesh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – B – Nagaland  – Explanation – Nagaland Chief Minister T R Zeliang has received ‘Pangkor Dialogue Award 2016‘in Malaysia for the efforts made by the people of the state for environmental preservation and promotion. He was awarded by the organisers- Institute Darul Rudzuan and Malaysian government.

[/show_more]

9. Recently which state has been awarded as the cleanest state by NSSO Sanitation Survey?

  • A. Sikkim
  • B. Nagaland
  • C. Goa
  • D. Mizoram

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – Sikkim – Explanation – Sikkim has been awarded the cleanest state in the list depend on the condition of sanitation in rural areas of 26 states in which Prime Minister Narendra Modi’s home state Gujarat is ranked 14th and Jharkhand comes last.

[/show_more]

10. Recently Gujarat Governor O P Kohli took over the additional charge of which Indian state?

  • A. Andhra Pradesh
  • B. Bihar
  • C. Madhya Pradesh
  • D. Maharashtra

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – C – Madhya Pradesh – Explanation – Gujarat Governor O P Kohli took over the additional charge as Governor of Madhya Pradesh on 8th September 2016. Madhya Pradesh High Court Acting Chief Justice Rajendra Menon administered the oath of office to Kohli at Raj Bhawan.

[/show_more]

11. Recently who appointed as Chairman and Managing Director of Uranium Corporation of India Limited (UCIL)?

  • A. O P Kohli
  • B. J Satyanarayana
  • C. Satbir Singh
  • D. K. Asnani

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – D – C.K. Asnani  – Explanation – C.K. Asnani, a chemical engineer from Osmania University, has taken charge as Chairman and Managing Director of Uranium Corporation of India Limited (UCIL), an undertaking of the Department of Atomic Energy.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: September 10 2016 

 

Do not forget to check the following topics